"Frontpage Project": Μία εικαστική έκθεση για το "πρωτοσέλιδο" στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η έκθεση θα περιλαμβάνει εικαστικά έργα από ήδη αναγνωρισμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες, φωτογράφους, photo reporters, καθώς και μικτά έργα με χρήση "λόγου" ή πολυμέσων από δημοσιογράφους.

Frontpage Project

Το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο "Frontpage Project" από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου . Πρόκειται για μια ομαδική εικαστική έκθεση γύρω από την κεντρική ιδέα της "πρώτης σελίδας", της "πρώτης είδησης", σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Συμμετέχουν δημιουργοί από τον εικαστικό χώρο και τον χώρο των media. 

Η έκθεση διοργανώνεται με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI), σε σύμπραξη με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) και την ανοιχτή εικαστική ομάδα AxionArt,  με την πρόσθετη συνέργεια του Video Art Festival Mηδέν και υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και από ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Donau–Universitat Krems (DUK).

Frontpage Project

Σκοπός αυτού του project είναι το καλλιτεχνικό και δυναμικό αποτέλεσμα, μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία δημιουργών, οι οποίοι προέρχονται τόσο από τον χώρο των εικαστικών, όσο κι από αυτόν της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας ευρύτερα. Οι συμμετέχοντες εμπνέονται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων που οι ίδιοι θα επιλέξουν κι από εξέχουσες ειδήσεις που προέρχονται από τα Μ.Μ.Ε., τον διεθνή και ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα "πρωτοσέλιδα"αυτά, αποτελούν καμβά για τη δημιουργία, τον σχολιασμό, την έκφραση και την τοποθέτησή τους.

Frontpage Project

Τα θέματα που αναπτύσσονται από τους δημιουργούς έχουν αναφορική και εννοιολογική προσέγγιση όσον αφορά τη μετάδοση του μηνύματος, την είδηση ως έννοια (performance), τη γραφή, το κείμενο, τις λέξεις. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναπτύσσεται στους πέντε βασικούς άξονες: Επικαιρότητα - Επικοινωνία - Εικόνα - Λόγος - Μνήμη και θα περιλαμβάνει εικαστικά έργα από ήδη αναγνωρισμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες, φωτογράφους, photo reporters, καθώς και μικτά έργα με χρήση "λόγου" ή πολυμέσων από δημοσιογράφους και επικοινωνητές από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Frontpage Project

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν και παράλληλες δραστηριότητες: Video art προβολές, performances, συνεντεύξεις προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης, διαλέξεις και παρουσιάσεις ερευνητικού έργου, δράσεων στο διαδίκτυο και τα social media. Τα έργα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, σε ειδική σελίδα, καθώς και στον ιστότοπο του "Axionart” και του Ε.C.I.

Η έκθεση στην Αθήνα θα αποτελέσει τον προπομπό για το επόμενο στάδιο της πρωτοβουλίας, που αφορά στη συμμετοχή Δημιουργών και Επικοινωνητών και από την Κεντρική Ευρώπη και θα φιλοξενηθεί στην Βιέννη, το 2024.

Η έκθεση επιμελείται από την Εύα Μαραγκάκη (Concept/Curator), την Julia Sysalova (Project Manager/Co-curator) και τη Γιούλα Παπαδοπούλου (Curator/Video Art Miden).

Εγκαίνια: 7/6 (7-10 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 7-11/6 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.