Εκθεσιακή περιήγηση στη ζωγραφική του Αχιλλέα Παπακώστα

Τα 56 έργα της έκθεσης, που χρονολογούνται από το 1990 μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα σύνολο απολύτως αντιπροσωπευτικό της ζωγραφικής διαδρομής του καλλιτέχνη.

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο 16 Φωκίωνος Νέγρη η ατομική έκθεση του ζωγράφου Αχιλλέα Παπακώστα με τίτλο "Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος" σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση περιλαμβάνει  56 έργα του Αχιλλέα Παπακώστα, τα οποία προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Για τις ανάγκες της παρουσίασης αυτής έγινε επίσης μια επιλογή από έργα του καλλιτέχνη που βρίσκονται στην προσωπική συλλογή του. Μέσα από αυτό τον διάλογο συλλέκτη και καλλιτέχνη επιχειρείται εδώ μια σύντομη αλλά περιεκτική αναδρομή στη ζωγραφική πορεία του Αχιλλέα Παπακώστα.

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος
Χωρίς τίτλο, 2004, λάδι σε μουσαμά, 180 x 110 εκ., Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος
Χωρίς τίτλο, 2002-2003, λάδι σε χάρντμπορτντ, 179,5 x 100 εκ, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Αχιλλέας Παπακώστας: Αντίστροφος Χώρος
Χωρίς τίτλο, 2011, λάδι σε ξύλο, 25,8 x 19,5 εκ, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis

Τα 56 έργα της έκθεσης, που χρονολογούνται από το 1990 μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα σύνολο απολύτως αντιπροσωπευτικό της ζωγραφικής διαδρομής του Αχιλλέα Παπακώστα. Το νήμα που συνδέει τα έργα της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διακρίνει τη ματιά του συλλέκτη ταυτόχρονα με την πορεία που ακολούθησε ο καλλιτέχνης, από τα πρώτα ζωγραφικά του βήματα μέχρι σήμερα. Η έκθεση είναι δομημένη γύρω από μια χαλαρή χρονολογική προσέγγιση, όπου μέσα από συνομιλίες φαινομενικά διαφορετικών έργων αναδεικνύονται οι εικαστικές εμμονές του Παπακώστα και η μετάβασή του από την αναπαράσταση στην αφαίρεση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και του καταλόγου της, Ελισάβετ Πλέσσα, σημειώνει: "Με διαλόγους ανάμεσα στα παρουσιαζόμενα έργα, ανιχνεύεται η διαδρομή που ακολούθησε ο καλλιτέχνης από τις νεκρές φύσεις, τα πρώιμα ρεαλιστικά πορτρέτα και τις ολόσωμες φιγούρες, στα μικρά και μεγαλύτερα τοπία του. Με τον ρυθμό της γραμμής και τις αλληλεπιδράσεις των χρωμάτων, με αραιώσεις και πυκνώσεις μιας καθαρά ζωγραφικής αφήγησης  που αντιστρέφει την οπτική αντίληψη του βάθους χωρίς να αυτονομείται πλήρως από την απεικόνιση, τα τοπία του Αχιλλέα Παπακώστα έχουν διανύσει την απόσταση από το βλέμμα στον νου, διατηρώντας τη σωματική απόλαυση της ζωγραφικής πράξης και θέασης".

Ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης γράφει στο κείμενό του: "Ο Αχιλλέας Παπακώστας δεν προχωρεί στην αφαίρεση, αλλά σ’ ένα είδος ελεύθερης από αναγνώσιμη θεματολογία ζωγραφικής, όπου το θέμα εκλαμβάνεται ως αφορμή. Κανοναρχεί την ένταση της αφαιρετικότητας, φτάνοντας τη στον απαραίτητο εκείνο βαθμό που το έργο δεν μεταβάλλεται σε αστρική σκόνη. Με αυτή τη φιλτραρισμένη συναισθηματική ισορροπία πετυχαίνει την ακριβή αίσθηση του χρώματος και την οικονομία του θέματος. Η ζωγραφική του δεν είναι ψυχρός, εγκεφαλικός πειραματισμός, ούτε εκφραστικό ξέσπασμα μιας ξέφρενης ιδιοσυγκρασίας. Η σαγήνη του χρώματος γίνεται το θέμα του έργου".

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκε από τον Ξενοκράτη Βαρτζίκο.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο, ο οποίος σχεδιάστηκε από τη Μαρία Βεϊοπούλου, εκτυπώθηκε από τη Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες και περιλαμβάνει κείμενα του Σωτήρη Φέλιου, της Ελισάβετ Πλέσσα και του Νίκου Αλ. Μηλιώνη.

Ξεναγήσεις

Σάββατο 18/3 στις 12.30 μ.μ.: Αχιλλέας Παπακώστας και Ελισάβετ Πλέσσα (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης)
Σάββατο 8/4  στις 12.30 μ.μ.: Αχιλλέας Παπακώστας
Σάββατο 6/5  στις 12.30 μ.μ.: Αχιλλέας Παπακώστας και Παναγιώτης Δουδωνής (συνταγματολόγος, λέκτορας του Oriel College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης)

Εγκαίνια: 8/3 (6-9 μ.μ.)

Info: 16 Φωκίωνος Νέγρη | 8/3-6/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Η κηδεία των ζώων, 2018, λάδι σε πανί, 60 x 160 εκ. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου Photo: Studio Vaharidis

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.