Συλλεκτική έκδοση για το έργο του μεγάλου Κώστα Τσόκλη έρχεται στα ράφια

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα, σε 200 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα.

C. Tsoclis catalogue raisonné 1953-2022

Ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα παρουσιάζει τη νέα, συλλεκτική έκδοση "C. Tsoclis | catalogue raisonné, 1953-2022" αφιερωμένη στον σπουδαίο Κώστα Τσόκλη.

Η έκδοση κυκλοφορεί σε 200 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα. Περιλαμβάνει το βιβλίο, που φέρει χειροποίητο εξώφυλλο (διά χειρός Κώστα Τσόκλη), μοναδική κασετίνα από πλεξιγκλάς και ειδική χάρτινη θήκη με την υπογραφή του καλλιτέχνη.

Η έκδοση, σε επιμέλεια της Χρυσάνθης Κουτσουράκη, διευθύντριας του Μουσείου Κώστα Τσόκλη, περιλαμβάνει συνομιλία του Κώστα Τσόκλη με την επιμελήτρια και κείμενο του ιστορικού της τέχνης Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος αναλύει και εξηγεί το έργο ενός από τους σημαντικότερους διεθνώς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης και καλύπτει την καλλιτεχνική του διαδρομή από το 1953 έως σήμερα.

Ο κατάλογος είναι χωρισμένος σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει ένα ή και περισσότερα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της κάθε περιόδου της πορείας του. Έτσι ο φιλότεχνος μπορεί να περιδιαβεί συνοπτικά τους εικαστικούς δρόμους που εκείνος ακολούθησε και τα μονοπάτια που χάραξε. Το δεύτερο μέρος περιέχει εικόνες έργων που βασίστηκαν στις πρώτες δημιουργίες και που, στην πλειονότητά τους, βρίσκονται στην κατοχή συλλεκτών. Υπάρχει και ένα τρίτο μέρος αυτού του Catalogue Raisonné, που είναι ηλεκτρονικό και περιλαμβάνει το σύνολο των δημιουργημάτων του που κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν.

Το βιβλίο των 550 σελίδων εμπλουτίζεται με 990 έργα του. Το εξώφυλλο του λευκώματος αποτελεί ουσιαστικά ένα πολλαπλό έργο τέχνης, δημιουργημένο διά χειρός Κώστα Τσόκλη, ο οποίος, μέσω αυτού, αναλύει τους τρόπους και τα υλικά με τα οποία συντίθεται το έργο τέχνης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.