"Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη": Ένα αναδρομικό αφιέρωμα για τη μεγάλη συγγραφέα στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη», που διοργανώνει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της.

Άλκη Ζέη 1923-2020 Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει, στο πλαίσιο του "Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη", που διοργανώνει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της, την έκθεση "Άλκη Ζέη 1923-2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης" αφιερωμένη στο έργο και στη ζωή της τιμώμενης συγγραφέως, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. 

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη την Τετάρτη 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως και 30 Απριλίου.

Άλκη Ζέη 1923-2020 Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης
Η Άλκη Ζέη στην Τασκένδη, 1954

Η Άλκη Ζέη (1923-2020), συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητή, πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη, τιμημένη με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σταθερή, σχεδόν εμβληματική αξία στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, κατέχει θέση ιδιαίτερη στις καρδιές πολλών γενεών αναγνωστών όλων των ηλικιών, συνεισφέροντας, από αυτή την άποψη, στη δημιουργία αναγνωστικού ήθους και συνεισφέροντας ιδιαίτερα στη διάδοση της φιλαναγνωσίας.  

Διαβάστε Επίσης

Τα έργα της, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, διαπνέονται από τον καθαρό τρόπο γραφής της, τη γλωσσική αρτιότητα, την κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, χαρακτηριστικά που τα κάνουν διαχρονικά και δημοφιλή σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες αναγνώστες. Καθώς το σύνολο του έργου της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, η Άλκη Ζέη συστήνεται ως πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και, υπό αυτή την έννοια, είναι συγγραφέας-πολίτης του κόσμου. 

Με την παραδειγματική διαδρομή της ζωής της, το φρόνημά της, τη γραφή της, τις λεπταίσθητες παρατηρήσεις και επισημάνσεις της αφηγηματικώ τω τρόπω, τις δημόσιες παρεμβάσεις της, παρέμεινε ενεργή μέχρι τέλους, συνομιλώντας τακτικά με τους αναγνώστες της, μικρούς και μεγάλους.     

Άλκη Ζέη 1923-2020 Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης

Η Άλκη Ζέη πέτυχε με το έργο της να εγγράψει τις ιδιωτικές προκρίσεις και στάσεις ζωής, τους πόθους και τα πάθη των ανθρώπων-ηρώων της, στο πλαίσιο της ιστορίας, της οποίας κρίσιμα συμβάντα, γεγονότα και στιγμές κατά τον "σύντομο 20ό αιώνα" ρυθμίζουν τον βηματισμό των πρωταγωνιστών στα βιβλία της σε κρίσιμους καιρούς στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα.      

Η ίδια είχε γράψει για τη σχέση του συγγραφικού έργου της με την ιστορία: "Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει".

Άλκη Ζέη 1923-2020 Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης
Η Άλκη Ζέη στο Παρίσι

Στην έκθεση "Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης" παρουσιάζεται αρχειακό υλικό, ανέκδοτα γραπτά και προφορικά ντοκουμέντα, και οπτικοακουστικό υλικό που αποτυπώνουν τα συστατικά του κόσμου της και της εποχής της. Αποκαλύπτονται τα έργα και οι μέρες της, οι άνθρωποι στην εμπλοκή τους με την ιστορία, - ιδίως ο σύντροφος της ζωής της Γιώργος Σεβαστίκογλου, οι τόποι της, -η γενέθλιος Αθήνα, αλλά και η Σάμος, η Χίος, η Ρώμη, το Παρίσι, η Τασκένδη, η Μόσχα, τα γεγονότα, που συνέτειναν ώστε να κυοφορηθούν τα έργα της, και όλα όσα εκεί μνημονεύονται. 

Επιμέλεια έκθεσης: Σίσσυ Παπαθανασίου
Σχεδιασμός: Μαρία Στέφωση

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άλκη Ζέη 1923-2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης

  • Αφιερώματα

Με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος 2023 Άλκη Ζέη, το Μουσείο Μπενάκη και το ΥΠΠΟΑ διοργανώνουν μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για την αγαπημένη συγγραφέα, προβάλλοντας σημαντικούς σταθμούς από τη ζωή και το έργο της. Μέσα από τα εκθέματα  αναδεικνύεται η επαφή της με τον δημόσιο βίο της εποχής και αποκαλύπτονται οι σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στα βιβλία της και τη σύγχρονη ιστορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Crossbreeds": Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου προτείνει ένα ανοίκειο μέλλον που θολώνει τα όρια έμψυχου-άψυχου

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη παρουσιάζει μια σειρά από νέα γλυπτά και σχέδια που προσομοιώνουν τη διαδικασία της πετροποίησης μέσω της χρήσης πορσελάνης, χαρτοπολτού και διαφορετικών πλαστικών εξαρτημάτων από αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/03/2023

Οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι για κάθε ηλικία

Νέοι τίτλοι ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας για παιδιά και ενήλικες, που είναι διαθέσιμοι από σήμερα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τετράποδοι επισκέπτες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4/4).

Η Σταματία Δημητρακοπούλου αποχαιρετά την Art Athina

Η Δημητρακοπούλου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της αθηναϊκής φουάρ για έξι συνεχόμενα χρόνια.

Μια ματιά στη ζωγραφική του Βασίλη Σίμου

Μια έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο "α" για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.