Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο «α» για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2013, στόχος του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου ήταν να χαράξει μια "διαδρομή γεμάτη φως", αποκαλύπτοντας τα μυστικά του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, ενός τοπόσημου στη νεότερη ιστορία της πόλης. Πράγματι, η ομάδα του ΒΜΦ κατάφερε να μεταμορφώσει το βιομηχανικό μνημείο σε ένα σύγχρονο μουσείο αλλά και σε πολιτιστικό σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους. Φέτος, το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δημιουργικής πορείας και από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο μάς καλεί να το εξερευνήσουμε μέσα από ένα εκτενές και δημιουργικό πρόγραμμα: συζητήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, εργαστήρια, ξεναγήσεις, μουσική, χορός και πολλές εκπλήξεις θα περιμένουν το κοινό που θα ανακαλύψει ακόμα περισσότερες συναρπαστικές πτυχές του μουσείου, αλλά και μια εμπλουτισμένη μουσειακή διαδρομή που ολοκληρώθηκε με το φρεσκάρισμα των χώρων του ΒΦΜ και την ενίσχυση και συντήρηση της συλλογής του. 

Συνέντευξη Τύπου Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Από τη συνέντευξη τύπου για τα 10 χρόνια ΒΜΦ.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου δεν είναι απλώς άλλο ένα μουσείο ούτε ακολουθεί τη λογική των υπόλοιπων ελληνικών μουσείων, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/3. "Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι η συζήτηση πρέπει να μείνει στην πραγματικά εντυπωσιακή αστική ένταξη και ενσωμάτωση ενός βιομηχανικού χώρου. Μην κάνουμε το λάθος να μείνουμε μόνο στο ότι το μουσείο αυτό ανοίγει ένα νέο δρόμο για τα μουσεία της Ελλάδας. Είναι κάτι πολύ παραπάνω, διότι τη στιγμή που άνοιξε αυτό το μουσείο, έδωσε μία αισιοδοξία. Ήταν μια αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι. Να πω λοιπόν ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν αυτά τα 10 χρόνια και να ευχηθώ στα επόμενα 10".

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που συζητήθηκε με αφορμή αυτή την επέτειο ήταν η καθολική προσβασιμότητα σε έναν χώρο όπου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Δεδές, δύσκολα εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. "Το μουσείο εκ κατασκευής δεν είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία, οπότε το μέλημα της Τεχνόπολης, της διευθύντριας και όλης της ομάδας του ΒΦΜ ήταν να αυξήσουμε την προσβασιμότητα" ανέφερε ο ίδιος. "Μέσα σε έναν πάρα πολύ δύσκολο χώρο, εμείς προσπαθήσαμε μέσω βιωματικών δράσεων, ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα ακοής, αύξηση των αισθητηριακών διαδρομών για άτομα με προβλήματα όρασης και εγκατάσταση επιπλέον ραμπών και ασανσέρ σε χώρους που δεν ήταν εύκολο. Και όλα αυτά προσπαθώντας να τα υλοποιήσουμε χωρίς να αλλοιώσουμε την εικόνα ενός βιομηχανικού μουσείου. Έχουμε καταφέρει να είμαστε σχεδόν 80% προσβάσιμοι".

Συνέντευξη Τύπου Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Από αριστερά: Ελένη Ράπτη, Κωνσταντίνος Δέδες, Μαρία Φλώρου, Κώστας Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης.

