"Frontpage Project": Μία εικαστική έκθεση για το "πρωτοσέλιδο" στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η έκθεση θα περιλαμβάνει εικαστικά έργα από ήδη αναγνωρισμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες, φωτογράφους, photo reporters, καθώς και μικτά έργα με χρήση "λόγου" ή πολυμέσων από δημοσιογράφους.

Frontpage Project

Το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο "Frontpage Project" από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου . Πρόκειται για μια ομαδική εικαστική έκθεση γύρω από την κεντρική ιδέα της "πρώτης σελίδας", της "πρώτης είδησης", σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Συμμετέχουν δημιουργοί από τον εικαστικό χώρο και τον χώρο των media. 

Η έκθεση διοργανώνεται με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI), σε σύμπραξη με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) και την ανοιχτή εικαστική ομάδα AxionArt,  με την πρόσθετη συνέργεια του Video Art Festival Mηδέν και υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και από ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Donau–Universitat Krems (DUK).

Frontpage Project

Σκοπός αυτού του project είναι το καλλιτεχνικό και δυναμικό αποτέλεσμα, μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία δημιουργών, οι οποίοι προέρχονται τόσο από τον χώρο των εικαστικών, όσο κι από αυτόν της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας ευρύτερα. Οι συμμετέχοντες εμπνέονται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων που οι ίδιοι θα επιλέξουν κι από εξέχουσες ειδήσεις που προέρχονται από τα Μ.Μ.Ε., τον διεθνή και ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα "πρωτοσέλιδα"αυτά, αποτελούν καμβά για τη δημιουργία, τον σχολιασμό, την έκφραση και την τοποθέτησή τους.

Frontpage Project

Τα θέματα που αναπτύσσονται από τους δημιουργούς έχουν αναφορική και εννοιολογική προσέγγιση όσον αφορά τη μετάδοση του μηνύματος, την είδηση ως έννοια (performance), τη γραφή, το κείμενο, τις λέξεις. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναπτύσσεται στους πέντε βασικούς άξονες: Επικαιρότητα - Επικοινωνία - Εικόνα - Λόγος - Μνήμη και θα περιλαμβάνει εικαστικά έργα από ήδη αναγνωρισμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες, φωτογράφους, photo reporters, καθώς και μικτά έργα με χρήση "λόγου" ή πολυμέσων από δημοσιογράφους και επικοινωνητές από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Frontpage Project

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν και παράλληλες δραστηριότητες: Video art προβολές, performances, συνεντεύξεις προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης, διαλέξεις και παρουσιάσεις ερευνητικού έργου, δράσεων στο διαδίκτυο και τα social media. Τα έργα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, σε ειδική σελίδα, καθώς και στον ιστότοπο του "Axionart” και του Ε.C.I.

Η έκθεση στην Αθήνα θα αποτελέσει τον προπομπό για το επόμενο στάδιο της πρωτοβουλίας, που αφορά στη συμμετοχή Δημιουργών και Επικοινωνητών και από την Κεντρική Ευρώπη και θα φιλοξενηθεί στην Βιέννη, το 2024.

Η έκθεση επιμελείται από την Εύα Μαραγκάκη (Concept/Curator), την Julia Sysalova (Project Manager/Co-curator) και τη Γιούλα Παπαδοπούλου (Curator/Video Art Miden).

Εγκαίνια: 7/6 (7-10 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 7-11/6 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής ομαδική έκθεση φωτογραφίας από τη Moments Collective

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στις βραβευμένες φωτογραφίες του πρώτου παγκόσμιου διαγωνισμού που διενήργησε η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/05/2024

"Tales of the Green Heart": Μια πολυμεσική εγκατάσταση γεμάτη από τεκμήρια φυσικών καταστροφών

Ο Αναστάσης Παναγής Μελέτης επιλέγει να ασχοληθεί με το πράσινο χρώμα, εστιάζοντας στους αρχαίους μύθους που σχετίζονται με τη φύση.

Νέο Μουσείο ΟΤΕ θα εγκαινιαστεί σύντομα στο κέντρο της Αθήνας

Ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε την αναδιαμόρφωση του ιστορικού κτιρίου στην Πατησίων για τη στέγαση του νέου μουσείου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/5-2/6)

Αφιέρωμα σε μια κορυφαία φωτογράφο, η νέα έκθεση του ΝΕΟΝ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Στη νέα του ζωγραφική έκθεση, ο Ηλίας Καφούρος γίνεται ένας "Impersonal Trainer"

Ο Έλληνας εικαστικός συνεχίζει τη συνεργασία του με την γκαλερί Dio Horia και παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2024 διερευνά το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης

Ένα διήμερο αφιερωμένο στη θεματική "Τεχνητή Νοημοσύνη: ποιο είναι το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης;".

Μαθαίνουμε για την πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου στο αφιέρωμα "Marie Matin"

Το αφιέρωμα στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς.