Τα δωρεάν της εβδομάδας: Εικαστικά ταξίδια με τη Χριστίνα Κάλμπαρη

Μια συζήτηση με την εικαστικό για την έκθεσή της «Η εκδρομή», νέες προβολές από το Ίριδα Visions και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 6 έως 12/4.

Χριστίνα Κάλμπαρη η εκδρομή

Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Κάλμπαρη "Η εκδρομή" στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 11/5 (7 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης συζήτηση με θέμα "Η Anna Seghers και η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν". Καλεσμένοι θα είναι ο Thomas Plaul, κριτικός λογοτεχνίας και παρουσιαστής της γνωστής γερμανικής λογοτεχνικής ραδιοφωνικής εκπομπής Doppelkopf, και ο Γιώργος Δεπάστας, βραβευμένος μεταφραστής λογοτεχνικών και θεατρικών έργων και μεταφραστής της νουβέλας της Γερμανίδας συγγραφέως Anna Seghers "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν", η οποία  αποτέλεσε και την έμπνευση για την Κάλμπαρη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης της έκθεσης παρουσία της ζωγράφου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα γερμανικά με παράλληλη μετάφραση.

Σινεφίλ σαββατοκύριακο υπόσχεται το Ίριδα Visions και φέρνει στον κινηματογράφο Ίριδα 2 ταινίες από την ψηφιακή ταινιοθήκη IFcinéma του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Την Κυριακή 7/5 (8 μ.μ.) θα προβληθούν τα "Σταθμός Αποχαιρετισμού" του Κρις Μάρκερ και "Με Κομμένη την Ανάσα" του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Περισσότερες λεπτομέρειες στο iridavisions.gr.

Με κομμένη την ανάσα
"Με Κομμένη την Ανάσα"

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά του ΚΠΙΣΝ συνεχίζονται, στο πλαίσιο της υπαίθριας εγκατάστασης "Return to Sender". Αυτό το Σάββατο 6/5 (5.30-7.30 μ.μ.), διοργανώνεται ένα κυνήγι θησαυρού στον Μεσογειακό Κήπο, όπου οι μικροί συμμετέχοντες θα σχηματίσουν έναν παγκόσμιο χάρτη με χωματερές ενδυμάτων, ο οποίος αποκαλύπτει τις πιο βεβαρυμένες περιοχές του πλανήτη. Παράλληλα, η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και παρουσιάζουν την ανοιξιάτικη εκδοχή των εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά, "Δημιουργώ με Οδηγό την Τέχνη". Αντλώντας έμπνευση από έργα γνωστών καλλιτεχνών,  οι μικροί δημιουργοί καλωσορίζουν με κέφι και χρώματα τον μήνα των λουλουδιών (7/5, 11 π.μ.). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών. 

Διαβάστε Επίσης

Η έκθεση του Αχιλλέα Παπακώστα "Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος" στον εκθεσιακό χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" κλείνει τις πόρτες της το Σάββατο 6/5 και ο δημιουργός της θα περιμένει το κοινό για μία τελευταία ξενάγηση παρέα με τον Παναγιώτη Δουδωνή (12.30 μ.μ.).  

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος
"Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος"

Το ΛΑΛΑ, συνεχίζοντας τα αφιερώματα σε πρωτοποριακές μορφές του σινεμά, τιμά την Barbara Hammer, ένα πρόσωπο που από μόνο του αποτελεί αρχείο για την παγκόσμια κουήρ ιστορία. Στις 7/5 θα προβληθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες της Hammer, της οποίας η φιλμογραφία διερευνά τη λεσβιακή σεξουαλικότητα, την κρίση του AIDS, καθώς και κουήρ υποκείμενα μέσα από ιστορικά ντοκιμαντέρ.

Τον εκλίποντα Μισέλ Δημόπουλο τιμά το Ινστιτούτο Γκαίτε, προβάλλοντας δύο εμβληματικές ταινίες του Βιμ Βέντερς, ενός αγαπημένου του σκηνοθέτη. Τη Δευτέρα 8/5 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το "Η Αλίκη στις πόλεις" (7.15 μ.μ.) καθώς και μία από τις σημαντικότερες ταινίες στη φιλμογραφία του Βέντερς, "Παρίσι, Τέξας" (9.30 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

NEST. Return to Sender

  • Εγκαταστάσεις

Μια μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση στήνεται στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ από την αφρικανική καλλιτεχνική κολεκτίβα NEST. Το πρότζεκτ αποτελεί μια συνεργασία του Νιάρχος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Extra Muros (εκτός των τειχών). Η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση είναι ουσιαστικά ένα περίπτερο φτιαγμένο από δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων που είχαν καταλήξει σε αφρικανικές χωματερές από εύπορες χώρες της Δύσης. Στο ΚΠΙΣΝ, το έργο που παρουσιάζεται είναι φτιαγμένο από υφάσματα και ρούχα από την Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν για ανακύκλωση ή επανάχρηση στη βιομηχανία. Δημιουργείται ένα δυστοπικό περιβάλλον αποβλήτων που καταδεικνύει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση στον Παγκόσμιο Βορρά.

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος

  • Ζωγραφική

Η έκθεση περιλαμβάνει 56 έργα του Αχιλλέα Παπακώστα, τα οποία προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Για τις ανάγκες της παρουσίασης αυτής έγινε επίσης μια επιλογή από έργα του καλλιτέχνη που βρίσκονται στην προσωπική συλλογή του. Μέσα από αυτό τον διάλογο συλλέκτη και καλλιτέχνη επιχειρείται εδώ μια σύντομη αλλά περιεκτική αναδρομή στη ζωγραφική πορεία του Αχιλλέα Παπακώστα. Τα έργα της έκθεσης χρονολογούνται από το 1990 μέχρι σήμερα και αποτελούν ένα σύνολο απολύτως αντιπροσωπευτικό της ζωγραφικής διαδρομής του Αχιλλέα Παπακώστα.

Χριστίνα Κάλμπαρη. Η εκδρομή

  • Ζωγραφική

Ο τίτλος της νέας έκθεσης της Χριστίνας Κάλμπαρη είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα «Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν» της Anna Seghers. Μέσα από το βιβλίο, η Κάλμπαρη βρίσκει έναν τρόπο να κατανοήσει καλύτερα τη δουλειά της. Στις ατμοσφαιρικές εικόνες που ζωγραφίζει, εστιάζει στο θάμπωμα της μνήμης που συναντάει ο αναγνώστης διαβάζοντας τις σκέψεις της πρωταγωνίστριας της «Εκδρομής των κοριτσιών που χάθηκαν». Η Κάλμπαρη αντιλαμβάνεται τους χώρους στα έργα της ως σκηνικά, εργαλεία για να εκφράσει τα συναισθήματα που θέλει να αποτυπώσει. Με αυτόν τον τρόπο η καλλιτέχνιδα νιώθει ότι γίνεται μέρος του ζωγραφικού τοπίου και έτσι συμμετέχει στην αφήγηση αναπολώντας το παρελθόν.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".