Αυτά είναι τα Διοικητικά Συμβούλια και οι Γενικοί Διευθυντές των πέντε Μουσείων ΝΠΔΔ

Όπως προβλέπει ο νόμος, τα μέλη των ΔΣ που ορίζονται, αποτελούν προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο τους, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αναβάθμιση

To Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Γενικούς Διευθυντές των πέντε μουσείων, τα οποία ιδρύθηκαν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με τον νόμο 5021/2023.

Όπως προβλέπει ο νόμος, τα μέλη των ΔΣ που ορίζονται, αποτελούν προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο τους, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών. Επιπλέον, ένα μέλος του ΔΣ κάθε μουσείου, επιλέγεται μεταξύ των προϊσταμένων των Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, όπως προβλέπονται από τον νόμο. Πρόκειται για το έκτο μέλος σε κάθε σύνθεση. Το έβδομο μέλος υποδεικνύεται από τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), με προϋπόθεση την κατοχή, τουλάχιστον, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και με τουλάχιστον τετραετή υπηρεσία σε θέση ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά στους Γενικούς Διευθυντές, ο νόμος προβλέπει ως προϋπόθεση, την κατοχή διδακτορικού τίτλου στην αρχαιολογία, στη μουσειολογία, στην Ιστορία της Τέχνης ή άλλη επιστήμη συναφή προς τους σκοπούς, τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του Μουσείου, δημοσιεύσεις αναγνωρισμένων και έγκριτων επιστημονικών εργασιών στην Ελλάδα ή διεθνώς και τουλάχιστον οκταετή ευδόκιμη οργανωτική και διοικητική εμπειρία σε θέση ευθύνης.

Διαβάστε Επίσης

Η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων είναι τριετής.
 
Ακολουθεί η σύνθεση των Δ.Σ. και των Γενικών Διευθυντών των Μουσείων:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 
1.     Δημήτρης Οικονόμου,  Πρόεδρος
2.     Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργαράκου,  Αντιπρόεδρος
3.     Γεώργιος Δεοδάτης
4.     Ανδρέας Κούρκουλας
5.     Κωστάντζα Σμπώκου- Κωνσταντακοπούλου 
6.     Ελενα Κουντούρη
7.     Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος
 
Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου
 

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
 
1.     Γιώργος Πανέτσος, Πρόεδρος
2.     Ναταλία Πούλου, Αντιπρόεδρος
3.     Νέλλος Κανελλόπουλος
4.     Μιχάλης Μαδένης
5.     π. Θωμάς Συνοδινός
6.     Μαρία Μερτζάνη
7.     Κρυσταλλία Μαντζανά
 
Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Κατερίνα Δελλαπόρτα

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
1.     Νίκη Μάνου–Ανδρεάδη,  Πρόεδρος
2.     Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου,  Αντιπρόεδρος
3.     Πασχάλης Ανδρούδης
4.     Αλεξάνδρα Λιάγκα
5.     Αννα Μιχαηλίδου
6.     Κωνσταντίνος Φρισήρας
7.     Ευάγγελος Κίτσιος
 
Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αναστασία Γκαδόλου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
 
1.     Χαράλαμπος Μπακιρτζής,  Πρόεδρος
2.     Γιάννης Κανονίδης,  Αντιπρόεδρος
3.     Ευάγγελος Γεροβασιλείου
4.     Σμαραγδή Δούδου
5.     Αναστάσιος Τάντσης
6.     Ιουλία Παπαγεωργίου
7.     Ανδρομάχη Σκρέκα
 
Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

1.     Ιωακείμ Γρυσπολάκης,  Πρόεδρος
2.     Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Αντιπρόεδρος
3.     Ευτύχης Βασιλάκης
4.     Πέπη Μαυρουδή- Ταβλαρίδου
5.     Τόνια Τζαννετάκη
6.     Βάσω Παπαγεωργίου
7.     Ελένη Παπαδοπούλου
 
Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Στέλλα Χρυσουλάκη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Κλειστή η Ακρόπολη για λίγες ώρες λόγω καύσωνα

Δείτε εντός την ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/07/2025

"Σουπερόσαυρος", ένα βιβλίο για την πιο σπουδαγμένη και καφεϊνοεξαρτημένη γενιά της ιστορίας

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Carnivora το ντεμπούτο της Μέργεμ Ελ Μεγντάτι, μια ιστορία που μιλά για όσα τραβάει μια 25χρονη πρακτικάρια σε σούπερ μάρκετ στα Κανάρια.

Το Μουσείο Βορρέ διεξάγει θερινό Artist Residency με ανοιχτά εργαστήρια

Οι καλλιτέχνιδες Φωτεινή Γουσέτη, Ula Sickle και Tania Feghali συνυπάρχουν στο μουσείο, δημιουργούν και οργανώνουν σχετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Η Κατερίνα Χατζή ζωγραφίζει "Τα θαυμάσια νερά" στην Ύδρα

Η νέα έκθεση μάς καλεί να ανακαλύψουμε την εσωτερική ομορφιά και ευαισθησία των ανθρώπινων μορφών μέσα σε έναν κόσμο όπου το νερό γίνεται ζωντανός, παλλόμενος πρωταγωνιστής.

Ο μύθος συναντά το design πάνω από το Proveleggios

Και αυτό με αφορμή την έκθεση "The monsters I live with" σε επιμέλεια της Βασιλικής-Μαρίας Πλαβού.

Αναβαθμίζονται η Αρχαία Αγορά και ο Κεραμεικός

Αυτοψία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού στα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που εκτελούνται στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μικρή Ολλανδέζα και τα "Brotherakia" της στην Ταράτσα του Μεταίχμιου

Με αφορμή το πρώτο coloring book της γνωστής από το Youtube Μικρής Ολλανδέζας οι εκδόσεις προσκαλούν το κοινό σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με ζωγραφική και δροσερά ποτά.