"The Ecology of Ideas": Ποιος είναι ο ρόλος μας απέναντι στην οικολογική κρίση;

Το 1927 art space φιλοξενεί μία ακόμα έκθεση με επίκεντρο το περιβάλλον και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

The Ecology of Ideas

Η έκθεση "The Ecology of Ideas" με κεντρικό θέμα το περιβάλλον, μετά την επιτυχημένη της παρουσία στα Σκόπια και πριν ταξιδέψει στην Ματτινάτα της Ιταλίας, έρχεται στην Αθήνα από τις 19-31 Μαΐου στο 1927 art space. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια του προγράμματος "Ways of the Heroes" από τους συνεργαζόμενους φορείς και ομάδες επιστημόνων και καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξετάσουν την κοινωνική απάθεια και την απουσία τόσο δράσης όσο και τρόπων αντιμετώπισης, εστιάζοντας παράλληλα στο πιο ανησυχητικό ζήτημα που χρειάζεται την άμεση δράση μας: το περιβάλλον. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου "Ways of the Heroes", που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεντρώνει φορείς από 6 διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

The Ecology of Ideas

"Τι κάνουμε για όσα συμβαίνουν;” "Πώς θα δράσουμε ως άτομα ή κοινότητες;” "Πώς απαντούμε πολιτικά, κοινωνικά και συναισθηματικά στην κρίση;”, "Πώς κάνουμε το πρώτο βήμα;” Αναζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, η καλλιτεχνική κοινότητα του "Ways of the Heroe" συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες και επιστήμονες πάνω σε εκθέσεις για τα απόβλητα, με στόχο την ανάπτυξη συστάσεων τόσο για τον τομέα των παραστατικών τεχνών όσο και για το ευρύ κοινό, προκειμένου να καταστήσουν τις πρακτικές και τις δραστηριότητές τους πιο βιώσιμες. 

The Ecology of Ideas

Έτσι, προέκυψε και η ιδέα της έκθεσης "The Ecology of Ideas", που έχει ως στόχο να επικοινωνήσει με έναν διαφορετικό τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα. Εμπνευσμένο από το έργο του Ίψεν "Ο εχθρός του λαού", το οποίο διερωτάται για τον αντίκτυπο των ατόμων στην κοινότητα και το αντίστροφο, το πρότζεκτ επικεντρώνεται στο να μεταφέρει ιστορίες αυτών των κρυφών ηρώων στο διεθνές κοινό. 

Βίντεο, έκθεση, εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά και διαδικτυακές εκστρατείες είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να μοιραστούν αυτές οι ιστορίες και θα παρουσιαστούν και στο Αθηναϊκό κοινό. 

Ο Ανδρέας Νάσσος, συνιδρυτής της LOOP σημειώνει για την έκθεση πως: "είναι μεγάλη μας χαρά να βρισκόμαστε στη θέση να οργανώσουμε την έκθεση στην Ελλάδα, μια έκθεση που παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας άριστης συνεργασίας διάρκειας 30 μηνών". 

Τέλος, η Ντορίν Τουτικιάν, συνιδρύτρια της LOOP καταλήγει λέγοντας πως: "ελπίζουμε πως η έκθεση θα οδηγήσει τους επισκέπτες σε αναζήτηση για την σχέση της τέχνης και των έργων πολιτισμού με το παγκόσμιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής κρίσης". 

Παράλληλες δράσεις

The Ecology of Ideas

Στο πλαίσιο της έκθεσης στις 18 Μαΐου θα παρουσιαστεί μια ταινία που συνδυάζει υλικό από 12 μίνι ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ και παρουσιάζει καθημερινούς ανθρώπους από όλες τις χώρες που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα, ανθρώπους που κάνουν μικρές πράξεις με μεγάλα αποτελέσματα για το περιβάλλον. 

Στις 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το workshop για παιδιά "Φτιάξε το δικό του βιβλίο” και θα παρουσιαστεί το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά που έφτιαξαν οι συνεργάτες από την Βόρεια Μακεδονία "Gavroche Books” με τίτλο "Η ιστορία του ανεμόμυλου”.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The Ecology of Ideas

  • Μεικτά Μέσα

Μια έκθεση με κεντρικό θέμα το περιβάλλον που, μετά την επιτυχημένη της παρουσία στα Σκόπια και πριν ταξιδέψει στην Ματτινάτα της Ιταλίας, έρχεται στην Αθήνα. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια του προγράμματος «Ways of the Heroes» από τους συνεργαζόμενους φορείς και ομάδες επιστημόνων και καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξετάσουν την κοινωνική απάθεια και την απουσία τόσο δράσης όσο και τρόπων αντιμετώπισης, εστιάζοντας παράλληλα στο πιο ανησυχητικό ζήτημα που χρειάζεται την άμεση δράση μας: το περιβάλλον. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου "Ways of the Heroes", που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεντρώνει φορείς από 6 διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Βίντεο, έκθεση, εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά και διαδικτυακές εκστρατείες είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να μοιραστούν αυτές οι ιστορίες και θα παρουσιαστούν και στο αθηναϊκό κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.