Εκθεσιακή περιήγηση στη ζωγραφική του Αχιλλέα Παπακώστα

Τα 56 έργα της έκθεσης, που χρονολογούνται από το 1990 μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα σύνολο απολύτως αντιπροσωπευτικό της ζωγραφικής διαδρομής του καλλιτέχνη.

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο 16 Φωκίωνος Νέγρη η ατομική έκθεση του ζωγράφου Αχιλλέα Παπακώστα με τίτλο "Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος" σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση περιλαμβάνει  56 έργα του Αχιλλέα Παπακώστα, τα οποία προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Για τις ανάγκες της παρουσίασης αυτής έγινε επίσης μια επιλογή από έργα του καλλιτέχνη που βρίσκονται στην προσωπική συλλογή του. Μέσα από αυτό τον διάλογο συλλέκτη και καλλιτέχνη επιχειρείται εδώ μια σύντομη αλλά περιεκτική αναδρομή στη ζωγραφική πορεία του Αχιλλέα Παπακώστα.

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος
Χωρίς τίτλο, 2004, λάδι σε μουσαμά, 180 x 110 εκ., Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος
Χωρίς τίτλο, 2002-2003, λάδι σε χάρντμπορτντ, 179,5 x 100 εκ, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος
Χωρίς τίτλο, 2011, λάδι σε ξύλο, 25,8 x 19,5 εκ, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis

Τα 56 έργα της έκθεσης, που χρονολογούνται από το 1990 μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα σύνολο απολύτως αντιπροσωπευτικό της ζωγραφικής διαδρομής του Αχιλλέα Παπακώστα. Το νήμα που συνδέει τα έργα της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διακρίνει τη ματιά του συλλέκτη ταυτόχρονα με την πορεία που ακολούθησε ο καλλιτέχνης, από τα πρώτα ζωγραφικά του βήματα μέχρι σήμερα. Η έκθεση είναι δομημένη γύρω από μια χαλαρή χρονολογική προσέγγιση, όπου μέσα από συνομιλίες φαινομενικά διαφορετικών έργων αναδεικνύονται οι εικαστικές εμμονές του Παπακώστα και η μετάβασή του από την αναπαράσταση στην αφαίρεση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και του καταλόγου της, Ελισάβετ Πλέσσα, σημειώνει: "Με διαλόγους ανάμεσα στα παρουσιαζόμενα έργα, ανιχνεύεται η διαδρομή που ακολούθησε ο καλλιτέχνης από τις νεκρές φύσεις, τα πρώιμα ρεαλιστικά πορτρέτα και τις ολόσωμες φιγούρες, στα μικρά και μεγαλύτερα τοπία του. Με τον ρυθμό της γραμμής και τις αλληλεπιδράσεις των χρωμάτων, με αραιώσεις και πυκνώσεις μιας καθαρά ζωγραφικής αφήγησης  που αντιστρέφει την οπτική αντίληψη του βάθους χωρίς να αυτονομείται πλήρως από την απεικόνιση, τα τοπία του Αχιλλέα Παπακώστα έχουν διανύσει την απόσταση από το βλέμμα στον νου, διατηρώντας τη σωματική απόλαυση της ζωγραφικής πράξης και θέασης".

Ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης γράφει στο κείμενό του: "Ο Αχιλλέας Παπακώστας δεν προχωρεί στην αφαίρεση, αλλά σ’ ένα είδος ελεύθερης από αναγνώσιμη θεματολογία ζωγραφικής, όπου το θέμα εκλαμβάνεται ως αφορμή. Κανοναρχεί την ένταση της αφαιρετικότητας, φτάνοντας τη στον απαραίτητο εκείνο βαθμό που το έργο δεν μεταβάλλεται σε αστρική σκόνη. Με αυτή τη φιλτραρισμένη συναισθηματική ισορροπία πετυχαίνει την ακριβή αίσθηση του χρώματος και την οικονομία του θέματος. Η ζωγραφική του δεν είναι ψυχρός, εγκεφαλικός πειραματισμός, ούτε εκφραστικό ξέσπασμα μιας ξέφρενης ιδιοσυγκρασίας. Η σαγήνη του χρώματος γίνεται το θέμα του έργου".

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκε από τον Ξενοκράτη Βαρτζίκο.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο, ο οποίος σχεδιάστηκε από τη Μαρία Βεϊοπούλου, εκτυπώθηκε από τη Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες και περιλαμβάνει κείμενα του Σωτήρη Φέλιου, της Ελισάβετ Πλέσσα και του Νίκου Αλ. Μηλιώνη.

Ξεναγήσεις

Σάββατο 18/3 στις 12.30 μ.μ.: Αχιλλέας Παπακώστας και Ελισάβετ Πλέσσα (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης)
Σάββατο 8/4  στις 12.30 μ.μ.: Αχιλλέας Παπακώστας
Σάββατο 6/5  στις 12.30 μ.μ.: Αχιλλέας Παπακώστας και Παναγιώτης Δουδωνής (συνταγματολόγος, λέκτορας του Oriel College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης)

Εγκαίνια: 8/3 (6-9 μ.μ.)

Info: 16 Φωκίωνος Νέγρη | 8/3-6/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Η κηδεία των ζώων, 2018, λάδι σε πανί, 60 x 160 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Χώρος Φωκίωνος Νέγρη 16

Κυψέλη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέα εικαστικά πρότζεκτ έρχονται στα Dio Horia

O "Ιστώνας" της Ηλιοδώρας Μαργέλλου και το "Μερικές φορές είμαι δέντρο" του Rhys Lee θα φιλοξενούνται στην έδρα της γκαλερί στην Ακρόπολη έως τις αρχές Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Καλλιτεχνικές συνθέσεις συνδέουν το αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο με τις θάλασσες του κόσμου

Η εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, "Καρνάγια" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου.

Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Οι νέοι τίτλοι των εκδόσεων Μεταίχμιο που μόλις κυκλοφόρησαν

Οι νέοι τίτλοι που ξεφυλλίζουμε από τη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Δέκα ερωτήσεις στον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο για το λεύκωμα "Lockdowned"

Ο γνωστός φωτογράφος αποτύπωσε με τον φακό του τo λοκντάουν της πανδημίας στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/3-2/4)

Οι Guerrilla Girls φέρνουν την τέχνη τους στο ΚΠΙΣΝ, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανατίζει μια ερημωμένη Αθήνα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

25η Μαρτίου: Ξεναγήσου δωρεάν στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.