Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Χρόνης Μπότσογλου

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου τη Δευτέρα 3 Απριλίου (6 μ.μ.), με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του σημαντικού ζωγράφου.

Ο Χρόνης Μπότσογλου ανέπτυξε μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική, ακαδημαϊκή και συγγραφική δραστηριότητα σε δημιουργικό διάλογο με καίριους προβληματισμούς της εποχής του. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η καλλιτεχνική του αναζήτηση επικεντρώθηκε σε μια βιωματική, ανθρωποκεντρική ζωγραφική εστιασμένη σε  διαχρονικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης γύρω από τη ζωή, τον θάνατο, τη φθορά, τη μνήμη.

Χρόνης Μπότσογλου, Πρόσωπο + κερί, 1996, Συλλογή ΕΜΣΤ
Χρόνης Μπότσογλου, Πρόσωπο + κερί, 1996, Συλλογή ΕΜΣΤ

Φίλοι και συνεργάτες του Χρόνη Μπότσογλου αλλά και νεότεροι ιστορικοί τέχνης θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, τα βιώματα, τις σκέψεις τους καθώς και ανεκδοτολογικά συμβάντα στην τιμητική εκδήλωση που οργανώνει το ΕΜΣΤ στη μνήμη του καλλιτέχνη. Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα προβολών του μουσείου, θα συμμετάσχουν η ζωγράφος Κλεοπάτρα Δίγκα, η ιστορικός τέχνης- επιμελήτρια Χάρις Κανελλοπούλου, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και ο συγγραφέας Χρήστος Λάζος.

Η συζήτηση στοχεύει να αναδείξει καίρια ζητήματα που διατρέχουν το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο του Χρόνη Μπότσογλου, όπως η διερεύνηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ζωγραφικής και η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές ομάδες, η σχέση τέχνης και ζωής και οι νέες θεωρήσεις του καλλιτεχνικού υποκειμένου.

Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Το διάστημα 1960-1965 σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στη συνέχεια στην École Supérieure des Beaux-arts στο Παρίσι (1970-1972). Έλαβε μέρος σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Το 1989 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε αντιπρύτανης (1997-1998) και πρύτανης (2001-2006). Το 2010 το ΕΜΣΤ πραγματοποίησε αναδρομική έκθεσή του στο Ωδείο Αθηνών που αποτελεί μέχρι και σήμερα την μεγαλύτερη αναδρομική παρουσίαση του έργου του. Ο Χρόνης Μπότσογλου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ΕΜΣΤ καθώς συμμετείχε στην τελική Ομάδα Εργασίας για τη χάραξη Εθνικής Πολιτικής στα Εικαστικά, η οποία το 1996 συνέταξε το πόρισμα για την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την επιλογή του κτηρίου Φιξ ως μόνιμης στέγης του, ενώ για χρόνια διατέλεσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Απεβίωσε το 2022 στην Αθήνα.

Συντονισμός: Τίνα Πανδή

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν δωρεάν με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΥΠΠΟ: Επιχορηγήσεις σε δράσεις που ενισχύουν τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή

Οι επιχορηγήσεις εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2025".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2025

Οι εκδόσεις Gutenberg εκδίδουν τους "Άθλιους" του Ουγκό

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έρχεται με νέα κεφάλαια που δεν συμπεριλήφθηκαν στην αρχική έκδοση, σε δύο τόμους και νέα μετάφραση του Ωρίωνα Αρκομάνη.

Μια όαση βιβλίων έρχεται στην καρδιά της Κυψέλης

Αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι συναντιώνται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για το 8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο που θα περιλαμβάνει, εκτός από έκθεση βιβλίου, συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Ο Κ. Βήτα έφτιαξε ένα εικαστικό ποίημα για τη σύγχρονη Ελλάδα

Ο γνωστός μουσικός παρουσιάζει μία νέα έκθεση στους Δελφούς.

"Τοπόσημα Διασύνδεσης" στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο: γνωρίστε τους φωτογράφους της έκθεσης

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες προτείνουν ένα διαφορετικό POV σε οικείους αστικούς προορισμούς στην έκθεση φωτογραφίας από τη LAMDA Development στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

9+1 βιβλία που ξεχωρίσαμε για τον Ιούλιο

Καλωσορίζουμε τον μήνα με δέκα φρέσκες προτάσεις για αναγνώσεις: λογοτεχνία με κασκαντέρ, εορτάζοντες, ορθοπεδικούς, εργαζόμενους σεζόν, ντετέκτιβ και μια μελέτη για το σκοτάδι.

Τι θα δούμε τον Ιούλιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ένας ζωντανός διάλογος με την τέχνη μέσα από μοναδικές δράσεις.