Preview: Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Αλέκος Φασιανός πριν ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό

Το πατρικό σπίτι του Αλέκου Φασιανού αναδιαμορφώθηκε σε μουσείο και περιμένει επισκέπτες και μαθητές να γνωρίσουν το έργο και τη ζωή του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

"Ο χρόνος κυλά και φέρνει μαζί του την ιστορία μας και την ξεδιπλώνει στο πέρασμά του. Κι εμείς μετά φυλάμε το χρόνο σε ένα κουτί με ζωγραφιές που διηγούνται".
– Αλέκος Φασιανός, Ο μύθος της γειτονιάς μου

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός ανοίγει επίσημα τις πόρτες του για το κοινό την Τετάρτη 26 Απριλίου. Λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε αυτό και να περιηγηθούμε στους χώρους του, με το αποτύπωμα του Αλέκου Φασιανού (1935-2022) να παραμένει ζωντανό σε κάθε γωνιά και σημείο του μουσείου. Το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Αλέκος Φασιανός περιμένει τους επισκέπτες για να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου. To μουσείο θα διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις, συζητήσεις και ακαδημαϊκές δραστηριότητες σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα και οργανισμούς καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και σχολεία.

Βρίσκεται λίγα βήματα μακριά από τον Σταθμός Λαρίσης, στο κέντρο της πόλης, στο Μεταξουργείο και στον Άγιο Παύλο· μία περιοχή πολύχρωμο "χωνευτήρι" πολιτισμών, αρωμάτων και εικόνων (και προβλημάτων που άφησε η οικονομική κρίση), κρατώντας, όμως, αναλλοίωτα τα στοιχεία της παλιάς Αθήνας. Το καθαρό και λιτό κτίριο, εξωτερικά σε εντυπωσιάζει με την απλότητά του. Σχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε από τον σημαντικό Έλληνα αρχιτέκτονα και ζωγράφο Κυριάκο Κρόκο, σε συνεργασία με τον Αλέκο Φασιανό, με το έργο να ολοκληρώνεται το 1996. Οι δύο καλλιτέχνες υπήρξαν για πολλά χρόνια συνεργάτες και καλοί φίλοι.

Αλέκος Φασιανός
Paris Tavitian I Courtesy of Alekos Fassianos Estate
Αλέκος Φασιανός
Paris Tavitian I Courtesy of Alekos Fassianos Estate

Πηγαίνοντας πίσω τη δεκαετία του ’30, το πατρικό σπίτι του Αλέκου Φασιανού, ένα νεοκλασικό με εσωτερική αυλή -η οποία είναι εμφανής και σήμερα- και κεραμοσκεπή, στέγαζε τα όνειρα και την καθημερινότητα της οικογένειάς του. Ο παπούς του Αλέκου Φασιανού, Ανδρέας, ορίζεται κάποια στιγμή παπάς στην γειτονική εκκλησία του Αγίου Παύλου και έτσι η αθηναϊκή αυτή γειτονιά είναι η περιοχή που ο σπουδαίος ζωγράφος αρχίζει να παίζει, να πηγαίνει σχολείο και να δημιουργεί. Να εξερευνά και να περιπλανιέται στην πόλη, στα θέατρα, στους κινηματογράφους και στα μουσεία της, να συναντά τους πλανώδιους πωλητές και τεχνίτες της γειτονιάς, εικόνες και βιώματα που θα σφραγίζουν την μετέπειτα καλλιτεχνική του θεματουργία και ύφος.

Αλέκος Φασιανός
Paris Tavitian I Courtesy of Alekos Fassianos Estate
Αλέκος Φασιανός
Paris Tavitian I Courtesy of Alekos Fassianos Estate

Τη δεκαετία του ’70, εποχή της αντιπαροχής που άλλαξε την όψη της πρωτεύουσας, το νεοκλασικό γκρεμίζεται και στη θέση του χτίζεται μία πολυκατοικία. Κάτι που ως φαίνεται δεν άρεσε στον Αλέκο Φασιανό, εποχή που ζούσε στο Παρίσι. Μαζί με τον Κυριάκο Κρόκο, στα τέλη του 1980, αρχίζουν να την αναδιαμορφώνουν, με έναν μικρό εκθεσιακό χώρο να φιλοξενεί τα έργα του ζωγράφου στο ισόγειο. Τότε μπήκαν τα πρώτα θεμέλια και γεννήθηκε το όραμα για το Μουσείο "Αλέκος Φασιανός".

