Οι εκδηλώσεις των εκδόσεων Πατάκη σε όλη την Ελλάδα

Συγγραφείς βιβλίων θα μιλήσουν για το έργο τους και θα παρουσιάσουν την ιδέα πίσω από αυτό.

εκδοσεις πατακη

Οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων από 15-31 Μαΐου σε βιβλιοπωλεία και κέντρα εντός και εκτός Αττικής. Συγγραφείς βιβλίων θα μιλήσουν για το έργο τους και θα παρουσιάσουν την ιδέα πίσω από αυτό. 

"Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία στο Μεσολόγγι", Roderick Beaton

15/5 | 7 μ.μ. | Αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Βυρωνικής Εταιρείας στο Βυρώνειο κτίριο

Οι Έλληνες Μια παγκόσμια ιστορία στο Μεσολόγγι

Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία του πολιτισμού που συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα στη Δύση. Μας ταξιδεύει σε όλη την υδρόγειο και σε τέσσερις χιλιετίες, από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού και από τους μύθους για θεούς και ήρωες έως τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πορεία είναι μια ιστορία επινοήσεων, όπως του αλφαβήτου, της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αλλά και επανεπινοήσεων, καθώς οι  Έλληνες πάντα προσαρμόζονταν σε καταστροφικές αλλαγές και έβρισκαν νέους τρόπους να επιβιώνουν και να βάζουν τη σφραγίδα τους στον κόσμο γύρω τους, ακόμη και σήμερα μέσω της ελληνικής διασποράς στις πέντε ηπείρους.

Με τον Roderick Beaton θα συνομιλήσει ο Δρ. Απόστολος Βετσόπουλος, σύμβουλος εκπαίδευσης φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας.

"Άκου το λιοντάρι", Σώτη Τριανταφύλλου

18/5 | 8 μ.μ. | Βιβλιοπωλείο Little Tree Books and Coffee

Άκου το λιοντάρι

Το "Άκου το λιοντάρι" είναι το πορτρέτο μιας αθηναϊκής οικογένειας. Η ιστορία των Λεοντάρηδων μοιάζει με την ιστορία της γειτονιάς τους, της Φωκίωνος Νέγρη, που στη δεκαετία του 1960 και του 1970 ήταν γνωστή με το όνομα Βία Βένετο. Αργότερα, όλα πήγαν στραβά, σχεδόν όλα: οι Λεοντάρηδες χωρίστηκαν σε εχθρικές φατρίες και είχαν το μερίδιό τους σε πόνο, αρρώστια, λάθη κι απογοήτευση. Η Φωκίωνος Νέγρη παρήκμασε μαζί με τους Λεοντάρηδες. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, ο αιφνίδιος θάνατος του Ηλία φέρνει στη μνήμη των επιζώντων μια γιορταστική παιδική ηλικία –στο κέντρο της πόλης και μέχρι την πίστα των Go-karts στην αθηναϊκή Ριβιέρα– και όλες τις χαμένες ελπίδες της νιότης τους.

"Δίκη Σουάρεφ", Χρήστος Χωμενίδης

23/5 | 8 μ.μ. | Βιβλιοπωλείο Book and Art, Μυτιλήνη 
31/5 | 8.30 μ.μ. | Public Cafe Συντάγματος

Δίκη Σουάρεφ

Δηµοσθένης Καραµπαλίκης. Ο εµβληµατικότερος εν ζωή ποινικολόγος, πρωταγωνιστής στις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου µισού αιώνα.
Σεραφείµ-Μάκης Σακκάς. Ο διευθυντής του γραφείου "Καραµπαλίκης και Συνεργάτες".
Ο κόσµος της µαχόµενης δικηγορίας. Ο κύριος Φωτιάδης, εκκεντρική διάνοια. Ο Χάρης Τσετίνης, λαγωνικό των δικαστηρίων. Η Κωνσταντίνα Γιάννου, πανέµορφη, κόρη χρεοκοπηµένου βιοµήχανου. Ο Σόλων Λούσκος, µε το απωθηµένο ακαδηµαϊκής καριέρας και τις ανοµολόγητες πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Ευθύµης Βογιατζής, σκοτεινός τύπος, ύαινα σωστή. Η Παναγιώτα Αϊβάλη, "κυρία του κυρίου" και κληρονόµος του γραφείου. Ένα απόγευµα εµφανίζεται στο γραφείο ο Εδµόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραµπαλίκη. Μιλάει µε τον Μάκη Σακκά. Μεγαλέµπορος ο Σουάρεφ µουσικών οργάνων. Αποκαλύπτει ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος και ο Νίκος Κυπουργός για την "Ειρήνη του Αριστοφάνη"

24/5 | 8.30 μ.μ. | Public Café Συντάγματος

Ειρήνη του Αριστοφάνη

Μία μουσική κωμωδία σε λιμπρέτο Δημοσθένη Παπαμάρκου και σύνθεση Νίκου Κυπουργού. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Κυπουργός, συνθέτης, Γιώργος Β., Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής, Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Δημοσθένης Παπαμάρκος, συγγραφέας.

