"Basic needs": Τι δουλειά έχει μια έκθεση κεραμικής σε φαρμακείο;

Η έκθεση «Basic Needs» της Μαριλίας Κολυμπίρη διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοσία υγεία ακόμα και με τους εθισμούς που μπορεί να προκληθούν με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων.

Basic needs

Το "Basic needs", της εικαστικού Μαριλίας Κολυμπίρη, έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Κυψέλη, στο Φαρμακείο της Φωτεινής Καλπαξή, μαζί με την ομάδα Documatism, σχηματοποιώντας μια συζήτηση πάνω στη κατανάλωση φαρμάκων, στην έλλειψη τους, στο ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών και στην αναγκαιότητα τους, ως κύρια συστατικά που εξασφαλίζουν την μακροζωία και την ομαλή λειτουργία μιας οργανωμένης πόλης.

Η έκθεση "Basic needs"με τα φαρμακευτικά είδη διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοσία υγεία ακόμα και με τους εθισμούς που μπορεί να προκληθούν με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων.

Basic needs

Το πρότζεκτ "Basic needs" από το 2022 διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο που κατοικεί, την αρχιτεκτονική δομή της πόλης, τις βιοτικές ανάγκες και τον καταναλωτισμό. Θέτει ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν συνολικά και με σαφήνεια, καθώς κινούνται μεταξύ επιτακτικών θεμάτων υγείας και αφορούν το ευρύ φάσμα μεταξύ καπιταλισμού και καταναλωτισμού επιστρατεύοντας κρίσιμα οντολογικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και την ανάγκη για κερδοφορία στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Basic needs

Μια εγκατάσταση με πάνω από 200 κεραμικά γλυπτά σε μεγάλες διαστάσεις μπλέκονται με τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες του φαρμακείου και συνδυάζουν διαφορετικά υλικά, όπως το υγρό γυαλί που παραπέμπει στη παραγωγή και αποθήκευση των φαρμάκων σε χαμηλές θερμοκρασίες τονίζοντας τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται διαχρονικά από τον άνθρωπο.

Το 2022 η εικαστικός Μαριλία Κολυμπίρη μαζί με την Documatism οργάνωσαν την πρώτη έκθεση του έργου "Basic needs" στην οποία ενσωματώθηκαν 350 κεραμικά έργα της στο σουπερμάρκετ ΟΚ της Φωκίωνος Νέγρη, ανάμεσα στα προϊόντα δημιουργώντας μια καίρια παρέμβαση σε ένα δημόσιο χώρο με διαλόγους με καλλιτέχνες και τη γειτονιά και μουσικές δράσεις. Η ομάδα Documatism με έδρα την Κυψέλη από το 2009 παλεύει για τον επαναπροσδιορισμό της γειτονιάς μέσα από καλλιτεχνικά έργα που προκαλούν δημόσιους διαλόγους και εμπλοκή με ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες και κρίσιμα κοινωνικά θέματα.

Info: Φαρμακείο Φωτεινή Καλπαξή | 24/5-11/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ.: 9 π.μ.-2.30 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ.-3 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.