"Ιστορίες σε Πραγματικό Χρόνο" στο cross section archive

Μια συζήτηση με την εικαστικό Anu Vahtra και τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο.

good spaces left cross section archive

Την Πέμπτη 2/3 (8.30-10.30 μ.μ.), το cross section archive διοργανώνει μια εκδήλωση ανταλλαγής και παρουσίασης έργων σε διάλογο, μαζί με την εικαστικό Anu Vahtra και τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο.

"Document #2" - launch

Έκδοση του νέου κείμενου του Χρήστου Χρυσόπουλου "Απομάκρυνση – Επιστροφή. Ένα ημερολόγιο συ-ναισθημάτων".

Το κείμενο προσεγγίζει τη θεματική της "Ιστορίας Σε Πραγματικό Χρόνο", ως μία από τις φωνές της, προτείνοντας μια επέκταση του όρου μεταξύ συνείδησης και μνήμης με ποιητική-φαινομενολογική έννοια.

Το "Document" σχεδιάζεται από την Lina Ozerkina. Εκτώπωση και βιβλιοδεσια από το Friends Make Books.

Στις 9 μ.μ. θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από τον Χρήστο Χρυσόπουλο.

"good spaces left -finissage"

good spaces left cross section archive

Η Anu Vahtra, καλεσμένη στο cross section archive, προσεγγίζει το θέμα της "Ι-στορίας Σε Πραγματικό Χρόνο" με την διορατικότητα της, που εχει τις ρίζες της στην πρακτική της η οποία εξετάζει κριτικά την τεκμηρίωση διαδικασιών σε αστικά τοπία. Στην έκθεση "good spaces left", η Anu Vahtra εστιάζει στην περιφραγμένη πλατεία των Εξαρχείων, την συγκρουσιακή παρουσία του φράχτη και τη δυναμική που τον περιβάλλει. Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά α-ποσπασμάτων από τη διαδικασία τεκμηρίωσης αυτού του φραγμού, την ανεπιθύμητη αλλαγή που αυτός καλύπτει και τις προσπάθειες της να συλλάβει τα ξεθωριασμένα θραύσματα ενός καλού χώρου, πε-ριορισμένου. Ο τίτλος της έκθεσης είναι από το μυθιστόρημα της Anne Carson Autobiography of Red, κεφάλαιο XVII Walls.

"Iστορία Σε Πραγματικό Χρόνο"

"Αυτό που καθορίζει μια συγκεκριμένη εικόνα της πόλης είναι μια επιλογή καθοριστικών στιγμών, που συνδέονται είτε με προσωπικές αναμνήσεις είτε με αξιομνημόνευτα γεγονότα που διατηρούνται στην κοινή ιστορία της πόλης. Ωστόσο, αυτές οι στιγμές συνδέονται με περιόδους καθημερινότητας που αποτελούνται από μια αλληλουχία φαινομενικών ασήμαντων γεγονότων. Αυτές οι μικροϊστορίες είναι απόδειξη της πραγματικής αλλαγής που συντελείται, καθορίζουν συνεχώς το φυσικό περιβάλ-λον της πόλης στην οποία ζούμε και επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε. Θεωρούμε ότι αυτή η μετάβαση από τη στιγμή Α στη στιγμή Β είναι δύσκολα αντιληπτή γιατί βιώνεται από τη μέση μιας αέναης ροής και χρειάζεται συγκεκριμένη ευαισθησία για την παρατήρησει και την καταγράψει κάποιος. Αυτή η ίδια η πράξη αποτελείται από μια σειρά από μεταβλητές, το αντικείμενο ως κέντρο του γε-γονότος, τους μάρτυρες του γεγονότος και τα απομεινάρια ως αποτύπωμα στη μνήμη της πόλης, που θα γίνουν μέρος του νοητικού αρχείου πληροφοριών της πόλης. Αυτή η διαδικασία της ατέρμονης, αδιάκριτης αλλαγής και η καταγραφή της είναι οι αφετηρίες του προγράμματος "Ιστορία Σε Πραγμα-τικό Χρόνο", για το 2022-2023 στο cross section archive, οι οποιες καθορίζονται και αναπτύσο-νται μέσα από τις ιδέες και τα θέματα ενός συλλογικού μυαλού και συνδιαμορφώντας τον ορισμό του όρου".

-Μαρία Λάλου και Skafte Aymo-Boot

Το ετήσιο προγράμμα "Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο" εξελίσσεται σε επιμέλεια της Μαρίας Λάλου και του Skafte Aymo-Boot, μεταξύ του Δεκεμβρίου 2022 και Ιουλίου 2023. Η έκθεση "good spaces left" της Anu Vahtra και η έκδοση του "Document #2", που παρουσιάζει το κείμενο "Απομάκρυνση – Επι-στροφή. Ένα ημερολόγιο συναισθημάτων" του Χρήστου Χρυσόπουλου είναι τα πρώτα δύο μέρη. Το πρόγραμμα "Ιστορία Σε Πραγματικό Χρόνο", ολοκληρώνεται με το τρίτο μέρος του, στο δημόσιο χώρο της Αθήνας, τον Ιούνιο-Ιούλιο 2023.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".