Ολόκληρος ο χώρος εμπλουτίστηκε και διαμορφώθηκε προσεκτικά χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών και φινιρισμάτων (σκυρόδεμα, πέτρα, μωσαϊκό, τούβλο, σοβάς) και μια χρωματική παλέτα με γήινα γκρι, κόκκινα και ώχρες. Ο αρχιτέκτονας ήθελε η δομή του κτιρίου να είναι εμφανής, τα υλικά να είναι ορατά. Η ενασχόληση του καλλιτέχνη ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο σε αρμονικό διάλογο με τα έργα του. Η καλλιτεχνική ευαισθησία τους είναι εμφανής στη δομή του χώρου με τα διαφορετικά φινιρίσματα των τεχνικών του λιθοξόου, τη μαρμάρινη μπορντούρα που πλαισιώνει το μωσαϊκό δάπεδο αλλά και τις λεπτομέρειες όπως η περίτεχνη ελικοειδής σκάλα που εγγράφεται σε παράγωνο και στέκεται σε τρία μέτωπα, η εισαγωγή ψηφιδωτών στο μωσαϊκό δάπεδο, οι ζωγραφισμένες φιγούρες στους τοίχους με την τεχνική της νωπογραφίας, οι μπρούτζινες λαβές στις πόρτες καθώς και ο μεταλλικός δράκος που κρέμεται από την οροφή του υπογείου για να κρύβει τα καλώδια.

Αλέκος Φασσιανός
Louisa Nikolaidou Photography I Courtesy of Alekos Fassianos Estate

Αλέκος Φασιανός
Paris Tavitian I Courtesy of Alekos Fassianos Estate

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Το 2023 το Μουσείο Αλέκος Φασιανός υποδέχεται για πρώτη φορά μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κτίριό του στο κέντρο της Αθήνας.

Τα προγράμματα στοχεύουν οι συμμετέχοντες να:
• γνωρίσουν με τρόπο βιωματικό τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Αλέκου Φασιανού
 • έρθουν σε επαφή με το συγχρονικό -ιστορικό- πλαίσιο δημιουργίας των έργων του καλλιτέχνη
• αντιληφθούν τον κόσμο και τα πράγματα που τον περιβάλλουν ως ένα ανεξάντλητο "φαντασιακό" χώρο γεμάτο εικόνες και ερεθίσματα
• δημιουργήσουν ομαδοσυνεργατικά έργα αντλώντας έμπνευση από τα υλικά, τις μορφές, τα σχήματα, τα χρώματα του Αλέκου Φασιανού.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ενθαρρύνουν την ελεύθερη έκφραση και την ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, την ισότιμη διαχείριση των μαθητών, τη συν-κατασκευή του παιχνιδιού με την ενεργό συμμετοχή όλων, με τελικό στόχο την εκδήλωση χαράς, τη δημιουργία αισθήματος ευφορίας και τη διασκέδαση.

Παράλληλα, το καλοκαίρι θα ανοίξει και το ατελιέ του καλλιτέχνη στη Κέα (15 Ιουλίου - 15 Σεπτεμβρίου).

Περισσότερα για το μουσείο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα:
Μουσείο Αλέκος Φασιανός, Νεοφύτου Μεταξά 15, Αθήνα, Τηλ: 210 7241 580

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ομαδική έκθεση "Παιδαγωγικές του κοινού/των κοινών" μάς δείχνει "πώς να στεκόμαστε μαζί"

Με καλλιτεχνικά έργα, πρακτικές και αρχεία, η ομαδική εικαστική έκθεση προτείνει στο κοινό μια έννοια παιδαγωγικής του κοινωνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 5o International Forum of Performance Art στρέφει το βλέμμα στον μετα-άνθρωπο

Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα τετραήμερο στην πόλη της Δράμας, με τη θεματική : "The Posthumanisms and the Metaverses Condition".

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Διαβάζουμε Audre Lorde και Lola Ridge: Δυο ιστορικές γυναίκες, ριζοσπάστριες ποιήτριες μας συστήνουν οι εκδόσεις Κείμενα

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κείμενα μας συστήνουν την Audre Lorde, Μαύρη, λεσβία, ακτιβίστρια που έγραψε κείμενα-ορόσημα για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 και τη Lola Ridge αναρχική μοντερνίστρια των αρχών του 20ου αιώνα με έντονη παρουσία στην ιστορία του εργατικού κινήματος έγραψαν ιστορία με τη ζωή και το έργο τους που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Κάνοντας ένα "Ταξίδι στο χρώμα" στην έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου

Η εικαστικός εμπνέεται από την ελληνική φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα.