Οι νέες συλλογές του Benaki Shop εμπνέονται από τις εκθέσεις του μουσείου

Οι νέες περιοδικές εκθέσεις «Nelly’s» στο Μουσείο Μπενάκη και ««Τι καλά το λέει το αηδόνι!» στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού έδωσαν αφορμή για τη δημιουργία μιας νέας σειράς ευφάνταστων προϊόντων στα πωλητήρια των μουσείων.

Nelly's Benaki Shop

"Nelly’s"

Με έμπνευση την αναδρομική έκθεση της φωτογράφου Nelly’s, κατά κόσμον Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), στο Μουσείο Μπενάκη, το Πωλητήριο δημιούργησε μια ξεχωριστή συλλογή τιμώντας το έργο αυτής της σπουδαίας Ελληνίδας. Συλλεκτικές πιατέλες από πορσελάνη και χειροποίητα βελούδινα μαξιλάρια διακοσμούνται με εμβληματικά έργα της φωτογράφου, ενώ εμπλουτίζεται και η συλλογή φωτογραφικών εκτυπώσεων που ήδη διαθέτει το Πωλητήριο.

Nelly's Benaki Shop

Διαβάστε Επίσης

Η καλλιτέχνις δώρισε το συνολικό της φωτογραφικό αρχείο στο Μουσείο Μπενάκη το 1984. Έκτοτε, έχουν γίνει αρκετές αναδρομικές εκθέσεις προς τιμήν της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη νέα έκθεση, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη, είναι η συστηματική και πολύχρονη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την υλοποίησή της. "Δεν είναι μια υπερφιλόδοξη έκθεση, αλλά βαθύτατα ουσιαστική που ξέρουμε ότι θα αγαπηθεί από το κοινό, το απόσταγμα μιας τεράστιας προσπάθειας" ανέφερε στη συνέντευξη τύπου. Η έκθεση και η έκδοση "Nelly’s. Το έργο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998)", η δεύτερη σχεδιασμένη από την Εριφύλη Αράπογλου-En Arte, ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης αρχειακής έρευνας και μάλιστα οδήγησε στην ανακάλυψη νέων στοιχείων όσον αφορά το έργο της φωτογράφου. Για παράδειγμα, οι μελετητές κατάφεραν να αποδώσουν χρονολογικά τα φωτογραφικά πορτραίτα της Nelly’s, αποκαλύπτοντας έτσι την εξέλιξη της καλλιτέχνιδας ανά τα χρόνια.

"Τα Φρέσκα"

Τα Φρέσκα Benaki Shop

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει τη συλλογή "Τα Φρέσκα" της Νικομάχης Καρακωστάνογλου και του Ηλία Παπαηλιάκη. Αφορμή για τη συλλογή αποτέλεσε η έκθεση τους "Τι καλά το λέει το αηδόνι!" στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. 

Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου και ο Ηλίας Παπαηλιάκης επιμελήθηκαν από κοινού συλλεκτικά κεραμικά από κόκκινο πηλό με πολύχρωμα υαλώματα, εμπνευσμένα από τις συλλογές νεοελληνικής – λαϊκής τέχνης του μουσείου. Σε συνεργασία με την Έλλη Σοφιανοπούλου, την έμπειρη κεραμοποιό που ανέλαβε την παραγωγή τους, η εικαστική μελέτη των καλλιτεχνών μεταφέρεται στο Πωλητήριο με τη μορφή κεραμικών έργων περιορισμένης έκδοσης.

Τα Φρέσκα Benaki Shop

Οι δύο καλλιτέχνες ανέπτυξαν επίσης σχέδια και φόρμες συγγενή με την έκθεση τους για μια συλλεκτική σειρά από πορσελάνινα χρηστικά σκεύη. Κούπες του καφέ και πιατέλες λειτουργούν ως λευκοί καμβάδες από πορσελάνη που φέρουν τα σχέδια των καλλιτεχνών.

Η συλλογή "Τα Φρέσκα" παρουσιάζεται στη Βιτρίνα της Κριεζώτου (Πωλητήριο Πινακοθήκης Γκίκα) και στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Nelly’s

  • Αφιερώματα

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο τιμής και διοργανώνει την αναδρομική της έκθεση και επανασυστήνει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

Νικομάχη Καρακωστάνογλου & Ηλίας Παπαηλιάκης. Τι καλά το λέει τ' αηδόνι!

  • Μεικτά Μέσα

Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου και ο Ηλίας Παπαηλιάκης, σε συνεργασία με την Πολύνα Κοσμαδάκη, ανέπτυξαν έναν εικαστικό διάλογο με τις συλλογές νεοελληνικής – λαϊκής τέχνης του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού. Μέσα από τρεις στάσεις, 20 έργα από πηλό, χαρτί, νήμα και χρώματα φωτίζουν τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου και αναδεικνύουν τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας δίνοντας μορφή σε έννοιες όπως η μνήμη, ο χρόνος, ο εαυτός και ο άλλος, το μυστικό, ο θεός και το μεταφυσικό.

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κριεζώτου 3, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο "α" για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
22/03/2023

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.

"Please find attached my CV": Μια περφόρμανς μαρτυρά τον αγώνα για εύρεση εργασίας

Η περφόρμανς αποτελεί ιδέα της καλλιτέχνιδας Ελίζας Σόρογκα.

Επανοραματιζόμαστε το ψηφιακό παιχνίδι στο The Art of Games in Greece 2023

Το Athens Digital Arts Festival και ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος καλούν δημιουργούς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αναδείξουν τα ψηφιακά παιχνίδια ως καλλιτεχνικά έργα.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ελένη Ρήγα, τι είναι "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών";

Η επιμελήτρια του νέου προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" στο Atopos μιλά για την ιστορία του οικοφεμινισμού, τις αφηγήσεις που θα δούμε στην έκθεση "Υγρή Καρδιά" και πώς τα περιθωριοποιημένα σώματα σχετίζονται με την πατριαρχική εκμετάλλευση της φύσης.

Το Χαλάνδρι αποκτά Δημοτική Πινακοθήκη

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα δημιουργηθεί ο χώρος με με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής και την προώθηση της εικαστικής εκπαίδευσης.