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί μουσικά από τους: Διονύσης Βερβιτσιώτης, βιολί, Μαρίνος, Γαλατσινός, κλαρινέτο, Σοφία Ευκλείδου, βιολοντσέλο, Θόδωρος Κοτεπάνος, πιάνο, Νίκος Λαάρης, μουσική διεύθυνση, Σοφία Μουλακάκη, μπαγιάν.

"Πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα", Λένα Διβάνη

26/5 | 8.30 μ.μ. | Εμπορικό Επιμελητήριο Κορινθίας

Πικρό ποτήρι Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα

Η διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τη δόξα και τον θάνατο – από τη γέννησή του στα ενετοκρατούμενα Επτάνησα ως το τραγικό του τέλος στο Ναύπλιο. Η ιστορία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη, ενός μοναχικού ήρωα, που χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη τον εαυτό του στην Ελλάδα και στέγνωσε ακόμα και την καρδιά του για να ζήσει η πατρίδα του. Το πικρό ποτήρι το ήπιε συνειδητά μέχρι τέλους μόνος του, αφήνοντας "ορφανή" τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε, τη Ρωξάνδρα Στούρτζα. Η Ρωξάνδρα τον παρακάλεσε να τον συντροφέψει καθώς ανέβαινε τον Γολγοθά του – αλλά οι Αρχές του τον ανάγκασαν να αρνηθεί. Δυο ερωτευμένοι που δεν ήταν γραφτό να γίνουν ζευγάρι, αλλά σφράγισαν την ιστορία της Ελλάδας.

Θα προλογίσει η Ιωάννα Ασπροποταμίτη, δικηγόρος.

"Ουρανός απ' άλλους τόπους", Σωτήρης Δημητρίου

26/5 | 7.30 μ.μ. | Βιβλιοπωλείο Χάρτινο Καράβι

Ουρανός απ' άλλους τόπους

Αφηγείται µια σχεδόν εκατόχρονη γυναίκα από την Ήπειρο. Δεν της φτάνει –κατά τα λόγια της– ο ουρανός για χαρτί, θέλει ουρανούς κι απ’ άλλους τόπους. Πολλές φορές έχεις την αίσθηση πως τη γλώσσα της την κινεί ουράνιος υποβολέας. Τραγουδιστή πηγή πλαγιάς που άνθισε κάποια µακρινή άνοιξη και µαράθηκε στις µέρες µας. Το παρόν βιβλίο είναι ο απόηχος αυτής της γλώσσας. 

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με την αναγνώστρια Ελένη Ζαχαριάδου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

"Στη σκιά της πεταλούδας", Ισίδωρος Ζουργός

27/5 | 6.30 μ.μ. | Κοινοτικό Κατάστημα Καλοχωρίου

Στη σκιά της πεταλούδας

Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο του "Στη Σκιά της Πεταλούδας", μέρος του οποίου διαδραματίζεται στο Καλοχώρι στις αρχές της ίδρυσης του, καθώς και για το σύνολο του συγγραφικού του έργου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η υπεύθυνη βιβλιοθήκης Καλοχωρίου κ. Έφη Καράμπελα. Συμμετέχει το Γυμνάσιο Καλοχωρίου με τους εκπαιδευτικούς Αντώνη Γαζάκη και η Οργάνωση: ΚΠΟΔΔ (Κοινοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δέλτα).

"Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food", Τάσος Μπρεκουλάκης, Μαρίνα Πετρίδου 

27/5 | 7 μ.μ. | Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης

Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food

Το βιβλίο αυτό δεν έχει ούτε μία φωτογραφία και είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη, και αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού ίσως ελληνικού φαγητού στα πέρατα του κόσμου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με γλέντι και ζωντανή μουσική των Banda Entopica!

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα

29/5 | 8.30 μ.μ. | Ianos

Μένης Κουμανταρέας

Ο Ianos διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στον συγγραφέα με τίτλο "Μια νοερή βόλτα στην Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα". Την εκδήλωση συντονίζει ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος. Τον περίπατο στα βιβλία του Μένη Κουμανταρέα σχεδίασε η Αλεξάνδρα Τράντα, διαχειρίστρια του έργου του.

Ο Ισίδωρος Ζουργός για το έργο του 

31/5 | 7.30 μ.μ. | Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης

Ισίδωρος Ζουργός

Η Εφορία Λόγου και Τέχνης της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, οι Εκδόσεις Πατάκη και το βιβλιοπωλείο Νέστωρ στο πλαίσιο των Εαρινών Ημερών Μουσών 2023 προσκαλούν το κοινό την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. σε μια συνάντηση-συζήτηση με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό για την ανάγνωση και το συγγραφικό του έργο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.