"The Ecology of Ideas": Ποιος είναι ο ρόλος μας απέναντι στην οικολογική κρίση;

Το 1927 art space φιλοξενεί μία ακόμα έκθεση με επίκεντρο το περιβάλλον και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

The Ecology of Ideas

Η έκθεση "The Ecology of Ideas" με κεντρικό θέμα το περιβάλλον, μετά την επιτυχημένη της παρουσία στα Σκόπια και πριν ταξιδέψει στην Ματτινάτα της Ιταλίας, έρχεται στην Αθήνα από τις 19-31 Μαΐου στο 1927 art space. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια του προγράμματος "Ways of the Heroes" από τους συνεργαζόμενους φορείς και ομάδες επιστημόνων και καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξετάσουν την κοινωνική απάθεια και την απουσία τόσο δράσης όσο και τρόπων αντιμετώπισης, εστιάζοντας παράλληλα στο πιο ανησυχητικό ζήτημα που χρειάζεται την άμεση δράση μας: το περιβάλλον. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου "Ways of the Heroes", που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεντρώνει φορείς από 6 διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

The Ecology of Ideas

"Τι κάνουμε για όσα συμβαίνουν;” "Πώς θα δράσουμε ως άτομα ή κοινότητες;” "Πώς απαντούμε πολιτικά, κοινωνικά και συναισθηματικά στην κρίση;”, "Πώς κάνουμε το πρώτο βήμα;” Αναζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, η καλλιτεχνική κοινότητα του "Ways of the Heroe" συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες και επιστήμονες πάνω σε εκθέσεις για τα απόβλητα, με στόχο την ανάπτυξη συστάσεων τόσο για τον τομέα των παραστατικών τεχνών όσο και για το ευρύ κοινό, προκειμένου να καταστήσουν τις πρακτικές και τις δραστηριότητές τους πιο βιώσιμες. 

The Ecology of Ideas

Έτσι, προέκυψε και η ιδέα της έκθεσης "The Ecology of Ideas", που έχει ως στόχο να επικοινωνήσει με έναν διαφορετικό τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα. Εμπνευσμένο από το έργο του Ίψεν "Ο εχθρός του λαού", το οποίο διερωτάται για τον αντίκτυπο των ατόμων στην κοινότητα και το αντίστροφο, το πρότζεκτ επικεντρώνεται στο να μεταφέρει ιστορίες αυτών των κρυφών ηρώων στο διεθνές κοινό. 

Βίντεο, έκθεση, εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά και διαδικτυακές εκστρατείες είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να μοιραστούν αυτές οι ιστορίες και θα παρουσιαστούν και στο Αθηναϊκό κοινό. 

Ο Ανδρέας Νάσσος, συνιδρυτής της LOOP σημειώνει για την έκθεση πως: "είναι μεγάλη μας χαρά να βρισκόμαστε στη θέση να οργανώσουμε την έκθεση στην Ελλάδα, μια έκθεση που παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας άριστης συνεργασίας διάρκειας 30 μηνών". 

Τέλος, η Ντορίν Τουτικιάν, συνιδρύτρια της LOOP καταλήγει λέγοντας πως: "ελπίζουμε πως η έκθεση θα οδηγήσει τους επισκέπτες σε αναζήτηση για την σχέση της τέχνης και των έργων πολιτισμού με το παγκόσμιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής κρίσης". 

Παράλληλες δράσεις

The Ecology of Ideas

Στο πλαίσιο της έκθεσης στις 18 Μαΐου θα παρουσιαστεί μια ταινία που συνδυάζει υλικό από 12 μίνι ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ και παρουσιάζει καθημερινούς ανθρώπους από όλες τις χώρες που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα, ανθρώπους που κάνουν μικρές πράξεις με μεγάλα αποτελέσματα για το περιβάλλον. 

Στις 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το workshop για παιδιά "Φτιάξε το δικό του βιβλίο” και θα παρουσιαστεί το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά που έφτιαξαν οι συνεργάτες από την Βόρεια Μακεδονία "Gavroche Books” με τίτλο "Η ιστορία του ανεμόμυλου”.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The Ecology of Ideas

  • Μεικτά Μέσα

Μια έκθεση με κεντρικό θέμα το περιβάλλον που, μετά την επιτυχημένη της παρουσία στα Σκόπια και πριν ταξιδέψει στην Ματτινάτα της Ιταλίας, έρχεται στην Αθήνα. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια του προγράμματος «Ways of the Heroes» από τους συνεργαζόμενους φορείς και ομάδες επιστημόνων και καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξετάσουν την κοινωνική απάθεια και την απουσία τόσο δράσης όσο και τρόπων αντιμετώπισης, εστιάζοντας παράλληλα στο πιο ανησυχητικό ζήτημα που χρειάζεται την άμεση δράση μας: το περιβάλλον. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου "Ways of the Heroes", που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεντρώνει φορείς από 6 διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Βίντεο, έκθεση, εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά και διαδικτυακές εκστρατείες είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να μοιραστούν αυτές οι ιστορίες και θα παρουσιαστούν και στο αθηναϊκό κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Τα κουήρ διαβάζουν δυνατά" για μια ουτοπική πραγματικότητα

Μια βραδιά ανάγνωσης που γιορτάζει τον κουήρ λόγο στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/06/2023

Τρία νέα αγωνιώδη αστυνομικά μυθιστορήματα για το φετινό καλοκαίρι

Οι καινούριες κυκλοφορίες που διαβάσαμε και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε κάτω από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μανουέλ Βίλας: "Κατά βάθος η ζωή είναι κωμωδία"

Συναντηθήκαμε με τον Ισπανό συγγραφέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα και μιλήσαμε για το βιβλίο του "Φιλιά", την περίοδο της πανδημίας, τη δύναμη του έρωτα και τη γοητεία που ασκεί μέχρι σήμερα ο Δον Κιχώτης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/6)

Ένα εργοστάσιο ούζου γίνεται γκαλερί, μυστηριώδεις σύμπαντα εμπνευσμένα από ταινίες βαμπίρ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Συνεχίζεται το πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα για την Αθήνα της Μπελ Επόκ

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο "Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ" του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

Ανακαλύψτε τη συναρπαστική ιστορία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα

Το μοναδικό αξιόπλοο πλωτό μουσείο στην Ελλάδα όχι μόνο υπήρξε το αγαπημένο σκάφος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, αλλά ήταν παρόν και σε πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Aν βρεθείτε στη Μαρίνα του Φλοίσβου, αξίζει να εξερευνήσετε τα μυστικά του.

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.