Flux Laboratory: 5 καλλιτέχνες επεξεργάζονται το συναίσθημα της "αναμονής"

Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, ενσωμάτωσαν το τελετουργικό στοιχείο με ποικίλους τρόπους στο ερευνητικό τους έργο, ενώ τους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες του χρόνου, του φωτός και του ήχου.

Flux laboratory ©Spiros Strogilis

Το Flux Laboratory Athens παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο performance πέντε καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία στο ημι-ερειπωμένο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου, την Παρασκευή 19 Μαΐου. Στο performance με τίτλο "In anticipation" και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να το εξερευνήσουν μέσα από μια σειρά έργων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του residency: 3 μακράς διαρκείας (durational) performances, εγκαταστάσεις και ένα ακουστικό live.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου από το 2022 φιλοξενεί περιστασιακά καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και performances του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory Athens. Το άδειο χημικό εργαστήριο, τα σιωπηλά γραφεία και οι ήσυχοι διάδρομοί του μοιάζουν να βρίσκονται σε συνθήκη "αναμονής". Οι ημι-ερειπωμένοι χώροι του αποπνέουν μια αίσθηση οικειότητας και, ταυτόχρονα, απώλειας. Συνιστούν έναν ενδιάμεσο χώρο γεμάτο, ελπίδα και δυνατότητες. Σε λίγους μήνες, θα ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής του και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στις Ελληνο-ελβετικές συνέργειες. Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, κάτω από την ίδια στέγη, σύντομα η διπλωματία θα συνομιλεί με τον πολιτισμό και τις τέχνες.

FLUX Laboratory
©Spiros Strogilis

Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, το Flux Laboratory Athens προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία να εργαστούν επιτόπια, ξεδιπλώνοντας την πρακτική τους και αλληλεπιδρώντας με τα υλικά και άυλα στοιχεία του υφιστάμενου κτιρίου. Η Κατερίνα Δρακοπούλου (ηθοποιός, performer), η Χρυσάνθη Κουμιανάκη (εικαστικός), ο Παύλος Λυκούδης aka Okami (χορευτής), ο Γιώργος Μωραΐτης (εικαστικός και ηχητικός καλλιτέχνης) και η Άννα Παγκάλου (mezzo soprano, καλλιτέχνις ήχου και εγκαταστάσεων) επεξεργάστηκαν το συναίσθημα αυτής της "αναμονής". Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, ενσωμάτωσαν το τελετουργικό στοιχείο με ποικίλους τρόπους στο ερευνητικό τους έργο, ενώ τους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες του χρόνου, του φωτός και του ήχου.

flux laboratory
©Spiros Strogilis

Παράλληλα, ο κινηματογραφιστής Αυρήλιος Καρακώστας κατέγραψε την κίνηση των σωμάτων τους στο χώρο, την επίδραση του ρυθμού και του χρόνου στην καλλιτεχνική διαδικασία και την υλικότητα των έργων τους. Αυτή την περίοδο εργάζεται για τη δημιουργία ενός φιλμ μικρού μήκους.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

In anticipation (Σε αναμονή)

  • Μεικτά Μέσα

Το κτίριο στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου φιλοξενεί άλλο ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα του Flux Laboratory: ο οργανισμός προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες να εργαστούν επιτόπια, χρησιμοποιώντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία του χώρου, επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Επίκεντρο των εξερευνήσεών τους ήταν η έννοια της τελετουργίας, μιας επαναλαμβανόμενης, δηλαδή, ενέργειας ή συνήθειας που εμπεριέχει χειρονομίες, σύμβολα, λέξεις, πράξεις ή αντικείμενα. Οι καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν την ιστορία του κτιρίου μέσω της κίνησης, του ήχου, της φωνής και της χειροτεχνίας. Η περφόρμανς-εγκατάσταση θα παρουσιαστεί αποκλειστικά την Παρασκευή 19/5.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.