Καλλιτεχνικές συνθέσεις συνδέουν το αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο με τις θάλασσες του κόσμου

Η εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, «Καρνάγια» παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου.

Καρνάγια Τάσος Ταστάνης

Καλλιτεχνικές συνθέσεις και δημιουργίες συνδέουν το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας με τα νησιά του Αιγαίου και με τα πέλαγα του κόσμου, στο αέναο ταξίδι και αγώνα για ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο, στη νέα ατομική εικαστική έκθεση των έργων του αρχιτέκτονα Τάσου Ταστάνη, με τίτλο "Καρνάγια", η οποία παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αλίμου (Πολιτιστικό Κέντρο) στη λεωφόρο Ιωνίας 96, από τις 3 Απριλίου.

Καρνάγια Τάσος Ταστάνης

Τα έργα του Τάσου Ταστάνη συνθέτουν αντικείμενα και θαλασσοδαρμένα υλικά. Μαζεμένα σπαράγματα από παλιά καρνάγια και θάλασσες ...σκουριά, αλμύρα, ξύλα, καρφιά, σχοινιά, δίχτυα, καραβόπανα. Υλικά που έρχονται από το χθες. Κάποτε συντρόφευαν ψαράδες και ναυτικούς στα καΐκια τους μέσα στη θάλασσα. Ξαναγεννιούνται, παίρνουν μορφή και ψυχή για να ταξιδέψουν στο σήμερα και στο αύριο, μαζί με τα δικά μας όνειρα, τις δικές μας ελπίδες, στα μακρινά ταξίδια του μυαλού.

Τάσος Ταστάνης

"Κάθε φορά, που παρουσιάζονται τα έργα μου δημόσια είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά και η συγκίνηση μου, καθώς νοιώθω ότι ακολουθώ ένα προδιαγεγραμμένο ταξίδι ψυχής και δημιουργίας, που το μοιράζομαι με τους ανθρώπους γύρω μου και όλοι μαζί με τη φαντασία μας είμαστε συνοδοιπόροι και συνεπιβάτες σε αυτό το όμορφο ταξίδι της ζωής και της δημιουργίας", δηλώνει ο καλλιτέχνης.

Τα νέα έργα του Τάσου Ταστάνη, που διαρκώς ανανεώνουν τους συμβολισμούς της καλλιτεχνικής δημιουργίας του αλλά και τα μηνύματα που μεταφέρει μέσα από την τέχνη του, ως επιστήμονας επαγγελματίας αρχιτέκτονας αλλά και ως ενεργός πολίτης, αποτελούν πλέον καθιερωμένο πολιτιστικό γεγονός, για την παράκτια περιοχή και τα νότια προάστια της Αττικής, με ευρύτερη απήχηση.

Καρνάγια Τάσος Ταστάνης

Καρνάγια Τάσος Ταστάνης

Η παρουσίαση των έργων με τίτλο "Καρνάγια" είναι η δεύτερη ατομική εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, η οποία πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Αλίμου. Η πρώτη του ατομική Έκθεση έγινε στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας, τον Δεκέμβριο του 2019. 

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την τέχνη και τον πολιτισμό, θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων της ατομικής εικαστικής έκθεσης των έργων του Αρχιτέκτονα Τάσου Ταστάνη, με τίτλο "Καρνάγια", που θα γίνει τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 7.30 μ.μ.
Ο Δημήτρης Σεβαστάκης Ζωγράφος, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: "Στα έργα του Τάσου Ταστάνη οι χρωματικές κλίμακες είναι συνεπείς , το σχέδιο είναι θεμελιωμένο, η χειρονομία και η υλική επινοητικότητα ακριβείς. Τα πλοία του είναι κουρασμένα και φρέσκα, φουρτουνιασμένα και ήρεμα μέσα σε μια αξιοζήλευτη εικαστική αποφασιστικότητα. Λειτουργούν ως στίξεις στο χώρο , επιδρούν , ενεργούν χωροποιητικά, στο τέλος "πετούν" από πάνω τους την αφήγηση, τη παράσταση, ανακτώντας  μια σπάνια κυριολεξία. Σχεδιάζονται, δημιουργούνται όχι για λόγους εικαστικής ρητορικής, αλλά   από την  απλή εκφραστική επιθυμία . Είναι πλοία ενός ιδιότυπου απόπλου . Ας τα παραλάβουμε ως πλοία  συναισθήματος". 
Η Ναταλί Χατζηαντωνίου, Δημοσιογράφος σε θέματα πολιτισμού: "Η φυγή και η ουτοπία. Να γιατί βλέποντας τα καράβια του Τάσου Ταστάνη θυμήθηκα τελικά κι εκείνη τη φράση του Αργεντίνου, πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Φερνάντο Μπίρι, τη φράση-"σηματωρό" για τον Γκαλεάνο και πόσους ακόμα: "Η ουτοπία είναι στον ορίζοντα. Πλησιάζω δυό βήματα, κι εκείνη απομακρύνεται δυο βήματα. Περπατώ δέκα βήματα, κι ο ορίζοντας κάνει πίσω άλλα δέκα. Όσο κι αν προχωρήσω, δεν θα τη φτάσω ποτέ. Σε τι χρησιμεύει η ουτοπία; Γι' αυτό ακριβώς: για να προχωράμε".

Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Δήμο Αλίμου, καταγράφουν καταθέσεις τους για τις δημιουργίες του Τάσου Ταστάνη οι: Ματθαίος Παπαβασιλείου, (αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Αργύρης Δεμερτζής (δημοσιογράφος),  Άρης Χατζηγεωργίου (δημοσιογράφος), Ρέλλας Αντώνης (σκηνοθέτης, ακτιβιστής, μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με αναπηρία) και Σταμάτης Σκαμπαρδώνης (δάσκαλος).

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση σε Instagram και Facebook.

Info: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου | 3-25/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 1 μ.μ. & 6-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.