Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Χρόνης Μπότσογλου

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου τη Δευτέρα 3 Απριλίου (6 μ.μ.), με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του σημαντικού ζωγράφου.

Ο Χρόνης Μπότσογλου ανέπτυξε μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική, ακαδημαϊκή και συγγραφική δραστηριότητα σε δημιουργικό διάλογο με καίριους προβληματισμούς της εποχής του. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η καλλιτεχνική του αναζήτηση επικεντρώθηκε σε μια βιωματική, ανθρωποκεντρική ζωγραφική εστιασμένη σε  διαχρονικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης γύρω από τη ζωή, τον θάνατο, τη φθορά, τη μνήμη.

Χρόνης Μπότσογλου, Πρόσωπο + κερί, 1996, Συλλογή ΕΜΣΤ
Χρόνης Μπότσογλου, Πρόσωπο + κερί, 1996, Συλλογή ΕΜΣΤ

Φίλοι και συνεργάτες του Χρόνη Μπότσογλου αλλά και νεότεροι ιστορικοί τέχνης θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, τα βιώματα, τις σκέψεις τους καθώς και ανεκδοτολογικά συμβάντα στην τιμητική εκδήλωση που οργανώνει το ΕΜΣΤ στη μνήμη του καλλιτέχνη. Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα προβολών του μουσείου, θα συμμετάσχουν η ζωγράφος Κλεοπάτρα Δίγκα, η ιστορικός τέχνης- επιμελήτρια Χάρις Κανελλοπούλου, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και ο συγγραφέας Χρήστος Λάζος.

Η συζήτηση στοχεύει να αναδείξει καίρια ζητήματα που διατρέχουν το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο του Χρόνη Μπότσογλου, όπως η διερεύνηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ζωγραφικής και η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές ομάδες, η σχέση τέχνης και ζωής και οι νέες θεωρήσεις του καλλιτεχνικού υποκειμένου.

Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Το διάστημα 1960-1965 σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στη συνέχεια στην École Supérieure des Beaux-arts στο Παρίσι (1970-1972). Έλαβε μέρος σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Το 1989 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε αντιπρύτανης (1997-1998) και πρύτανης (2001-2006). Το 2010 το ΕΜΣΤ πραγματοποίησε αναδρομική έκθεσή του στο Ωδείο Αθηνών που αποτελεί μέχρι και σήμερα την μεγαλύτερη αναδρομική παρουσίαση του έργου του. Ο Χρόνης Μπότσογλου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ΕΜΣΤ καθώς συμμετείχε στην τελική Ομάδα Εργασίας για τη χάραξη Εθνικής Πολιτικής στα Εικαστικά, η οποία το 1996 συνέταξε το πόρισμα για την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την επιλογή του κτηρίου Φιξ ως μόνιμης στέγης του, ενώ για χρόνια διατέλεσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Απεβίωσε το 2022 στην Αθήνα.

Συντονισμός: Τίνα Πανδή

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν δωρεάν με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/6)

Ένα εργοστάσιο ούζου γίνεται γκαλερί, μυστηριώδεις σύμπαντα εμπνευσμένα από ταινίες βαμπίρ και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/06/2023

Συνεχίζεται το πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα για την Αθήνα της Μπελ Επόκ

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο "Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ" του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη.

Ανακαλύψτε τη συναρπαστική ιστορία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα

Το μοναδικό αξιόπλοο πλωτό μουσείο στην Ελλάδα όχι μόνο υπήρξε το αγαπημένο σκάφος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, αλλά ήταν παρόν και σε πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Aν βρεθείτε στη Μαρίνα του Φλοίσβου, αξίζει να εξερευνήσετε τα μυστικά του.

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.