"Μια ανθολογία για την Ελευσίνα" στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Ένα συλλεκτικό δίγλωσσο έργο με κείμενα Ελλήνων και ξένων δημιουργών γραμμένα για την Ελευσίνα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Έγραψαν για Αυτήν

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, και με αποκλειστική του χορηγία, υλοποίησαν την αφιερωματική δίγλωσση έκδοση "Έγραψαν για Αυτήν. Μια ανθολογία για την Ελευσίνα" από τις εκδόσεις Μένανδρος, σε περιορισμένα αντίτυπα, με ένθετο έγχρωμο δεκαεξασέλιδο. Η παρουσίαση της αφιερωματικής ανθολογίας "Έγραψαν για Αυτήν" θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη την Τετάρτη 31 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ..

Θα προλογίσει η Καλή Κυπαρίσση, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Νανά Σπυροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος 2023 Ελευσίς. Συνομιλητές: Δηώ Καγγελάρη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Σκηνοθέτης, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίς. Αποσπάσματα από την ανθολογία θα απαγγείλουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μάρθα Φριντζήλα, Μενέλαος Κυπαρίσσης.

Στην αφιερωματική ανθολογία εμβληματικοί ξένοι και Έλληνες ποιητές, λογοτέχνες και άνθρωποι του θεάτρου, ιστορικοί, ρήτορες και φιλόσοφοι, επιγραμματοποιοί και κληρικοί γράφουν ανά τους αιώνες για την ιερή πόλη-παλίμψηστο, χαράσσοντας πάνω στο σώμα της διαδοχικές επιστρώσεις μνήμης. Κείμενα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας συνομιλούν με κείμενα του Σαίξπηρ, του Βολταίρου, του Γκαίτε και του Χέγκελ, αλλά και των σύγχρονων προσκυνητών· ανάμεσά τους οι Φλωμπέρ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χάουπτμαν, και πιο κοντά μας στον 20ό αιώνα με κείμενα των Πάουντ, Σικελιανού, Αρτώ, Καμύ, Μύλλερ, Σεφέρη, Ρίτσου.

Περί τα 200 κείμενα, υπογεγραμμένα από 150 συγγραφείς, συστήνουν το διαχρονικό βλέμμα των Άλλων πάνω στην Ελευσίνα, και παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά σύμφωνα με το έτος της συγγραφής τους είτε σε πλήρη είτε σε αποσπασματική μορφή. Μια ανθολογία, αφιερωματική και συλλεκτική, ως χειρονομία αγάπης προς την πόλη της Ελευσίνας, ως συσπείρωση της καταγεγραμμένης ανθρώπινης διανόησης ανά τους αιώνες. Μια απόπειρα να αποδοθεί στην ίδια το ασύλληπτο, πάμφωτο κομμάτι μυθολογίας που της ανήκει.

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".