Υπουργείο Πολιτισμού: Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης–παραλαβής του χαρτοφυλακίου

«Ο σκοπός αυτής της Κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και να καταστήσει το κράτος φιλικό προς τον πολίτη» ανέφερε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της.

Γιώργος Κουμεντάκης Λίνα Μενδώνη Χρίστος Δήμας

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο απερχόμενος υπηρεσιακός Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης παρέδωσε τα καθήκοντα στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στον Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα. Παρόντες στην τελετή ήταν, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και η Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Κουμεντάκης είπε: "Από την πολυετή ενασχόληση μου με τη σύνθεση, με τη δημιουργία γενικότερα, αλλά και τον πολιτισμό, αισθάνομαι ότι έχω αναπτύξει την ικανότητα, ψύχραιμα και κατά το δυνατόν αντικειμενικά, να διακρίνω το αυθεντικό από τις απομιμήσεις, το ωφέλιμο από το βλαβερό, το ουσιαστικό από το δήθεν. Τούτων λεχθέντων, θα ήθελα να κάνω μια προσωπική αποτίμηση του γεγονότος ότι είστε η μόνη Υπουργός από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει στην ίδια θέση.  Πρόκειται για μια σαφή και μελετημένη κίνηση του Πρωθυπουργού, η οποία δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες: Η τετραετής θητεία σας ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη. Καθώς έζησα από κοντά τα μεγάλα επιτεύγματα της θητείας σας, αλλά και τις επιθέσεις που δεχθήκατε, αισθάνομαι ότι σήμερα είναι μέρα μεγάλης χαράς και δικαίωσης για την αφοσίωση σας, την ακούραστη προσπάθεια και εργατικότητα σας, την αποφασιστικότητα σας, τη σπουδαία γνώση και τη μεγάλη σας εμπειρία. Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ συγκινημένος που θα σας παραδώσω, την ιδιαιτέρως τιμητική θέση του Υπουργού Πολιτισμού την οποία με γενναιοδωρία μου ανέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου και ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Σαρμάς.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδιάς, δύναμη και κάθε επιτυχία στο απαιτητικό σας έργο. Δεν κρίνω σκόπιμο να προχωρήσω σε λεπτομερή απολογισμό της σύντομης και υπηρεσιακής θητείας μου, καθώς τα φώτα σήμερα είναι στραμμένα στις δικές σας δηλώσεις. Κρίνω όμως απολύτως αναγκαίο να επισημάνω ότι μου παραδώσατε ένα Υπουργείο χωρίς εκκρεμή ζητήματα, σε πλήρη λειτουργία και με τη μέγιστη αποδοτικότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τα στελέχη και το προσωπικό του Υπουργείου που δεν σταμάτησαν να εργάζονται ακόμα και στις δύσκολες μέρες της κυβερνοεπίθεσης. Τους ευχαριστώ γιατί με έκαναν να αισθανθώ οικεία, με καλοδέχτηκαν και πολλές φορές με συγκίνησαν με τις εγκάρδιες εκδηλώσεις τους. Θα θυμάμαι πολλές στιγμές με τους ανθρώπους του υπουργείου, τους ανθρώπους του υπουργικού γραφείου, τους διευθυντές και προϊσταμένους, τους φύλακες και το βοηθητικό προσωπικό, την προσωπική μου ασφάλεια που ήταν συνεχώς δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές που πέρασα με το πρόβλημα της όρασής μου. Για την επίσκεψη μου στην Ακρόπολη, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Έλενα Κουντούρη, Της είμαι ευγνώμων για αυτό το μοναδικό δώρο.  Επίσης, από την ΥΣΜΑ τις κυρίες Ροζαλία Χριστοδουλοπούλου και  Διονυσία Μιχαλοπούλου και όλο το προσωπικό που εργάζεται σκληρά στην Ακρόπολη. 

Κύριε Γενικέ Γιώργο Διδασκάλου και κυρία Γενική Ελένη Δουνδουλάκη σας  ευχαριστώ για την εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία μας. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στον νέο Υφυπουργό για τα θέματα του Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Χρίστο Δήμα. Ο  κ. Υφυπουργός  είναι ένας νέος άνθρωπος με εξαιρετικές σπουδές, ο οποίος υπηρέτησε επιτυχώς  ως Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Είμαι σίγουρος ότι με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα συνεισφέρει στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο Υπουργείο για τα ζητήματα του Σύγχρονου Πολιτισμού, σε στενή, δημιουργική και αγαστή συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού".

Γιώργος Κουμεντάκης Λίνα Μενδώνη
Γιώργος Κουμεντάκης, Λίνα Μενδώνη

Η Λίνα Μενδώνη είπε: "Αγαπητέ μου Γιώργο, καταρχήν θέλω να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου, ίσως λίγο υπερβολικά, λόγια. Χαίρομαι πολύ γιατί εκ της θέσεώς σου, θα έχω την τύχη να συνεχίσω τη συνεργασία μαζί σου. Θέλω πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω στον Υπουργείο τον Χρίστο Δήμα,  έναν νέο πολιτικό, ο οποίος φέρει μία βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας πολιτικών, και ιδιαίτερα του πατέρα του, ο οποίος πάντοτε διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά του, την οποία έχει κληροδοτήσει και στον Χρίστο. Όπως είπε ήδη ο κ. Κουμεντάκης, οι σπουδές του και η εμπειρία, την οποία απέκτησε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πραγματικά νομίζω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων του. Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι ένα μέρος της ολότητας του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι ενιαίος και έτσι πρέπει να τον βλέπουμε, την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό σε μια διαρκή όσμωση και συνεργασία. Όμως, υπάρχουν θέματα διοίκησης, υπάρχουν πολιτικές οι οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Και νομίζω ότι η εμπειρία του Χρίστου, η γνώση του και οι σπουδές του αποτελούν, όπως είπα, εγγύηση γι’ αυτό.  

Θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την μοναδική τιμή που μου επιφύλαξε. Τιμή η οποία μεταφράζεται για μένα σε πολύ μεγάλη ευθύνη. Όπως είπε ο ίδιος, αυτή η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και δεν έχουν εφαρμοστεί απολύτως. Είναι προφανές ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν και να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς. Ο σκοπός αυτής της Κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και να καταστήσει το κράτος φιλικό προς τον πολίτη. Αυτό είναι μία δέσμευσή μας. Η πρόσφατη, προχθεσινή έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  καταλήγει ότι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι μετέχουν και συμμετέχουν στον πολιτισμό και στο πολιτιστικό αγαθό. Ο πολιτισμός είναι στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών και γι’ αυτό πρέπει να τον  υπηρετήσουμε όλοι. 

Για ακόμα μία φορά έχω πραγματικά την μοναδική τύχη να βρεθώ σε μία αντίστοιχη τέτοια τελετή, πολλά χρόνια πριν ως Γενική Γραμματέας και στην συνέχεια ως Υπουργός. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλες και όλους, όλα τα στελέχη, όλο το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε πάντα. Εξαιρετική συνεργασία δεν σημαίνει συμφωνία. Σημαίνει μετά από μία διαδικασία, από διεργασίες, ακόμα και διαφωνίες, να καταλήγεις σε αυτό το οποίο είναι σωστό για τον Ανθρωπο και για τον Πολιτισμό, για τους εργαζόμενους και για τον πολιτισμό. 

Έχω πει πολλές φορές ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το οποίο, όμως, είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανάπτυξη. Ο πολιτισμός έχει μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, προκαλεί και προσελκύει επενδύσεις, είναι μοχλός ανάπτυξης, και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Όλο το πρόγραμμά μας μέχρι το 2030 αποτυπώνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος παρουσιάστηκε σε όλες τις Περιφέρειες, και ο οποίος αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις Προγραμματικές Δηλώσεις θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. 

Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Πολλή δουλειά. Είναι τα πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να τρέξουν και αυτά για να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025, έχουμε τα εμβληματικά έργα, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως είναι το Τατόι, όπως είναι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και έχουμε πολλή δουλειά στον σύγχρονο πολιτισμό με μία σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν υγιώς και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Κι εδώ νομίζω ότι η συμβολή του Υφυπουργού μπορεί να είναι πολύ σημαντική, καταλυτική θα έλεγα. 

Θέλω καταλήγοντας να ευχαριστήσω τους Γενικούς Γραμματείς για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε τα τέσσερα χρόνια, για την υποστήριξη του Υπηρεσιακού Υπουργού, αλλά και για τα μελλούμενα. Στο Υπουργείο Πολιτισμού τα προηγούμενα χρόνια με πολλούς από τα διευθυντικά στελέχη λειτουργήσαμε ως μία ομάδα. Έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Ο καθένας από την θέση του, ο καθένας με τις αρμοδιότητες που έχει, προκειμένου να υπερασπιστούμε το ύψιστο αγαθό, τον Πολιτισμό. Για μία χώρα σαν τη δικιά μας, είναι ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει και οφείλουμε, να αναπτύξουμε, σε όλη του την έκταση, συγχρόνως, όμως, να το καταστήσουμε έναν μοχλό συνοχής και ανάπτυξης της κοινωνίας και της χώρας μας. Σας ευχαριστώ πολύ".

Γιώργος Κουμεντάκης Λίνα Μενδώνη Χρίστος Δήμας
Γιώργος Κουμεντάκης, Λίνα Μενδώνη, Χρίστος Δήμας

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας ανέφερε ότι "Αρχικά πρέπει να ξεκινήσω και εγώ ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό για την τιμή να με ορίσει στη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού. Να τον ευχαριστήσω και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε τα τέσσερα πρώτα χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και θέλω να ευχαριστήσω όμως και τον απερχόμενο Υπουργό τον κ. Κουμεντάκη για τα καλά του λόγια, αλλά και την Υπουργό, την Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και ικανότητα -το έχει αποδείξει αυτό άλλωστε, τα τελευταία χρόνια- και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε άριστη συνεργασία και είναι πολύ μεγάλη μου τιμή που μπαίνω σε μία ομάδα που λειτουργεί αντικειμενικά με πολύ μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, θα πω, αγαπητή, κ. Υπουργέ, ότι την λέξη ανάπτυξη την είπατε περισσότερες φορές από ό,τι την λέγαμε και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τώρα. Και ο στόχος, ναι, είναι να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό. Η αναπτυξιακή του προοπτική είναι ατελείωτη πραγματικά, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. 

Εγώ από τη δική μου πλευρά, θα πω ότι είναι ώρα για δουλειά. Στόχος μου είναι να μπορέσω να επισκεφθώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σύνολο των φορέων που επιβλέπω. Ηδη κάποιους από αυτούς τους γνωρίζω και έχω καλή εικόνα, αλλά θέλω να αποκτήσω μία πολύ συνολικότερη προσωπική σχέση όπως είχα κάνει και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις πολιτικές που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τον σύγχρονο πολιτισμό αλλά και τον πολιτισμό γενικότερα και συνολικά την χώρα μας.

Να ευχαριστήσω και τους Γενικούς Γραμματείς, τόσο τον Γιώργο Διδασκάλου και την Ελένη Δουνδουλάκη, τους οποίους τυχαίνει και γνωρίζω πάρα πολύ καλά και ξέρω πολύ καλά από πρώτο χέρι τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους και των δύο στον πολιτισμό και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πραγματικά μία εξαιρετική συνεργασία. Προκαταβολικά θέλω να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού. Προσβλέπω σε μία εξαιρετική συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μία δημιουργική σχέση, η οποία θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον πολιτισμό. Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ".

