Τα "Φωτογραφικά Ζεύγη" των Νανά Καραμαγκιώλη και Πλάτωνα Ριβέλλη

Στην δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς "Φωτογραφικά Ζεύγη" παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του σωματείου "Φωτογραφικός Κύκλος", των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται.

Φωτογραφικά Ζεύγη © Πλάτων Ριβέλλης

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον "Φωτογραφικό Κύκλο" παρουσιάζουν τη Δευτέρα 29 Μαΐου (8 μ.μ.), στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ένωσης, την δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς "Φωτογραφικά Ζεύγη". Στη σειρά, παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του σωματείου "Φωτογραφικός Κύκλος", της Νανάς Καραμαγκιώλη και του Πλάτωνα Ριβέλλη, των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο φωτογράφος Πάνος Ροζάκης.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, στις φωτογραφίες που εκτίθενται στους δύο χώρους της αίθουσας διασταυρώνονται οι διαφορετικές ματιές δύο συνοδοιπόρων – ταξιδευτών. Αυτό που συνδέει τις εικόνες τους είναι ο κοινός τόπος και χρόνος παραγωγής τους καθώς και η αφορμή για τη δημιουργία τους - η πρόσκληση των πολιτιστικών υπηρεσιών της Κύπρου για δεκαήμερη φωτογράφιση του νησιού την άνοιξη του 1997. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η διάθλαση του κοινού τόπου μέσα από το πρίσμα του εαυτού τους. 

Ο Πλάτων Ριβέλλης επιλέγει την αυστηρότητα του τετραγώνου κάδρου, τη μεταφυσική σιωπή των άδειων χώρων με τα ελάχιστα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας και την τέλεια, κλινική σχεδόν αφύσικη περιγραφή της πραγματικότητας ως μέσα υπέρβασής της. Η Νανά Καραμαγκιώλη επιλέγει με τη φυσικότητα του ορθογώνιου κάδρου να αποδώσει την αίσθηση ενός φευγαλέου βλέμματος πάνω σε φαινομενικά ασήμαντες στιγμές. Αντίστοιχα, ο Ριβέλλης, μέσα από την ακινησία των χώρων που επιλέγει, μας μιλάει για τα ίχνη της αμετάκλητης κίνησής του, ενώ η Καραμαγκιώλη αποτυπώνοντας την κίνηση της ζωής συνθέτει έναν άχρονο κόσμο ακινησίας.

Εγκαίνια: 29/5 (8 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 29/5-29/6 | Δευ. - Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Φεστιβάλ Νάξου τιμά το έργο του Klaus Pfeiffer με την έκθεση "Τα φτερά του ίκαρου"

Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2023

6 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κέδρος

Τα νέα βιβλία απευθύνονται σε βιβλιόφιλους όλων των ηλικιών με επιλογές που περιλαμβάνουν από ελληνική και ξένη πεζογραφία μέχρι δοκίμια και ποίηση.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (29/5-4/6)

Μια αλλόκοτη χαρτογράφηση στο Μπενάκη, δύο εκθέσεις από τον Πόλυ Πεσλίκα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Το Βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης παρουσιάζει το διεθνές bestseller "Όταν το σώμα λέει όχι" του Gabor Maté

Ο θεραπευτής στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του.

Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Platon.H εξυμνεί τη θεραπευτική δύναμη της φύσης στην Ύδρα

Είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του ανήσυχου και πολυσχιδούς καλλιτέχνη, που έχει δημιουργήσει το πλούσιο και ενδιαφέρον έργο του σε λαμπρές καλλιτεχνικές μητροπόλεις του κόσμου.

"Modern Love": Παρατείνεται η επιτυχημένη έκθεση του ΕΜΣΤ μέχρι το φθινόπωρο

Το επόμενο διάστημα το μουσείο θα ανακοινώσει και το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκθέσεων για το 2023.

Γιάννης Πανταζίδης: "Στο "Urban Art Project" θέλουμε να παρουσιάσουμε όλο το είναι της Αθήνας, από murals που προκαλούν δέος μέχρι κακόγουστες ταγκιές"

Ο επιμελητής του φωτογραφικού πρότζεκτ "Urban Art Project Athens: Lights of the City" στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης μιλά για όλα όσα συνιστούν την Αθήνα αλλά και για τις διαφορές της ελληνικής πρωτεύουσας με τη Βαρκελώνη.