"Vermeer Words": Ένα σχόλιο για την τέχνη και την ψυχανάλυση με έμπνευση το έργο του Βερμέερ

Η εικαστικός θα παρουσιάσει μια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, Johannes Vermeer, όπου το κοινό θα παρακολουθήσει έργα ζωγραφικής καβαλέτου καθώς και έργα ψηφιακά, εγκαταστάσεις με video-art και κείμενα.

Vermeer Words

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο "Vermeer Words" της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα, από 6 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2023, σε επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη, Ιστορικού Τέχνης και με την συνεργασία της Κατερίνας Χάρη, Dr. Ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023, ώρα 7.30 μ.μ..

Η εικαστικός Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα, θα παρουσιάσει στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην ενότητα Τέχνη και Επιστήμη, μια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, Γιοχάνες Βερμέερ, που αφορά την τέχνη και την ψυχανάλυση. Έργα ζωγραφικής καβαλέτου καθώς και έργα ψηφιακά, εγκαταστάσεις με video-art και κείμενα, συνιστούν την έκθεση "Vermeer Words".

Vermeer Words

Από το 1980, παράλληλα με τις Εικαστικές της σπουδές, η Σμαράγδα Σκούρτα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δρώμενα της ψυχικής ζωής, μελέτησε κείμενα Ψυχολογίας και Ψυχοδυναμικής και επεξεργάσθηκε προσωπικά βιώματα υπό το πρίσμα της Ψυχαναλυτικής σκέψης. Σήμερα επιχειρεί να αρθρώσει ένα εικαστικό αλλά ταυτόχρονα ψυχικό λόγο μελετώντας το έργο του Vermeer και συναντώντας έννοιες όπως το σύμβολο, ο καθρέπτης, το αρνητικό, το τραυματικό και η σαγήνη.

Vermeer Words

Όπως επισημαίνει η ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα δημιουργεί ουσιαστικά ένα εικαστικό περιβάλλον που μελετά την απεικονιστική ανάδραση πράξη από την πλευρά της επιστήμης της Ψυχανάλυσης. Η βιωματική μνήμη, ως βασικό αφηγηματικό στοιχείο, έρχεται να αποκαταστήσει έναν διάλογο με την απουσία των αρχικών έργων του J. Vermeer. Έργα-νησίδες, μικρές ουτοπίες με αποσπάσματα του εκάστοτε πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη, επιτελούν μια χορογραφία, επαναδιαπραγματεύονται τον χώρο και συγκροτούν την εικονοποιία των αναμνήσεων. Η εικαστικός μελετά σ’ αυτά τα έργα τις ανείπωτες ιστορίες που συμβολικά παρίστανται στους πίνακες του J. Vermeer αναφερομένη στις έμφυλες σχέσεις, τους πόθους και τα μυστικά και αποκαλύπτει την 'αναπαράσταση της απουσίας', σύμφωνα με την ψυχαναλυτική ορολογία. Στις συνθέσεις της, σκιαγραφεί και αποκαλύπτει τα 'ενδόμυχα' των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών. Η κ. Σκούρτα για να εικονοποιήσει τη σχέση με τον 'άλλο' μεταχειρίζεται όλα τα καλλιτεχνικά μέσα, ώστε οι διαδοχικοί μετασχηματισμοί της εικόνας να επανακαθορίσουν με αφηγηματική δεινότητα τα συμβολικά σημαίνοντα και να ενεργοποιούν το βλέμμα του παρατηρητή.

Όπως αναφέρει επίσης η Ψυχίατρος κ. Κατερίνα Χάρη, η κ. Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα με τη Ζωγραφική της πλάθει μια Κατασκευή για να μιλήσει για τις επιθυμίες και τις διαδρομές που καλύπτουν ενδόμυχα την περιπλάνησή μας στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου αλλά συνάμα είναι μια συνάντηση με τον ψυχαναλυτικό Άλλο και το Εαυτό, όπου η σκιά, το είδωλο και το αντικείμενο συντελούν σε μια νέα αναπαράσταση του Εγώ. 

Λίγα λόγια για την εικαστικό

Η Σμαράγδα- Μαρία Σκούρτα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο Ζωγραφική, Γλυπτική και Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, (1980-1996) με δάσκαλους τους Γ.Μόραλη, Ν.Κεσσανλή, Θ.Εξαρχόπουλο Δ.Καλαμάρα και Γ.Λάππα. Παρακολούθησε μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ecole des beaux Arts (Paris) με δασκάλους τους Jeanclos και Garrant. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πραγματοποίησε ατομικές σημαντικές εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίες εντάσσονται σε μια διερευνώμενη τάση "διασταυρώσεων" της αρχαιολογίας και της ιστορίας με την τέχνη και συμβάλλουν εν δυνάμει στη διεύρυνση, εμπλουτισμό και "μεταμόρφωση" των δικών μας τρόπων πρόσληψης της αρχαιότητας μέσω της τέχνης στη σημερινή συγκυρία. Το 2005 επισκέφτηκε τον ιστορικό τόπο της Πομπηίας και εξέθεσε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών όλη τη σχετική ενότητα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα. Vermeer Words

  • Μεικτά Μέσα

Η εικαστικός Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα παρουσιάζει στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην ενότητα Τέχνη και Επιστήμη, μια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer, σχετικά με την τέχνη και την ψυχανάλυση. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής καβαλέτου καθώς και έργα ψηφιακά, εγκαταστάσεις με βίντεο art και κείμενα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΕΜΣΤ: Παράλληλες δράσεις για την έκθεση "Why Look at Animals?"

Δύο προβολές και μία ομιλία πλαισιώνουν το μεγάλο εικαστικό πρότζεκτ του μουσείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/01/2026

Πάρε μέρος στο Athens Digital Arts Festival 2026

Η 22η διοργάνωση του ADAF έρχεται την άνοιξη και δεν πρέπει να τη χάσεις.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (12-18/01)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Μια εικαστική εγκατάσταση αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία του Σαρακήνικου

Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, εν εξελίξει εικαστικού έργου που ξεκίνησε το 2017 και έχει παρουσιαστεί σε ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά πλαίσια στην Ελλάδα.

"Αστικές Πνοές" σε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Η ομάδα Shashin Lovers απαθανατίζει την πόλη που ζει, κινείται και αναπνέει μαζί μας.

Ακούγοντας την "Ηχώ του χρόνου" που κουβαλά μνήμες από το Ολοκαύτωμα

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, ο μουσικοκριτικός Jeremy Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά τα ζητήματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες.