"Ραπ ντίβες": Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ δίνει φωνή στις γυναίκες ράπερ

Η έκθεση της Σίλβιας Τσομπανάκη θα παρουσιαστεί στην Εφημερίδα ATH.

Ραπ ντίβες Σίλβια Τσομπανάκη

Η έκθεση φωτογραφίας "Ραπ ντίβες" της Σίλβιας Τσομπανάκη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαρτίου στην Εφημερίδα ATH (Βησσαρίωνος 9 & Σίνα 6).

Οι "Ραπ ντίβες" είναι ένα φωτογραφικό πρότζεκτ παρατήρησης της χιπ χοπ κοινότητας το οποίο βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες ράπερ, την τέχνη τους, το στιλ τους. Είναι μια έκθεση φωτογραφίας για όσες αρπάζουν το μικρόφωνο και ραπάρουν, για όσες διηγούνται τις ιστορίες τους με τη δική τους φωνή, τις δικές τους λέξεις.

Η παρουσία των γυναικών στη ραπ –και γενικότερα στις τέχνες– μονίμως αγνοείται, υποτιμάται ή περιθωριοποιείται. Ωστόσο, οι γυναίκες ράπερ συνιστούν μια σημαντική φωνή στο χιπ χοπ και στη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική παραγωγή γενικότερα. Εκφράζουν και ερμηνεύουν με λέξεις τις ανησυχίες και τις ελπίδες χιλιάδων νεαρών γυναικών των οποίων οι φωνές έχουν εξοριστεί στο βουβό περιθώριο του δημόσιου λόγου. Η Σίλβια Τσομπανάκη στρέφει τον φακό της σε αυτές τις γυναίκες, στις ντίβες του ελληνόφωνου χιπ χοπ, τις παρακολουθεί στην καθημερινότητά τους, καταγράφει μικρές στιγμές γυναικών που συχνά κατασκευάζουν χαρακτήρες larger-than-life, έξω από τα συνηθισμένα. Εστιάζει στην καταγραφή και σύνθεση εικόνων μιας ζωντανής κοινότητας που, σε καιρούς κρίσης, όλο και περισσότερο διεκδικεί χώρο και ορατότητα στη δημόσια σφαίρα.

Η Σίλβια Τσομπανάκη εστιάζει σε μικρές τελετουργίες, νεύματα, βλέμματα, σκέψεις και αντικείμενα που συχνά περνούν απαρατήρητα. Τα πορτρέτα της αναδεικνύουν το represent ως δομικό κομμάτι του χιπ χοπ. Το λευκό, το μαύρο, οι τονικότητες του γκρι υποδηλώνουν την ιστορικότητα της φωτογραφίας καθώς και της ίδιας της κουλτούρας του χιπ χοπ. Μας καλούν να εστιάσουμε σε λεπτομέρειες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα προσέχαμε. Να ανασυνθέσουμε το χρώμα στα αντιανεμικά των ράπερ, στα μαλλιά τους, στο μακιγιάζ τους, στα γκράφιτι που σπάνε το γκρίζο της πόλης. Να φανταστούμε έναν κόσμο πολύχρωμο μέσα στην ασπρόμαυρη καθημερινότητά μας.

Η Σίλβια Τσομπανάκη γεννήθηκε το 1991. Στο έργο της ασχολείται κυρίως με τις εργατικές κουλτούρες. Τα τελευταία επτά χρόνια φωτογραφίζει την εγχώρια σκηνή του χιπ χοπ, με έμφαση στις γυναίκες ράπερ. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ("24 ώρες, 7 ημέρες χιπ χοπ", "Upperclass Underground Project" κ.ά.). Φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί στην έκδοση Bring the Noise: Δεκαπέντε κείμενα για το χιπ χοπ. Αυτό τον καιρό γυρίζει την πρώτη μικρού μήκους ταινία της.

Εγκαίνια: 16/3 

Info: Εφημερίδα ATH | 16/3-2/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 7 π.μ. - 3 μ.μ., Παρ.: 7 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 5 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εφημερίδα ΑΤΗ

Βησσαρίωνος 9 και Σίνα 6, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.