Μια ηχητική εγκατάσταση θέτει ερωτήματα για το νερό και καίρια κοινωνικά ζητήματα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) το Ινστιτούτο παρουσιάζει το ηχητικό έργο «The Office of Hydrocommons: Hidden Waters» σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα.

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών Κρυφά νερά © Vladimir Janic

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Atlas of Mediterranean Liquidity" και της ομώνυμης έκθεσης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όπως και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) το ινστιτούτο παρουσιάζει το ηχητικό έργο "The Office of Hydrocommons: Hidden Waters" (=Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών: Κρυφά νερά),  σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα. 

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για ένα έργο γύρω από το νερό και τα κοινά (commons) στην Αθήνα. Από τη θέση του Μεσογειακού Νότου, θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με το κλίμα και την κοινωνική αλλαγή σε σχέση με το νερό και το σώμα. Περιλαμβάνει προηχογραφημένους ήχους των κρυμμένων νερών της Αττικής, συνεντεύξεις από συνεργάτες, όπως και αποσπάσματα από κείμενα και έργα τέχνης που είναι μέρος του προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" το οποίο επιμελείται η Ελένη Ρήγα στο Atopos CVC.

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών Κρυφά νερά
© Eleni Spyridaki

Το έργο έχει τη μορφή ηχητικής εγκατάστασης στον εκθεσιακό χώρο του ινστιτούτου και στήθηκε στο χώρο από την εκθεσιακή σχεδιάστρια Ελένη Σπυριδάκη ως μέρος της εγκατάστασης "Atlas of Mediterranean Liquidity".

Σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης

Συνεισφορές των: Εύα Ανδρονικίδου, Δέσποινα Χαριτωνίδη και Γιάννης Λούκος, Maëlle Gross, Pascal Bornand και Mélissa Guex, Χαρίκλεια Χάρη, Μαρία Νικηφοράκη και Γιάννης Ίσσαρης, Άρης Προσπαθοπούλου, Μαρία Σαλωμίδη και Jeph Vanger, Julia Strauss και Dharmendra Prasad, Lily Consuelo Saporta Tagiuri και Μάνος Μπαζάνης.

Κείμενα του Mircea Eliade (The Sacred and the Profane), Alexis Pauline Gumbs (Undrowned, Black Feminist Lessons from Marine Mammals), James Linton (What is Water? The History and Crisis of a Modern Abstraction), Astrida Neimanis (Bodies of Water Posthuman Feminist Phenomenology), Ελένη Ρήγα (Diving in Four Lungs).

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 20/3-6/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 8 π.μ. - 10 μ.μ, Παρ.: 8 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 8 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Atlas of Mediterranean Liquidity

  • Εγκαταστάσεις

Στο πλαίσιο δημιουργίας μιας σειράς ψηφιακών χαρτών σχετικών με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο, τα Ινστιτούτα Γκαίτε στη Μεσόγειο κάλεσαν καλλιτέχνες να συνεργαστούν με επιστήμονες για να σχεδιάσουν μια πολυφωνική συλλογή νέων προοπτικών και αφηγήσεων γύρω από τη σχέση μας με το στοιχείο του νερού. Για τον ψηφιακό χάρτη που αφορά την Ελλάδα, οι τοπικοί εταίροι του έργου – η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού Commonspace και η ομάδα έργου του γεωγράφου-βιολόγου Σταμάτη Ζόγκαρη επικεντρώνονται στην πόλη της Αθήνας. Η έρευνά τους γύρω από τον αστικό χώρο και τη βιοποικιλότητα των λιγοστών υδάτινων στοιχείων της πόλης οδήγησε στη δημιουργία μιας εγκατάστασης που δίνει στο κοινό της πρωτεύουσας πρόσβαση σε έναν μέχρι τώρα «αθέατο» χάρτη του νερού.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η εμπειρία της προσφυγιάς μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών

Εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου η έκθεση "Let the children talk" του Μάριου Λώλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/03/2023

Μαρία-Θάλεια Καρρά: "Θέλουμε το "Revolution is not a one time event" να δημιουργήσει ένα πεδίο διαλόγου, ανοικτότητας και συμπερίληψης"

Η συνιδρύτρια του locus athens μάς μιλά για την πολυφωνική γιορτή που στήνεται στο Tavros, με αφορμή την πρόσφατη διάκριση του χώρου με το βραβείο Impact Grant.

H Τιτίκα Σάλλα μιλάει "Περί φύσεως"

Η σειρά αυτή των έργων της Τιτίκας Σάλλα αποτελεί συνέχεια παλαιότερων αναφορών της στη φύση.

"How Far We Went": Η ζωγραφική πορεία του Στέλιου Pupet

O τίτλος της έκθεσης, λέει ο Pupet, καθρεφτίζει την σχέση ανάμεσα στην διαδικασία της ζωγραφικής του και το ταξίδι της ζωής του, που έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.

"Μετεωρολογία του Κόσμου": Το αγροτικό τοπίο και το σύμπαν των videogames εμπνέουν τον Ζήση Μπλιάτκα

Μια έκθεση ζωγραφικής που συνδυάζει την παραγωγική γη με την τεχνολογία.

"Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας" σε έναν "χαμηλόφωνο αθηναϊκό διάλογο"

Η Αθήνα αποτυπώνεται με όψη εγκαταλελειμμένης πόλης την περίοδο της πανδημίας με το φακό της Διονυσίας Αλεξιάδη και τα κείμενα του Νίκου Βατόπουλου στη νέα έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.