Παρευρισκόμενος στη συνέντευξη τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Μπιτζάνης στάθηκε στη βιομηχανική ιστορία του κτιρίου και τον κομβικό του ρόλο στον αστικό ιστό, ως εξέχον παράδειγμα βιώσιμης επανάχρησης ενός μνημείου: "Αυτά τα γενέθλια είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για εμάς αλλά και για την πόλη. Και οι λόγοι που εγώ θα έλεγα ότι είναι σημαντικά είναι οι εξής: Πρώτα απ’ όλα, έχουμε ένα παράδειγμα βιώσιμης επανάχρησης ενός ιστορικού μνημείου, πρότυπο για την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι υπερβολή, το διαπιστώσαμε μέσα από ένα συνέδριο που διοργανώσαμε εδώ με τη συμμετοχή όλων των μουσείων και χώρων που παρήγαγαν φωταέριο στην Ευρώπη, και πραγματικά όλοι οι σύνεδροι μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι αυτό το παράδειγμα είναι μοναδικό και άξιο προς μίμηση. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί πρώτον, είναι σημαντικό να διατηρούμε τα ιστορικά μνημεία και δεύτερον, γιατί η βιώσιμη επανάχρηση έχει ιδιαίτερη σημασία. Μόνο το οικολογικό αποτύπωμα να σκεφτεί κανείς, τι σημαίνει δηλαδή μία πόλη να γκρεμίζει τα μνημεία της - ειδικά τα βιομηχανικά - και να ξαναχτίζει κτίρια από την αρχή, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να τα συντηρεί και να τα αναδεικνύει σε πολιτιστικά τοπόσημα. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι αυτό το μνημείο είναι ένα εργοστάσιο και μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και τη λειτουργία του μουσείου, να εξηγήσουμε στον επισκέπτη τον ρόλο του εργοστασίου στη βιομηχανική επανάσταση της Ελλάδας και να δώσουμε στα παιδιά και στους νέους κυρίως ανθρώπους τη σημασία της βιομηχανικής παραγωγής".

Εκτός από την ανανέωση της μουσειακής έκθεσης και τη δημιουργία της εφαρμογής AR "ΑthensIndustRy" που μας συστήνει σε βιομηχανίες κοντά στην περιοχή του Γκαζιού, η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου, ανακοίνωσε ότι στις επετειακές δράσεις περιλαμβάνονται απογευματινές ξεναγήσεις στους χώρους του μουσείου, βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη με την υποστήριξη της Monumenta, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με ένα διήμερο αφιερωμένο στα παιδιά και τις οικογένειες, που ανέκαθεν στηρίζουν και ενδιαφέρονται για το μουσείο. Μέσα στις πολλές, δημιουργικές δράσεις που θα δούμε τους επόμενους μήνες είναι και μια συναυλία για το νέο πρότζεκτ του καλλιτέχνη Vassilikos, "The Grand Duet", που μοιράζεται με τον Γιώργο Τριανταφύλλου και εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης για τον Μάιο.

Μιλήσαμε με τη Μαρία Φλώρου για όλα όσα ετοιμάζει η ομάδα, το όραμα για την ενίσχυση του μουσειακού χαρακτήρα του κτιρίου, καθώς και τη σημασία της βιομηχανικής κληρονομιάς για τις σύγχρονες πόλεις.

Σημαντικό ζήτημα που τίθεται μέσω των επετειακών δράσεων είναι η επανάχρηση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς. Είναι η μετατροπή τέτοιων μνημείων σε χώρους πολιτισμού η μόνη λύση προκειμένου αυτά να αναβιώσουν; Ποιες άλλες ελληνικές βιομηχανικές υποδομές πιστεύετε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια τέτοια συζήτηση;
Η βιομηχανική κληρονομιά καλύπτει ένα μεγάλο πεδίο δράσης του βιομηχανικού πολιτισμού. Αφορά κατάλοιπα που έχουν αξία ιστορική, τεχνολογική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και επιστημονική. Από τη στιγμή που κρίνονται διατηρητέα, πρέπει να συνοδεύονται από μια πρόταση βιωσιμότητας. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να σκεφτόμαστε στενά, αλλά να συνυπολογίζουμε και άλλους παράγοντες. Ποια είναι η αξία του χώρου που θέλουμε να διατηρήσουμε, ποιες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με τη νέα πρόταση; Πόσο βιώσιμη είναι η πρόταση και πώς θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα το κοινωνικό σύνολο; Οι προτάσεις επανάχρησης, λοιπόν, μπορεί να αφορούν την εκπαιδευτική χρήση ενός βιομηχανικού συνόλου ή ακόμα και την οικιστική χρήση. Συχνότερα, όμως, οι προτάσεις αφορούν πολιτιστική χρήση, η οποία δίνει απεριόριστες δυνατότητες πολλαπλής ανάδειξης και ερμηνείας της πρότερης ζωής του μνημείου. Κατά τη γνώμη μου, τα πάντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ενταχθούν σε νέο πλαίσιο, από ένα βυρσοδεψείο μέχρι το παλιό λιμάνι μιας παραθαλάσσιας πόλης, βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Μαρία Φλώρου
© George Spanos Photography
Η διευθύντρια του ΒΜΦ, Μαρία Φλώρου.

