Στο 7ο Journal του Enterprise Projects η Μάρη Σπανουδάκη

Το Enterprise Projects πρόκειται για ένα εγχείρημα της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου που έχει στόχο τον πειραματισμό και τη συνδιαλλαγή.

Μάρη Σπανουδάκη © Giorgos Giannakopoulos

Το Enterprise Projects είναι ένα πρότζεκτ της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου με έδρα την Αθήνα. Το εγχείρημα αυτό έχει στόχο τον πειραματισμό και τη συνδιαλλαγή: τον πειραματισμό πάνω στην επιμελητική πρόταση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την αυτοοργανωμένη λειτουργία, και τη συνδιαλλαγή με την καλλιτεχνική σκηνή, το αθηναϊκό κοινό, αλλά τον ίδιο τον χώρο που φιλοξενεί το πρότζεκτ. Ως δομή, το Enterprise Projects λειτουργεί αυτόνομα και περιοδικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 στους Αμπελόκηπους.

Το 2018 το Enterprise Projects ίδρυσε το EP Journal, μια εκδοτική πρωτοβουλία για τη διαδικτυακή δημοσίευση πρωτότυπων θεωρητικών και ερευνητικών κειμένων σχετικών με την τέχνη, σε ελληνικά και αγγλικά. Ο αναγνώστης/ η αναγνώστρια μπορεί να διαβάσει online, να κατεβάσει ή να εκτυπώσει το τεύχος, ο σχεδιασμός του οποίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκάστοτε ανάθεσης.

Στο 7ο Journal του Enterprise Projects με τίτλο "Euphoria", η ερευνήτρια και επιμελήτρια Μάρη Σπανουδάκη καταπιάνεται με θέματα τα οποία συνδέονται με τα κοινωνικά κινήματα, τις πολιτικές ταυτότητας, τον λαϊκό πολιτισμό και την ποπ κουλτούρα, τη θεσμική κριτική, διαφορετικές μορφές κοινότητας, τη διαχείριση αρχείων και τη μελέτη εκθέσεων τέχνης.

Η εκπαίδευσή της περιλαμβάνει πτυχίο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μεταπτυχιακό τίτλο Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης από το City (University of London), καθώς και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία των Εκθέσεων Σύγχρονης Τέχνης με εξειδίκευση στην έρευνα από το Central Saint Martins (University of the Arts London). Ασχολείται ενεργά με την παραγωγή και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ έχει επιμεληθεί κοινοτικά έργα και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Υπήρξε υπότροφος του προγράμματος Start – Create Cultural Change (2017–2018), και το 2019 βραβεύτηκε από την ARTWORKS για την επιμελητική της πρακτική στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Από το 2017, είναι συνιδρύτρια της γυναικείας συνέργειας This is not a feminist project.

Διαβάστε Επίσης

Αυτήν την περίοδο είναι επίσης μέλος της ομάδας της Mophradat, ενός οργανισμού που δημιουργεί ευκαιρίες για καλλιτέχνες από τον αραβικό κόσμο. Είναι ερασιτέχνις φωτογράφος και dj, και συλλέκτρια αρχειακού υλικού και βινυλίων.

Διαβάστε το 7ο Journal

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μάς συστήνονται: Το "La Zone" στα Εξάρχεια

Το πολύγλωσσο βιβλιο-καφέ-στέκι στη γειτονιά των Εξαρχείων παίρνει τη σκυτάλη στη στήλη όπου ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων μας ξεναγούν στον μικρόκοσμό τους - εκεί που χτυπά ουσιαστικά η καρδιά του βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
13/10/2025

Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Ίκαρος

Μια ποιητική συλλογή, ένας "κηπουρός" απέναντι στον θάνατο, το πλήρωμα πλοίου Έξι Χιλιάδες και ψυχοθεραπευτές πληγωμένοι μάς περιμένουν στα καινούργια βιβλία που θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα.

Ο Κώστας Λευκόχειρ στέλνει "Letters to El Greco"

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα του καλλιτέχνη στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Είσοδος ελεύθερη.

50+ καρτ-ποστάλ προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο

Ένα πρότζεκτ εικονογράφησης φέρνει στο φως ιστορίες που συχνά μένουν αόρατες.

Ο Γιώργος Σταματάκης κατασκευάζει μια δική του εκδοχή της γήινης οικόσφαιρας

"How did your Summer drift by this Year?" είναι ο τίτλος της νέας ατομικής του έκθεσης.

Μια διασταύρωση πολιτισμών, ιστοριών και γεωγραφιών στα Dio Horia

Η νέα ατομική έκθεση της εικαστικού Gisela McDaniel.