Flux Laboratory: 5 καλλιτέχνες επεξεργάζονται το συναίσθημα της "αναμονής"

Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, ενσωμάτωσαν το τελετουργικό στοιχείο με ποικίλους τρόπους στο ερευνητικό τους έργο, ενώ τους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες του χρόνου, του φωτός και του ήχου.

Flux laboratory ©Spiros Strogilis

Το Flux Laboratory Athens παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο performance πέντε καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία στο ημι-ερειπωμένο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου, την Παρασκευή 19 Μαΐου. Στο performance με τίτλο "In anticipation" και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να το εξερευνήσουν μέσα από μια σειρά έργων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του residency: 3 μακράς διαρκείας (durational) performances, εγκαταστάσεις και ένα ακουστικό live.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου από το 2022 φιλοξενεί περιστασιακά καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και performances του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory Athens. Το άδειο χημικό εργαστήριο, τα σιωπηλά γραφεία και οι ήσυχοι διάδρομοί του μοιάζουν να βρίσκονται σε συνθήκη "αναμονής". Οι ημι-ερειπωμένοι χώροι του αποπνέουν μια αίσθηση οικειότητας και, ταυτόχρονα, απώλειας. Συνιστούν έναν ενδιάμεσο χώρο γεμάτο, ελπίδα και δυνατότητες. Σε λίγους μήνες, θα ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής του και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στις Ελληνο-ελβετικές συνέργειες. Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, κάτω από την ίδια στέγη, σύντομα η διπλωματία θα συνομιλεί με τον πολιτισμό και τις τέχνες.

FLUX Laboratory
©Spiros Strogilis

Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, το Flux Laboratory Athens προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία να εργαστούν επιτόπια, ξεδιπλώνοντας την πρακτική τους και αλληλεπιδρώντας με τα υλικά και άυλα στοιχεία του υφιστάμενου κτιρίου. Η Κατερίνα Δρακοπούλου (ηθοποιός, performer), η Χρυσάνθη Κουμιανάκη (εικαστικός), ο Παύλος Λυκούδης aka Okami (χορευτής), ο Γιώργος Μωραΐτης (εικαστικός και ηχητικός καλλιτέχνης) και η Άννα Παγκάλου (mezzo soprano, καλλιτέχνις ήχου και εγκαταστάσεων) επεξεργάστηκαν το συναίσθημα αυτής της "αναμονής". Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, ενσωμάτωσαν το τελετουργικό στοιχείο με ποικίλους τρόπους στο ερευνητικό τους έργο, ενώ τους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες του χρόνου, του φωτός και του ήχου.

flux laboratory
©Spiros Strogilis

Παράλληλα, ο κινηματογραφιστής Αυρήλιος Καρακώστας κατέγραψε την κίνηση των σωμάτων τους στο χώρο, την επίδραση του ρυθμού και του χρόνου στην καλλιτεχνική διαδικασία και την υλικότητα των έργων τους. Αυτή την περίοδο εργάζεται για τη δημιουργία ενός φιλμ μικρού μήκους.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

In anticipation (Σε αναμονή)

  • Μεικτά Μέσα

Το κτίριο στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου φιλοξενεί άλλο ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα του Flux Laboratory: ο οργανισμός προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες να εργαστούν επιτόπια, χρησιμοποιώντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία του χώρου, επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Επίκεντρο των εξερευνήσεών τους ήταν η έννοια της τελετουργίας, μιας επαναλαμβανόμενης, δηλαδή, ενέργειας ή συνήθειας που εμπεριέχει χειρονομίες, σύμβολα, λέξεις, πράξεις ή αντικείμενα. Οι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν την ιστορία του κτιρίου μέσω της κίνησης, του ήχου, της φωνής και της χειροτεχνίας. Η περφόρμανς-εγκατάσταση θα παρουσιαστεί αποκλειστικά την Παρασκευή 19/5.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνες του "Ιδού η Ρόδος" μιλούν για τη θέση της κεραμικής στη σύγχρονη τέχνη

Η πρώτη έκθεση της ICARO C.A.G.A. σε φυσικό χώρο μάς έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον επιμελητή της, Αποστόλη Αρτινό, και τέσσερις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εξέλιξη της κεραμικής σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
01/06/2023

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης χαρακτικής "BURR"

Καλλιτέχνες και επιμελητές ξεναγούν το κοινό στην έκθεση μιλώντας για τα έργα τους.

Ένα παιχνίδι υπερθέσεων και αντιθέσεων δημιουργούν τα έργα της Mira Dancy

Το πολυμορφικό πρότζεκτ "See-Thru Palm" θα παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα στη γκαλερί Dio Horia.

Όλα όσα έμαθε από την Αθήνα, ο Rick Lowe τα μεταφέρει στη ζωγραφική του

Μία ακόμα έκθεση εγκαινιάζει στην Gagosian ο Αμερικανός καλλιτέχνης, συνδυαστικά με το "Hic sunt dracones" στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ιώ Μαθιανάκη και η Μαρία Πετρούτσου μάς ξεναγούν "Στο εργαστήρι" τους

Στην έκθεση ζωγραφικής οι δύο καλλιτέχνιδες συνομιλούν σε ένα εικαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε κατά την κοινή τους πορεία στο εργαστήριο.

Radio Athènes και Arch φιλοξενούν έργα του Πόλυ Πεσλίκα

Στις εκθέσεις παρουσιάζονται βίντεο, φωτογραφίες, σχέδια και άλλων μορφών έργα από διάφορες χρονικές περιόδους.

Ο Rick Lowe "χαρτογραφεί το άγνωστο" συνομιλώντας με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Μια πρώτη ματιά στο "Hic sunt dracones" που παρουσιάζει ο Rick Lowe στο Μουσείο Μπενάκη, δίνοντας μία άλλη οπτική στα εκθέματα του μουσείου και εξερευνώντας αχαρτογράφητους κόσμους.