Πώς η βιομηχανική κληρονομιά μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του αστικού ιστού;
Η επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, εφόσον αποφασιστεί, μπορεί να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη του αστικού ιστού. Ενδεικτικά μιλώντας, μπορεί να καλύψει ανάγκες στέγασης, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών λειτουργιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, ανάγκες του κοινωνικού συνόλου για τη διατήρηση της ταυτότητάς του, π.χ. μέσω ενός μουσείου. Το Γκάζι πιστεύω πως είναι μια τέτοια περίπτωση. Μια περιοχή υποβαθμισμένη για πολλά χρόνια, με την ίδρυση της Τεχνόπολης και το άνοιγμα του ΒΜΦ, προσελκύει πλέον ένα μεγάλο ποσοστό οικογενειών που κατάγονται από την ίδια περιοχή και σαν παιδιά θυμούνται τις καμινάδες να καπνίζουν αλλά και νέους κατοίκους που συνδέονται με το Γκάζι και το εργοστάσιο, έχοντας ενστερνιστεί την ταυτότητα της περιοχής. Το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και η πολιτιστική αξιοποίησή του σήμερα αποτελεί κατά τη γνώμη μου ένα σημαντικό παράδειγμα του πώς μπορεί ένα βιομηχανικό μνημείου ανοιχτό στο κοινό να επηρεάσει θετικά την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. 

Ποια θα θέλατε να είναι η παρακαταθήκη του μουσείου για τις επόμενες γενιές;
Ύστερα από δέκα χρόνια παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, τολμώ να πω ότι έχουμε βάλει το λιθαράκι μας και η παρακαταθήκη μας ήδη ξεχωρίζει. Νέοι άνθρωποι που έρχονται στο μουσείο μας για την πρακτική τους άσκηση μας επιλέγουν επειδή μας γνώρισαν ως μαθητές πριν από δέκα χρόνια σε κάποια εκπαιδευτική επίσκεψη και η εμπειρία που τους προσφέραμε ήταν καταλυτική. Θα θέλαμε λοιπόν, μέσα από τις δράσεις μας, να γνωρίζουν όλοι την αξία της βιομηχανικής κληρονομιάς και τις δυνατότητές που αυτή προσφέρει. Στόχος μας είναι να αφήσουμε στις επόμενες γενιές το στίγμα ενός χώρου που έχει ενδιαφέρον, είναι ζωντανός, ανοιχτός, έχει να προσφέρει γνώση και εμπειρίες σε διαφορετικά κοινά, αναπτύσσει συνεργασίες και συνεχώς εξελίσσεται.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Όλοι οι επισκέπτες και πολλά διαφορετικά events χωράνε στο ΒΜΦ.

Με τι είδους εκθέματα θα εμπλουτιστεί η συλλογή του ΒΜΦ;
Αν και από την αρχή της γέννησης του μουσείου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναζήτηση προφορικών μαρτυριών ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο ή υπήρξαν κάτοικοι της περιοχής, μέσα στα χρόνια η έρευνά μας οδήγησε στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συλλογής και τελικά στο σχεδιασμό νέων ερμηνευτικών μέσων για την καλύτερη πρόσβαση σε αυτές τις μαρτυρίες. Οπότε πλέον ο επισκέπτης θα ακούει σε συγκεκριμένα σημεία του μουσειακού περιπάτου μια πιο "ανθρώπινη εκδοχή" μιας πληροφορίας που δίνεται ήδη μέσα από ιστορικά/τεχνικά κείμενα. Ηχητικά τεκμήρια που ενεργοποιούνται με αισθητήρα θα ξαφνιάζουν τον επισκέπτη σε διάφορα σημεία μέσα στο παλιό εργοστάσιο. Οι αναμνήσεις των εργαζομένων και οι φωνές τους είναι ένα νέο έκθεμα και παράλληλα ένα νέο ερμηνευτικό μέσο της ιστορίας και της λειτουργίας του μοναδικού αυτού βιομηχανικού μνημείου. Ο επισκέπτης ταξιδεύει στο χρόνο και μέσα από τις εμπειρίες των ανθρώπων ανακαλύπτει το ρόλο των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας, τη λειτουργία των μηχανημάτων, το συνδικαλισμό, τις εργασιακές σχέσεις, τις γυναίκες μέσα στο εργοστάσιο, τη συντροφικότητα μεταξύ των εργατών. Έτσι διευρύνουμε τους τρόπους προσέγγισης των διαφορετικών κοινών μας, όπως είναι οι τυφλοί ή άνθρωποι με μειωμένη όραση και δίνουμε φωνή στον άνθρωπο που γνώρισε ο ίδιος το εργοστάσιο. 

