"Hello Adulthood": Τι σημαίνει να είσαι ενήλικας σήμερα;

Η πρώτη ατομική έκθεση της Ισπανίδας καλλιτέχνιδας Clara Cebrián στην Ελλάδα φιλοξενείται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Clara Cebrian Hello Adulthood @ Thanassis Gatos, ZoumboulakisGalleries

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ισπανίδας εικαστικού Clara Cebrián στην Ελλάδα, με τίτλο "Hello Adulthood", που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1η Ιουνίου.

Στην πρώτη της μεγάλη ατομική έκθεση στην Αθήνα, η Clara Cebrián διερευνά τι σημαίνει να είσαι ενήλικας στη σημερινή εποχή, αντιπαραβάλλοντας στερεότυπα που συνοδεύουν την ενηλικίωση με παιδικές φαντασιώσεις. 

Clara Cebrian Hello Adulthood
@ Thanassis Gatos, ZoumboulakisGalleries
"Pearl Harbour", 2023. Oil pencil and pastel on canvas 90x70cm

Το πολυδιάστατο έργο της Cebrián περιπλέκει ιδέες αφαίρεσης, αναπαράστασης και υλικότητας καθώς επεξεργάζεται ένα σύνολο εικονογραφικών και αυτοβιογραφικών αναφορών, προσδίδοντας έντονο αφηγηματικό περιεχόμενο στα πιο απλά αντικείμενα και καταστάσεις. Στο "Hello Adulthood" η Cebrián χαιρετίζει την ενήλικη ταυτότητα διαμορφώνοντας ένα σύμπαν αυθόρμητων σκέψεων που αγγίζουν ζητήματα κοινωνικά αποδεκτών ‘ενήλικων’ συμπεριφορών και δραστηριοτήτων.

Clara Cebrian Hello Adulthood
@ Thanassis Gatos, ZoumboulakisGalleries
"My aunt's house", 2023. Oil on canvas 60x50cm

Στις ζωγραφικές αφηγήσεις της, η ενηλικίωση παίρνει τη μορφή μιας ψηλής βουνοκορφής στην οποία όταν φτάσουμε, ανακαλύπτουμε ότι αυτή η κορυφή, αποτελεί τελικά μια απέραντη επίπεδη γη που απαιτεί προσπάθεια για διαρκή ανάπτυξη. Τα ευφάνταστα έργα της πυροδοτούν πληθώρα συνειρμών από επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ανατρέχουν στην ιδέα της ρουτίνας και της σταθερότητας, σε οικιακά αντικείμενα και εργασίες που αποτίουν φόρο τιμής στη σχολαστική οικιακή οργάνωση που προτείνουν συνήθως οι γονείς στα ανήλικα παιδιά τους. Στις παιγνιώδεις γλυπτικές της εγκαταστάσεις, περιπλέκει τις εφαρμοσμένες με τις καλές τέχνες, ενσωματώνοντας υλικά που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της. Η αίσθηση του εαυτού δεν είναι κάτι στατικό, αλλά εξελίσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς. Η Cebrián αποδίδει συμβολική αξία -τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά- σε κοινωνικούς ρόλους, εμπειρίες και αντικείμενα, καλώντας μας να αναλογιστούμε το βάρος που συσσωρεύουμε και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην δόμηση μιας ενήλικης ταυτότητας που δεν ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη βιολογική ανάπτυξη ή από θεσμοθετημένα κριτήρια.

Μέσα από την προβολή τους, η Cebrián επιθυμεί να αντικρούσει τις κυρίαρχες αντιλήψεις και να προτείνει την αποδέσμευση από τα βάρη και τις προκαταλήψεις επιβεβλημένων συμπεριφορών. Με καταλυτικό χιούμορ, προσεγγίζει την ενηλικίωση και τη λεγόμενη ωριμότητα ως μια έννοια ανοιχτού τέλους.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό καλείται να διαδράσει με τα έργα, με την παρουσία της καλλιτέχνιδος ακολουθώντας τις οδηγίες της.

Εγκαίνια: 1/6 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 1/6-1/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: "Choosing Gazpacho in the terrace", 2023. Oil on canvas 60x50cm

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Κριεζώτου 6, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.