Στο Open House Athens 2023 "χτίζουμε μαζί το μέλλον"

Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική γιορτή της Αθήνας επιστρέφει αναδεικνύοντας τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Dave Red Hotel © Nikos Simos

Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική γιορτή της Αθήνας, το Open House Athens, επανέρχεται το Σάββατο1 & την Κυριακή 2 Απριλίου, μετά την τεραστία επιτυχία που είχε το περασμένο χρόνο με τις καθιερωμένες δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε 70 κτίρια και με 2 διαδρομές στο κέντρο της  Αθήνας και στην Κηφισιά. Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης για άλλη μια χρονιά είναι η εταιρεία κουφωμάτων SIAS S.A. Το φετινό μότο του ΟΗ είναι το Building futures together και έχει ως σκοπό να αναδείξει τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη σημασία της στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. H θεματική ενότητα sustainability με χορηγό την PRODEA Investments θα περιλαμβάνει αξιοσημείωτα παραδείγματα κτιρίων επαναπροσδιορίζοντας το παραδοσιακό οικοδομείν.

Δημαρχείο Αθηνών
© Katerina Doudoumi
Δημαρχείο Αθηνών

Στο πλαίσιο του Open House Athens 2023 πέρα από τις ξεναγήσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (Open Tours) και τις 2 οργανωμένες διαδρομές (Open Walk), προγραμματίζονται οργανωμένες ξεναγήσεις σε μαθητικά και άλλα εκπαιδευτικά γκρουπ (Open School) ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας (MADE IN Athens), μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις - ξεναγήσεις σε 3 αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα (Open Office- χορηγός DIMAND).

Επιπλέον, το πρόγραμμα των δράσεων θα πλαισιωθεί από μια σειρά διαγωνισμών: 

Open Photo (διαγωνισμός φωτογραφίας, χορηγός PRODEA Investments), Open Vote (βραβείο κοινού - ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης ξενάγησης),Open your map (διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου ΟΗ χάρτη, χορηγός ΚLEEMANN), Open Your Portfolio (διαγωνισμός πορτφόλιο σε συνεργασία με την Σχολή Βακαλό Art & Design). 

Η οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης του Open House Athens 2023 θα προκύψει έπειτα από διαγωνισμό, που συνδιοργανώθηκε με τη Σχολή Βακαλό Art & Design, και αφορά τον σχεδιασμό του έντυπου υλικού  και του t-shirt των εθελοντών. 

Angelos Bratis Studio
© Gavriil Papadiotis
Angelos Bratis StudiO

Το ΟΗΑ 2023 πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Culture is Athens. 

Η πρώτη συνάντηση εθελοντών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Οι 450 εθελοντές είναι έτοιμοι να ξεναγήσουν το ευρύ κοινό στο εμπλουτισμένο και ανανεωμένο πρόγραμμα του ΟΗΑ 2023. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗΑ 2023 θα βρείτε στην ιστοσελίδα openhouseathens.gr

Το Open House Athens λαμβάνει μέρος στο τριετές project (2023-2025), Open House Europe το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Open House Athens 2023 θα ανακοινωθεί σύντομα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέα εικαστικά πρότζεκτ έρχονται στα Dio Horia

O "Ιστώνας" της Ηλιοδώρας Μαργέλλου και το "Μερικές φορές είμαι δέντρο" του Rhys Lee θα φιλοξενούνται στην έδρα της γκαλερί στην Ακρόπολη έως τις αρχές Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Καλλιτεχνικές συνθέσεις συνδέουν το αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο με τις θάλασσες του κόσμου

Η εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, "Καρνάγια" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου.

Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Οι νέοι τίτλοι των εκδόσεων Μεταίχμιο που μόλις κυκλοφόρησαν

Οι νέοι τίτλοι που ξεφυλλίζουμε από τη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Δέκα ερωτήσεις στον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο για το λεύκωμα "Lockdowned"

Ο γνωστός φωτογράφος αποτύπωσε με τον φακό του τo λοκντάουν της πανδημίας στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/3-2/4)

Οι Guerrilla Girls φέρνουν την τέχνη τους στο ΚΠΙΣΝ, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανατίζει μια ερημωμένη Αθήνα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

25η Μαρτίου: Ξεναγήσου δωρεάν στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.