Η φράση "Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι" του Pablo Ruiz Picasso εμπνέει μια ομάδα σύγχρονων εικαστικών

Μια έκθεση με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Pablo Ruiz Picasso.

Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι © Paul Spourelas

Με αφορμή το έτος Picasso για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του και τη φράση του "Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι", παρουσιάζεται, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες Αθηνών (Instituto Cervantes Atenas), η ομότιτλη ομαδική έκθεση στον χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.  

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org

Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι
© Eva Soldatou

Ο Pablo Ruiz Picasso, ο ιδιοφυής και πιο σπουδαίος καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης, με τη φράση του "Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι" ουσιαστικά ορίζει και καθορίζει τα εικαστικά και τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου. Το χέρι είναι το καταληκτικό σημείο των μηνυμάτων που συλλαμβάνονται από τα εξωτερικά ερεθίσματα, που φιλτράρονται από τον εγκέφαλο και την ψυχή του κάθε δημιουργού εικαστικού έργου και τελικά αποδίδονται σε ένα έργο ζωγραφικής, σε ένα γλυπτό, σε μια φωτογραφία. Εκείνο ορίζει και καθορίζει τη δημιουργία, ορίζει και καθορίζει την πορεία ενός έργου.

Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι
© Lydia Z.

Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι
© Jocasta M.

Από την άλλη πλευρά, κοιτώντας ένα έργο τέχνης, το χέρι είναι εκείνο που δέχεται την εντολή να το "χαϊδέψει" νοητά, να επισημάνει μέρη του έργου, να ανιχνεύσει τις σκέψεις του δημιουργού του και τελικά να το κάνει δικό του, ακουμπώντας το στο μέρος της καρδιάς του θεατή του που θέλησε να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία. Από το χέρι του δημιουργού του έργου τέχνης στην πολυπλοκότητα των σκέψεων, συναισθημάτων και διάθεσης που τον ώθησαν να το δημιουργήσει. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Eva Soldatou - Jocasta M. – Lydia Z. – Paul Spourelas – Sandra Fourlis - Stella Sevastopoulos – Λίνα (Νίκη) Αδαμοπούλου – Κική Αρκά - Μαρία Δ. Γεώργα - Μίνα Γκελντή – Γρηγόριος Καρκαλής – Άννα Δημητροκάλη - Θεόδωρος Ελευθεριάδης - Σωτήρης Ηλιάδης – Αγλαΐα Θανάσου - ΙΩΝ - Βασίλειος Καγκαράς - Λεωνίδας Καμπανάκης - Μαρία Καραγεωργίου – Φάνης Κοττάς - Μίνα Κουζούνη – Ευαγγελία Λιάσκου - Ελένη Λουκή – Χριστίνα Μακροπούλου – Πρόδρομος Μάνου - Μαρία Ματάλα - Κέλη Μελά – Μαρία Μιχαλοπούλου (Marygoround) – Βάσια Μουστάκα – Κώστας Νικάκης - Έπη Νικολακοπούλου - Όλγα Ξυθάλη – Χρυσούλα Ξυνέλη – Πόπη Παλατιανού - Μαριέττα Παπαγεωργίου - Αφροδίτη Πατίκα - Αναστάσης Πρωτοπαπάς - Ειρήνη Ράπτη - Φαίδρα Ρητορίδου - Αλέξης Τελιανίδης - Μαργαρίτα Τελιανίδου - Παναγιώτα Τσακτσήρα - Ιωάννα Τσαχτσιρλή - Στέλιος Φλωριώτης - Πάρις Χρυσός

Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι
© Stella Sevastopoulos

Την Κυριακή, 2 Απριλίου και ώρα 2μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάζεται η εκδήλωση "Αναφορά στον Πικάσο" που επιμελείται η βραβευμένη σκηνοθέτις Μαρία Κατσιώνη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατροποιημένα αποσπάσματα, ποίηση και κείμενα που αναφέρονται στον σπουδαίο ζωγράφο και γλύπτη. Συμμετέχει η χορογράφος – ηθοποιός, Γεωργία Καραμέρου. 

Εγκαίνια: 22/3 (6-10 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή | 22/3-9/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Φ. Τσιχριτζή

Γρ. Αυξεντίου 1 & Κασσαβέτη 18, Κηφισιά
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".