"Basic needs": Τι δουλειά έχει μια έκθεση κεραμικής σε φαρμακείο;

Η έκθεση «Basic Needs» της Μαριλίας Κολυμπίρη διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοσία υγεία ακόμα και με τους εθισμούς που μπορεί να προκληθούν με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων.

Basic needs

Το "Basic needs", της εικαστικού Μαριλίας Κολυμπίρη, έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Κυψέλη, στο Φαρμακείο της Φωτεινής Καλπαξή, μαζί με την ομάδα Documatism, σχηματοποιώντας μια συζήτηση πάνω στη κατανάλωση φαρμάκων, στην έλλειψη τους, στο ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών και στην αναγκαιότητα τους, ως κύρια συστατικά που εξασφαλίζουν την μακροζωία και την ομαλή λειτουργία μιας οργανωμένης πόλης.

Η έκθεση "Basic needs"με τα φαρμακευτικά είδη διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοσία υγεία ακόμα και με τους εθισμούς που μπορεί να προκληθούν με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων.

Basic needs

Το πρότζεκτ "Basic needs" από το 2022 διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο που κατοικεί, την αρχιτεκτονική δομή της πόλης, τις βιοτικές ανάγκες και τον καταναλωτισμό. Θέτει ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν συνολικά και με σαφήνεια, καθώς κινούνται μεταξύ επιτακτικών θεμάτων υγείας και αφορούν το ευρύ φάσμα μεταξύ καπιταλισμού και καταναλωτισμού επιστρατεύοντας κρίσιμα οντολογικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και την ανάγκη για κερδοφορία στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Basic needs

Μια εγκατάσταση με πάνω από 200 κεραμικά γλυπτά σε μεγάλες διαστάσεις μπλέκονται με τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες του φαρμακείου και συνδυάζουν διαφορετικά υλικά, όπως το υγρό γυαλί που παραπέμπει στη παραγωγή και αποθήκευση των φαρμάκων σε χαμηλές θερμοκρασίες τονίζοντας τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται διαχρονικά από τον άνθρωπο.

Το 2022 η εικαστικός Μαριλία Κολυμπίρη μαζί με την Documatism οργάνωσαν την πρώτη έκθεση του έργου "Basic needs" στην οποία ενσωματώθηκαν 350 κεραμικά έργα της στο σουπερμάρκετ ΟΚ της Φωκίωνος Νέγρη, ανάμεσα στα προϊόντα δημιουργώντας μια καίρια παρέμβαση σε ένα δημόσιο χώρο με διαλόγους με καλλιτέχνες και τη γειτονιά και μουσικές δράσεις. Η ομάδα Documatism με έδρα την Κυψέλη από το 2009 παλεύει για τον επαναπροσδιορισμό της γειτονιάς μέσα από καλλιτεχνικά έργα που προκαλούν δημόσιους διαλόγους και εμπλοκή με ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες και κρίσιμα κοινωνικά θέματα.

Info: Φαρμακείο Φωτεινή Καλπαξή | 24/5-11/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ.: 9 π.μ.-2.30 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ.-3 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.