"Fixing Branches": Πώς η τέχνη μπορεί κρατήσει τη μνήμη ενός αγαπημένου πρόσωπου ζωντανή

Η Κλεοπάτρα Τσαλή επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα της εικαστικής της επικοινωνίας με τη γιαγιά της, της γλύπτριας Ρόζας Ηλιού.

Fixing Branches Κλεοπάτρα Τσαλή

Στην πρώτη της ατομική έκθεση που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης ammophila, η Κλεοπάτρα Τσαλή επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα της εικαστικής της επικοινωνίας με τη γιαγιά της, τη γλύπτρια Ρόζα Ηλιού (1928-2018).

Η Ρόζα Ηλιού, σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Μιχάλη Τόμπρο. Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1960 βρέθηκε στην Kamakura της Ιαπωνίας όπου έζησε για δύο χρόνια συνοδεύοντας το σύζυγο της που εργαζόταν εκεί. Την περίοδο εκείνη, έχει γνωστοποιηθεί πως η γλύπτρια μελέτησε στα εργαστήρια των R. Yamaguchi και T. Hizano κεραμική, μελανογραφία  και την τέχνη του χαρτιού Origami.

Fixing Branches Κλεοπάτρα Τσαλή

Ωστόσο, λίγο μετά τον θάνατο της, η Κλεοπάτρα ανακάλυψε ένα φάκελο με σχέδια και ασπρόμαυρες φωτογραφικές λήψεις της γιαγιάς της που αποτύπωναν δείγματα της ιαπωνικής τέχνης Ikebana, δηλαδή της σύνθεσης φυτών και λουλουδιών που επίσης αποτέλεσε αντικείμενο σπουδής της και αποκαλύπτει μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή του έργου της. Πριν καθιερωθεί ο διακοσμητικός ρόλος της ιαπωνικής τέχνης Ikebana, που είναι  ο στολισμός για τις κόγχες του παραδοσιακού γιαπωνέζικου σπιτιού, την περίοδο Χεϊάν(Heian jidai)(794-1185) που έχει και τις ρίζες της, χρησιμοποιούνταν στους βωμούς όπου πραγματοποιούνταν και προσφορές λουλουδιών. Οι ιαπωνικές συνθέσεις λουλουδιών αυτές, προσιδιάζουν με γλυπτικές συνθέσεις καθώς η μελέτη στη φόρμα, στο χρώμα και στις γραμμές καθορίζει την τελική δομή του έργου. Στη δομή τους περιλαμβάνουν λίγα λουλούδια, κλαδιά και χόρτα που δεν περιορίζονται σε ένα είδος και συνήθως φυτρώνουν στη φύση.

Fixing Branches Κλεοπάτρα Τσαλή

Το φωτογραφικό αρχείο που βρέθηκε στα χέρια της Κλεοπάτρας λειτούργησε ως αφορμή ελεύθερης σπουδής, έρευνας και πειραματισμού σε επικοινωνία με το έργο της γιαγιάς της. Η γλυπτική της βασίζεται στο συνταίριασμα ανομοιογενών υλικών, όπως ο πηλός, το μέταλλο, τα αποξηραμένα φυτά, τα φρούτα και το γυαλί.  Τα φυσικά υλικά, εφήμερα και ευμετάβλητα στη ροή του χρόνου εγκαθιστούν μια ανοιχτή επικοινωνία με την τέχνη της Ikebana, καθώς διατηρείται στην αρχική μορφή της "για μια στιγμή", ή έστω για λίγες μέρες. Στα έργα της Κλεοπάτρας, όπως συμβαίνει στις ιαπωνικές συνθέσεις Ikebana, το κενό έχει σημαίνοντα ρόλο και λειτουργεί ως μέρος του συνόλου. Η γραμμή αποτελεί βασικότερο στοιχείο από την εντύπωση του όγκου που κυριαρχεί στις δυτικές συνθέσεις λουλουδιών. Η τελική μορφή, εμπεριέχει ταυτόχρονα την αίσθηση της φθοράς και της σταθερότητας, όπως συμβαίνει με τη μνήμη ενός αγαπημένου προσώπου, που διατηρείται με την εξάσκηση και τη φροντίδα και εδώ εκφράζεται ως αποτέλεσμα μιας επικοινωνίας που δε σταμάτησε ποτέ.

Εγκαίνια: 9/3 (7 μ.μ.)

Info: ammophila | 9/3-2/4 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. και κατόπιν ραντεβού (ammophila.art@gmail.com) | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (13-19/10)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
13/10/2025

Τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μάς συστήνονται: Το "La Zone" στα Εξάρχεια

Το πολύγλωσσο βιβλιο-καφέ-στέκι στη γειτονιά των Εξαρχείων παίρνει τη σκυτάλη στη στήλη όπου ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων μας ξεναγούν στον μικρόκοσμό τους - εκεί που χτυπά ουσιαστικά η καρδιά του βιβλίου.

Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Ίκαρος

Μια ποιητική συλλογή, ένας "κηπουρός" απέναντι στον θάνατο, το πλήρωμα πλοίου Έξι Χιλιάδες και ψυχοθεραπευτές πληγωμένοι μάς περιμένουν στα καινούργια βιβλία που θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα.

Ο Κώστας Λευκόχειρ στέλνει "Letters to El Greco"

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα του καλλιτέχνη στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Είσοδος ελεύθερη.

50+ καρτ-ποστάλ προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο

Ένα πρότζεκτ εικονογράφησης φέρνει στο φως ιστορίες που συχνά μένουν αόρατες.

Ο Γιώργος Σταματάκης κατασκευάζει μια δική του εκδοχή της γήινης οικόσφαιρας

"How did your Summer drift by this Year?" είναι ο τίτλος της νέας ατομικής του έκθεσης.