ΥΠΠΟΑ: Δύο νέα μουσεία στο Αργος

Συνεχίζονται οι εργασίες απόδοσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Αργους αλλά και η δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου αναβαθμίζοντας τον πολιτιστικό πλούτο του Αργους.

μουσεία Άργος

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες απόδοσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Αργους, με την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης αλλά και η δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου. Τα δύο νέα μουσεία του Αργους, με συνολική χρηματοδότηση 5.100.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο, δημιουργούν ένα σύνολο μουσειακών υποδομών οι οποίες αναβαθμίζουν τον πολιτιστικό πλούτο του Αργους και δημιουργούν νέο αναπτυξιακό πόρο για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "Οι σύγχρονες μουσειακές υποδομές πρόκειται να αναδείξουν το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα αλλά και να ενισχύσουν αποφασιστικά  την  οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Στόχος μας είναι, παραδίδοντας, στην Αργολίδα, αυτό το άρτιο μουσειακό σύνολο να συμβάλουμε στη βελτίωση της  καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και ο επισκέπτης να εμπλουτίζει τις πολιτιστικές εμπειρίες του. Ταυτόχρονα, με την πολιτιστική αναβάθμιση ανοίγονται και νέες  δημιουργικές προοπτικές απασχόλησης  για τους νέους, στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας".

μουσεία Άργος

Η ολοκλήρωση της νέας μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους, με χρηματοδότηση 3.100.000 ευρώ, προχωρεί, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήττων Αργολίδας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους στεγάζεται, από το 1961, στην οίκια Καλλέργη, η οποία οικοδομήθηκε το 1828-1830 και στην ανατολική πτέρυγα, ως προσάρτηση, το 1959. Ο εκσυγχρονισμός του κτηριακού συγκροτήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, στο πλαίσιο της Πράξης "Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους" ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Πελοπόννησος" του ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 3.100.000 ευρώ.

μουσεία Άργος

Σε συνέχεια της εγκεκριμένης μουσειολογικής μελέτης για τη νέα μόνιμη έκθεση του μουσείου που εκπονήθηκε από την ΕΦΑ Αργολίδας, εκπονήθηκαν, μουσειογραφική μελέτη και μελέτη ειδικού φωτισμού της νέας μόνιμης έκθεσης, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων. Στο πλαίσιο του ίδιου υποέργου εκπονήθηκε στατική μελέτη αποκατάστασης στεγάστρου στοάς, στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου.

μουσεία Άργος

Το έργο περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της νέας μόνιμης έκθεσης του μουσείου καθώς και των υπόλοιπων λειτουργικών χώρων και την οργάνωση της νέας μόνιμης έκθεσης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη έτσι ώστε το μουσείο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

ΙΙ. Επιγραφικό Μουσείο

Με 2.000.000 ευρώ χρηματοδοτείται η δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου, στην ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων. Με το έργο αποκαθίσταται και εκσυγχρονίζεται το κτήριο της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια, οι οποίοι παρέμειναν σε εγκατάλειψη, επί είκοσι χρόνια. Το έργο προβλέπει τη λειτουργική αναδιάρθρωση του κτηρίου, ώστε να ενταχθούν χρήσεις εξυπηρέτησης κοινού και τη βελτίωση της προσβασιμότητας εργαζομένων, κοινού και ΑμεΑ. Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα εκτίθενται, επίσης, σημαντικές λίθινες επιγραφές από την ευρύτερη περιοχή του Άργους.

Το κτήριο των Στρατώνων Καποδίστρια, χαρακτηρίστηκε το 1978 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο Οικοδομήθηκε την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας, πριν από το 1701 και  είχε διάφορες χρήσεις- στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο- πριν το αγοράσει ο  Δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".