Συλλεκτική έκδοση για το έργο του μεγάλου Κώστα Τσόκλη έρχεται στα ράφια

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα, σε 200 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα.

C. Tsoclis catalogue raisonné 1953-2022

Ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα παρουσιάζει τη νέα, συλλεκτική έκδοση "C. Tsoclis | catalogue raisonné, 1953-2022" αφιερωμένη στον σπουδαίο Κώστα Τσόκλη.

Η έκδοση κυκλοφορεί σε 200 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα. Περιλαμβάνει το βιβλίο, που φέρει χειροποίητο εξώφυλλο (διά χειρός Κώστα Τσόκλη), μοναδική κασετίνα από πλεξιγκλάς και ειδική χάρτινη θήκη με την υπογραφή του καλλιτέχνη.

Η έκδοση, σε επιμέλεια της Χρυσάνθης Κουτσουράκη, διευθύντριας του Μουσείου Κώστα Τσόκλη, περιλαμβάνει συνομιλία του Κώστα Τσόκλη με την επιμελήτρια και κείμενο του ιστορικού της τέχνης Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος αναλύει και εξηγεί το έργο ενός από τους σημαντικότερους διεθνώς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης και καλύπτει την καλλιτεχνική του διαδρομή από το 1953 έως σήμερα.

Ο κατάλογος είναι χωρισμένος σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει ένα ή και περισσότερα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της κάθε περιόδου της πορείας του. Έτσι ο φιλότεχνος μπορεί να περιδιαβεί συνοπτικά τους εικαστικούς δρόμους που εκείνος ακολούθησε και τα μονοπάτια που χάραξε. Το δεύτερο μέρος περιέχει εικόνες έργων που βασίστηκαν στις πρώτες δημιουργίες και που, στην πλειονότητά τους, βρίσκονται στην κατοχή συλλεκτών. Υπάρχει και ένα τρίτο μέρος αυτού του Catalogue Raisonné, που είναι ηλεκτρονικό και περιλαμβάνει το σύνολο των δημιουργημάτων του που κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν.

Το βιβλίο των 550 σελίδων εμπλουτίζεται με 990 έργα του. Το εξώφυλλο του λευκώματος αποτελεί ουσιαστικά ένα πολλαπλό έργο τέχνης, δημιουργημένο διά χειρός Κώστα Τσόκλη, ο οποίος, μέσω αυτού, αναλύει τους τρόπους και τα υλικά με τα οποία συντίθεται το έργο τέχνης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μαθαίνουμε για την πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου στο αφιέρωμα "Marie Matin"

Το αφιέρωμα στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

Η Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στο Άλσος Περιστερίου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών & Βιβλιοπωλών δίνει τη δυνατότητα σε εκδότες που δεν έχουν τη δυνατότητα της αυτόνομης παρουσίας να εκπροσωπηθούν με επιλεγμένους τίτλους τους.

Καλλιτέχνες τιμούν τον George Floyd ανατρέχοντας στις μαζικές διαδηλώσεις της Αμερικής

Το "Madder and Madder and Hotter and Hotter: Η εξέγερση για τον George Floyd" παρουσιάζεται ξανά στην Αθήνα με εμπλουτισμένο υλικό.

ΥΠΠΟ: Αποδοχή της δωρεάς Ζουμπουλάκη για την ενίσχυση των δημόσιων μουσείων

Τα κινητά μνημεία θα ενταχθούν στις συλλογές των δημόσιων μουσείων, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων.

Δημήτρης Σκαλκώτος: "Με το μάρμαρο θεωρώ ότι φτιάχνω τα δικά μου σουπερνόβα"

Ο γνωστός Έλληνας γλύπτης μιλάει στο madamefigaro.gr για τη μάχη με το μάρματο και τον εαυτό του.

"Σπλάχνα": Ο Σταμάτης Θεοχάρης φέρνει στο προσκήνιο τις απολαύσεις και το τραύμα της ανθρώπινης τριβής

Συνθέτει εικόνες χρησιμοποιώντας πρόσωπα αντρικά και γυναικεία, γυμνά σώματα, σύμβολα, ζώα με μια διάθεση να αποτυπώσει πανανθρώπινα συναισθήματα που αναδύονται "εντός" μας, στην σχέση μας με τους σημαντικούς άλλους, αλλά πρωτίστως στην σχέση μας με τον ίδιο τον εαυτό.

"Απόφοιτοι 2021-2023": Νέοι δημιουργοί δίνουν το "παρών" στην εικαστική σκηνή της Αθήνας

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα 19 αποφοίτων του A’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της διπλωματικής εργασίας των σπουδαστών και συγχρόνως την απαρχή της καλλιτεχνικής τους διαδρομής.