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου σημείωσε: "Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Υπηρεσιακό Υπουργό τον κ. Κουμεντάκη, πραγματικά, για την άριστη συνεργασία αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα και για όσα πραγματικά μάθαμε από εσάς, κ. Υπουργέ, με την καλοσύνη και την ευγένεια σε όλη αυτή τη διάρκεια που συνεργαστήκαμε. Σας ευχαριστούμε πραγματικά πάρα πολύ. Θέλω να υποδεχτώ και εγώ με τη σειρά μου την κ. Υπουργό, την κ. Μενδώνη. Κυρία Υπουργέ, σας υποδεχόμαστε στο σπίτι σας, ουσιαστικά, χαιρόμαστε πάρα πολύ που είστε μαζί μας. Νομίζω ότι το έργο που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την ηγεσία της κ. Μενδώνη είναι ιδιαίτερα πλούσιο και πολύτιμο. Και νομίζω ότι οι κατακτήσεις και τα όσα επιτύχαμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι δεδομένες και αδιαμφισβήτητες και νομίζω τα καταφέραμε χάριν στην στήριξη, στις γνώσεις, στην εμπειρία, στην εργασία, της Υπουργού, της κ. Μενδώνη, και όλων των στελεχών. Και αυτό πραγματικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί. 

Νομίζω ότι σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα, μία νέα σελίδα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που έρχεται ουσιαστικά να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια. Όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τα εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα. Οι τομές που έγιναν και όλη αυτή η νέα εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει για το Υπουργείο Πολιτισμού, μία εποχή ανάπτυξης και δημιουργίας. 

Σας ευχαριστούμε πολύ, κα Υπουργέ. Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή, για την συνεργασία, για την στήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Και πραγματικά ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη σας και για όσα μάθαμε και μας διδάξατε δίπλα σας. Να καλωσορίσω και τον αγαπητό φίλο Χρίστο Δήμα. Ένα πολύ χρήσιμο, καλό φίλο, έναν Υπουργό ο οποίος πραγματικά έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο, μία πλούσια κυβερνητική θητεία, μία σημαντική εμπειρία που νομίζω ότι θα είναι κρίσιμη για το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ δημιουργικό το έργο σας, κ. Υπουργέ, εδώ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και χαίρομαι πάρα πολύ για την συνεργασία μας. Και, επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι ουσιαστικά ανοίγει, αν μου επιτρέπετε, ένας νέος κόσμος για εσάς, ο κόσμος του πολιτισμού, που είμαι σίγουρος ότι θα σας συναρπάσει και είμαι σίγουρος ότι θα σας γοητεύσει.

Να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, να ευχαριστήσω όλους εσάς, για την βοήθεια, την στήριξη, την συνεργασία, την Γενική μας Γραμματέα, πραγματικά, για όλο αυτό το διάστημα, και τα τέσσερα χρόνια, και τον έναν μήνα, που ήμασταν εδώ και πραγματικά είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία όλο αυτό το διάστημα, και καταφέραμε, νομίζω, Ελένη, πάρα πολλά μαζί".

Η Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη είπε ότι "Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε ξανά, κ. Υπουργέ, στο Υπουργείο Πολιτισμού, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε, κ. Υφυπουργέ, αγαπητέ φίλε Χρίστο Δήμα, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αγαπητέ Υπουργέ κ. Κουμεντάκη, σας αποχαιρετούμε με μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για αυτόν τον πολύ όμορφο και δημιουργικό μήνα που περάσαμε μαζί. Και εύχομαι ειλικρινά καλή συνέχεια στο εξαίρετο έργο το οποίο επιτελείτε στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Άλλωστε εμείς έχουμε συνεργαστεί πολύ στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και στο μέλλον. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που ανέφερε η κ. Υπουργός, το οποίο με εκφράζει και εμένα απόλυτα, το οποίο έχει να κάνει με την ολότητα του πολιτισμού, πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού σε ένα ενιαίο σύνολο το οποίο ορίζει αυτό που είμαστε, ορίζει την πολιτιστική μας ταυτότητα, και άλλωστε είναι κάτι το οποίο υπηρετούμε εδώ και χρόνια, η σύζευξη αυτών των δύο και η συμπόρευσή τους, η δημιουργική συμπόρευση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό είναι ένα διαρκές ζητούμενο για το οποίο προσπαθούμε με όλη μας την αγάπη, με όλη μας την φροντίδα και όλη μας την δύναμη καθημερινά. Καλή επιτυχία".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".