Τι θα δούμε στο γενικό πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει για τη φετινή, επετειακή χρονιά; 
Το πρόγραμμα των δράσεων αποσκοπεί κυρίως στην επανασύνδεση του κοινού μας με το μουσείο και στην εξωστρέφειά μας. Προσπαθούμε με βιωματικό τρόπο να παρουσιάσουμε την ιστορία μας, κάτι που ο σύγχρονος μέσος επισκέπτης ενός τέτοιου χώρου έχει ανάγκη. Οι στόχοι μας για το 2023 είναι η προσέλκυση νέου κοινού, η διαρκής ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής, η εφαρμογή βιωματικών και καινοτόμων ιδεών, η προσπάθεια να επανασυστήσουμε το μουσείο στο κοινό του με έναν ανανεωμένο και φρέσκο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, ετοιμάζουμε δράσεις για ενηλίκους με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα βιομηχανικής κληρονομιάς και διαφύλαξης βιομηχανικών μνημείων, ψυχαγωγικές δράσεις για όλη την οικογένεια και εορταστικά μουσικά events για όλους. Με επίκεντρο και έμπνευση το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, βολτάρουμε στην πόλη, διασκεδάζουμε, παίζουμε και ανακαλύπτουμε.

Τεχνόπολη
Οι δράσεις του μουσείου έφεραν φρέσκια πνοή στη γειτονιά του Γκαζιού.

Ποιο ήταν το σκεπτικό σας όταν αποφασίσατε να ανανεώσετε το χώρο;
Κάθε μουσειακός χώρος έχει ανάγκη ανανέωσης προκειμένου να προσελκύσει νέα κοινά ή να ανανεώσει τις υποδομές του. Ο μουσειακός χαρακτήρας δεν είναι κάτι που αλλάζει εύκολα και εν προκειμένω το μουσειακό αφήγημα που έχουμε επιλέξει είναι αρκετά σύγχρονο, οπότε και συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε. Όμως στα δέκα αυτά χρόνια έχουμε κάνει ήδη μια σημαντική προσθήκη μιας αισθητηριακής διαδρομής για παιδιά ηλικίας από 2,5 χρόνων, ως μια διαφορετική ανάγνωση των πιο δύσκολων εννοιών γύρω από την τεχνολογία και την ιστορία του εργοστασίου. Στη διαδρομή αυτή τα παιδιά, ακολουθώντας τα κίτρινα κουτιά, χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους και ανακαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες στον δικό τους ρυθμό και μάλιστα με έναν πολύ βιωματικό τρόπο. Επιπλέον, έχουμε χρησιμοποιήσει και τις προφορικές μαρτυρίες που εμπλουτίζουν το περιεχόμενό μας, όπως ήδη ανέφερα. Τέλος, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε την εφαρμογή AR "ΑthensIndustRy", την οποία μπορεί να κατεβάσει ο επισκέπτης μόλις βρεθεί στο ΒΜΦ και να ανακαλύψει μερικές από τις βιομηχανίες που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το Γκάζι.

Δείτε τις επετειακές δράσεις

Απογευματινές ξεναγήσεις ενηλίκων

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, η ομάδα του ΒΜΦ προσκαλεί το ενήλικο κοινό να ανακαλύψει εκ νέου το Μουσείο μέσα από οργανωμένες απογευματινές ξεναγήσεις με "early drink” και ελεύθερη συμμετοχή. Από τις 7 έως τις 9 μ.μ., οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου, θα έρθουν σε επαφή με τις μυρωδιές του, θα ακούσουν τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από ηχητικά τεκμήρια και θα αγγίξουν τα μηχανήματα που παραμένουν ακέραια στον χώρο. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν τις Πέμπτες 30 Μαρτίου, 6, 20 και 27 Απριλίου, 11, 18 και 25 Μαΐου, 5 και 19 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου.

Βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, η ομάδα του ΒΜΦ, σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γιάννη Στογιαννίδη και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MONUMENTA, διοργανώνουν τέσσερις βιομηχανικούς περιπάτους με δύο θεματικές για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 12 ετών. Οι βιομηχανικές διαδρομές, με έμπνευση το εργοστάσιο φωταερίου, θα εξοικειώσουν τους συμμετέχοντες με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, τη βιομηχανική κληρονομιά και την αξιοποίηση των βιομηχανικών μνημείων στην καρδιά της πόλης, ενώ θα αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές και μυστικά της νεότερης ιστορίας της πόλης. Οι βιομηχανικές διαδρομές θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 23 Απριλίου, 21 Μαΐου, 24 Σεπτεμβρίου, 22 Οκτωβρίου.

Συναυλία 

Vassilikos
© Eftychia Vlachou
Vassilikos

Από τις επετειακές δράσεις για τον εορτασμό των 10 χρόνων ΒΜΦ, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μεγάλο, διασκεδαστικό πάρτι. Τα γενέθλια του μουσείου θα γιορταστούν μετά μουσικής το Σάββατο 20 Μαΐου, εγκαινιάζοντας το συναυλιακό καλοκαίρι στην Τεχνόπολη. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Vassilikos θα ανέβει στη σκηνή και θα παρουσιάσει το νέο του project "The Grand Duet” που μοιράζεται με τον Γιώργο Τριανταφύλλου, μια ιδέα που γεννήθηκε πριν την καραντίνα και υλοποιήθηκε μετά από αυτή, με όλη την ενέργεια και το πάθος που ακολουθεί τον καιρό της απομόνωσης. Οι δυο τους θα μας παρασύρουν σε μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία μέσα από αγαπημένα κομμάτια των Raining Pleasure, διασκευές σε εμβληματικά τραγούδια από το "Vintage” (2009), ενώ δε θα λείψουν οι αναφορές στο "Sunday Cloudy Sunday” (2013) με διασκευές του Βασίλη Τσιτσάνη που φέρνουν τον δικό τους ανατρεπτικό χαρακτήρα στη συναυλία. Και βέβαια, θα απολαύσουμε το τελευταίο του άλμπουμ "Amazing Grey” (2019) που έχει τη δική του θέση στις εμφανίσεις του Vassilikos "The Grand Duet” δημιουργώντας pop ατμόσφαιρα με σκοτεινά υποστρώματα που μαγνητίζει.

Διήμερο αφιερωμένο στα παιδιά

Εργαστήρια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων ολοκληρώνει ένα εορταστικό διήμερο αφιερωμένο στους μικρούς επισκέπτες και στο πιστό κοινό των οικογενειών που επισκέπτονται το Μουσείο από τη "γέννησή" του μέχρι σήμερα. Έτσι, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Οκτωβρίου οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα πιο αγαπημένα τους εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως εικαστικά εργαστήρια, εργαστήρια χορού και STEAM, θεατρικές  παραστάσεις, performances και πολλές εκπλήξεις. Αγαπημένοι συνεργάτες του ΒΜΦ, καλλιτεχνικές ομάδες, ειδικοί στην εκπαιδευτική ρομποτική και έμπειροι παιδαγωγοί θα δώσουν το "παρών" στο μοναδικό αυτό διήμερο που θα είναι… αυστηρώς κατάλληλο για παιδιά.

Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας "Athens IndustRy"

AR Athens Industry ΒΜΦ
© Vangelis Patsialos

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το ΒΜΦ εμπλουτίζει τη μουσειακή διαδρομή εντάσσοντας στην τελευταία στάση, στο Νέο Υδαταέριο, την καινοτόμα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) "Athens IndustRy” που έχει στόχο να προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης με διαδραστικό τρόπο. Στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης που σήμερα λειτουργεί ως Παρατηρητήριο και προσφέρει θέα 360 μοίρες στην Αθήνα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, γνωστές βιομηχανίες της Αθήνας που χρονολογούνται από τα μετεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τον 20ο αιώνα. Κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο, ο επισκέπτης ανακαλύπτει εμβληματικά κτίρια της πόλης μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, διαδραστικά στοιχεία και άγνωστες έως σήμερα πληροφορίες.

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από την εταιρεία Artfygio-Τεχνών το Καταφύγιο σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Ερευνητικό Εργαστήριο Διαχείρισης της Πληροφορίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την εταιρεία  vDimention. Τελείται υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.