"Basic needs": Τι δουλειά έχει μια έκθεση κεραμικής σε φαρμακείο;

Η έκθεση «Basic Needs» της Μαριλίας Κολυμπίρη διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοσία υγεία ακόμα και με τους εθισμούς που μπορεί να προκληθούν με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων.

Basic needs

Το "Basic needs", της εικαστικού Μαριλίας Κολυμπίρη, έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Κυψέλη, στο Φαρμακείο της Φωτεινής Καλπαξή, μαζί με την ομάδα Documatism, σχηματοποιώντας μια συζήτηση πάνω στη κατανάλωση φαρμάκων, στην έλλειψη τους, στο ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών και στην αναγκαιότητα τους, ως κύρια συστατικά που εξασφαλίζουν την μακροζωία και την ομαλή λειτουργία μιας οργανωμένης πόλης.

Η έκθεση "Basic needs"με τα φαρμακευτικά είδη διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοσία υγεία ακόμα και με τους εθισμούς που μπορεί να προκληθούν με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων.

Basic needs

Το πρότζεκτ "Basic needs" από το 2022 διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο που κατοικεί, την αρχιτεκτονική δομή της πόλης, τις βιοτικές ανάγκες και τον καταναλωτισμό. Θέτει ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν συνολικά και με σαφήνεια, καθώς κινούνται μεταξύ επιτακτικών θεμάτων υγείας και αφορούν το ευρύ φάσμα μεταξύ καπιταλισμού και καταναλωτισμού επιστρατεύοντας κρίσιμα οντολογικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και την ανάγκη για κερδοφορία στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Basic needs

Μια εγκατάσταση με πάνω από 200 κεραμικά γλυπτά σε μεγάλες διαστάσεις μπλέκονται με τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες του φαρμακείου και συνδυάζουν διαφορετικά υλικά, όπως το υγρό γυαλί που παραπέμπει στη παραγωγή και αποθήκευση των φαρμάκων σε χαμηλές θερμοκρασίες τονίζοντας τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται διαχρονικά από τον άνθρωπο.

Το 2022 η εικαστικός Μαριλία Κολυμπίρη μαζί με την Documatism οργάνωσαν την πρώτη έκθεση του έργου "Basic needs" στην οποία ενσωματώθηκαν 350 κεραμικά έργα της στο σουπερμάρκετ ΟΚ της Φωκίωνος Νέγρη, ανάμεσα στα προϊόντα δημιουργώντας μια καίρια παρέμβαση σε ένα δημόσιο χώρο με διαλόγους με καλλιτέχνες και τη γειτονιά και μουσικές δράσεις. Η ομάδα Documatism με έδρα την Κυψέλη από το 2009 παλεύει για τον επαναπροσδιορισμό της γειτονιάς μέσα από καλλιτεχνικά έργα που προκαλούν δημόσιους διαλόγους και εμπλοκή με ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες και κρίσιμα κοινωνικά θέματα.

Info: Φαρμακείο Φωτεινή Καλπαξή | 24/5-11/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ.: 9 π.μ.-2.30 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ.-3 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.