Flux Laboratory: 5 καλλιτέχνες επεξεργάζονται το συναίσθημα της "αναμονής"

Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, ενσωμάτωσαν το τελετουργικό στοιχείο με ποικίλους τρόπους στο ερευνητικό τους έργο, ενώ τους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες του χρόνου, του φωτός και του ήχου.

Flux laboratory ©Spiros Strogilis

Το Flux Laboratory Athens παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο performance πέντε καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία στο ημι-ερειπωμένο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου, την Παρασκευή 19 Μαΐου. Στο performance με τίτλο "In anticipation" και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να το εξερευνήσουν μέσα από μια σειρά έργων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του residency: 3 μακράς διαρκείας (durational) performances, εγκαταστάσεις και ένα ακουστικό live.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου από το 2022 φιλοξενεί περιστασιακά καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και performances του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory Athens. Το άδειο χημικό εργαστήριο, τα σιωπηλά γραφεία και οι ήσυχοι διάδρομοί του μοιάζουν να βρίσκονται σε συνθήκη "αναμονής". Οι ημι-ερειπωμένοι χώροι του αποπνέουν μια αίσθηση οικειότητας και, ταυτόχρονα, απώλειας. Συνιστούν έναν ενδιάμεσο χώρο γεμάτο, ελπίδα και δυνατότητες. Σε λίγους μήνες, θα ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής του και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στις Ελληνο-ελβετικές συνέργειες. Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, κάτω από την ίδια στέγη, σύντομα η διπλωματία θα συνομιλεί με τον πολιτισμό και τις τέχνες.

FLUX Laboratory
©Spiros Strogilis

Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, το Flux Laboratory Athens προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία να εργαστούν επιτόπια, ξεδιπλώνοντας την πρακτική τους και αλληλεπιδρώντας με τα υλικά και άυλα στοιχεία του υφιστάμενου κτιρίου. Η Κατερίνα Δρακοπούλου (ηθοποιός, performer), η Χρυσάνθη Κουμιανάκη (εικαστικός), ο Παύλος Λυκούδης aka Okami (χορευτής), ο Γιώργος Μωραΐτης (εικαστικός και ηχητικός καλλιτέχνης) και η Άννα Παγκάλου (mezzo soprano, καλλιτέχνις ήχου και εγκαταστάσεων) επεξεργάστηκαν το συναίσθημα αυτής της "αναμονής". Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, ενσωμάτωσαν το τελετουργικό στοιχείο με ποικίλους τρόπους στο ερευνητικό τους έργο, ενώ τους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες του χρόνου, του φωτός και του ήχου.

flux laboratory
©Spiros Strogilis

Παράλληλα, ο κινηματογραφιστής Αυρήλιος Καρακώστας κατέγραψε την κίνηση των σωμάτων τους στο χώρο, την επίδραση του ρυθμού και του χρόνου στην καλλιτεχνική διαδικασία και την υλικότητα των έργων τους. Αυτή την περίοδο εργάζεται για τη δημιουργία ενός φιλμ μικρού μήκους.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

In anticipation (Σε αναμονή)

  • Μεικτά Μέσα

Το κτίριο στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου φιλοξενεί άλλο ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα του Flux Laboratory: ο οργανισμός προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες να εργαστούν επιτόπια, χρησιμοποιώντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία του χώρου, επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Επίκεντρο των εξερευνήσεών τους ήταν η έννοια της τελετουργίας, μιας επαναλαμβανόμενης, δηλαδή, ενέργειας ή συνήθειας που εμπεριέχει χειρονομίες, σύμβολα, λέξεις, πράξεις ή αντικείμενα. Οι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν την ιστορία του κτιρίου μέσω της κίνησης, του ήχου, της φωνής και της χειροτεχνίας. Η περφόρμανς-εγκατάσταση θα παρουσιαστεί αποκλειστικά την Παρασκευή 19/5.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.