Οι άγνωστοι "Residents" του Γιώργου Βογιατζάκη

Τα έργα του Βογιατζάκη προέκυψαν από τη σύνθεση σκηνικών που ο καλλιτέχνης φωτογράφησε βλέποντας την πόλη σε ένα άδειο πλαίσιο.

Γιώργος Βογιατζάκης Residents

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, σε συνεργασία με την Νίνα Κασσιανού, παρουσιάζει την Παρασκευή 10 Μαρτίου την ατομική έκθεση του Γιώργου Βογιατζάκη με τίτλο "Residents".

Ακολουθεί κείμενο του καλλιτέχνη σχετικά με την έκθεση:

"Οι "Residents" προέκυψαν από τη σύνθεση "σκηνικών" που φωτογράφησα βλέποντας την πόλη σαν ένα άδειο πλαίσιο, με τις φωτογραφίες αγνώστων που συνέλεξα γυρνώντας σε  διάφορα παζάρια.

Τους αγνώστους αυτούς τους αντιμετώπισα σαν ορφανούς -παρατημένους από τους τελευταίους εναπομείναντες συγγενείς τους- ή σαν μετανάστες. Ένα νέο είδος μεταναστών που είχαν ξεριζωθεί από τον τόπο τους (το παζάρι) κουβαλώντας μαζί τους τις μνήμες από την αλλοτινή, πραγματική ζωή τους αποτυπωμένες σε ένα κομμάτι ξεθωριασμένο φωτογραφικό χαρτί, όπως κάθε μετανάστης κουβαλάει στις στοιχειώδεις αποσκευές του κάτι πολύτιμο. Τους φιλοξένησα σπίτι μου σαν να είχαν ψυχή αυτοί οι χάρτινοι άνθρωποι, ανάγκες, επιθυμίες, αισθήματα.

Γιώργος Βογιατζάκης Residents

Στα βλέμματά τους διάβαζα τις ιστορίες τους κι ήθελα να τις ξανακούσω σαν μελωδίες ενορχηστρωμένες αλλιώς, κάτω από νέες συνθήκες, μέσα σε περιβάλλοντα του τώρα, σε μια χρονική στιγμή που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ. Η επιλογή των σκηνικών δεν ήταν τυχαία. Την υπαγόρευσαν οι ίδιοι. Ήθελα να νιώθουν οικείο το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενούνται, ικανοποιώντας μάλλον την ανάγκη μου να βλέπω να συνυπάρχουν οι δύο κόσμοι. Το παρελθόν με το παρόν.

Γιώργος Βογιατζάκης Residents

Κι όλα φάνηκαν να απέκτησαν νέες σημασίες. Σαν να αναδημιουργήθηκε ο κόσμος μέσω του φωτογραφημένου του εαυτού που έντεχνα ξέρει να προσποιείται μια δήθεν αντικειμενική κι αμερόληπτη αποτύπωση της στιγμής. Μια δήθεν αντικειμενική αποτύπωση της αλήθειας. Της ζωής της ίδιας". 

Εγκαίνια: 10/3 (6.30-9.30 μ.μ)

Info: Εικαστικός Κύκλος ΔΛ | 10/3-8/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ

Ακαδημίας 6, Κέντρο
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Crossbreeds": Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου προτείνει ένα ανοίκειο μέλλον που θολώνει τα όρια έμψυχου-άψυχου

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη παρουσιάζει μια σειρά από νέα γλυπτά και σχέδια που προσομοιώνουν τη διαδικασία της πετροποίησης μέσω της χρήσης πορσελάνης, χαρτοπολτού και διαφορετικών πλαστικών εξαρτημάτων από αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/03/2023

Οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι για κάθε ηλικία

Νέοι τίτλοι ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας για παιδιά και ενήλικες, που είναι διαθέσιμοι από σήμερα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τετράποδοι επισκέπτες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4/4).

Η Σταματία Δημητρακοπούλου αποχαιρετά την Art Athina

Η Δημητρακοπούλου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της αθηναϊκής φουάρ για έξι συνεχόμενα χρόνια.

Μια ματιά στη ζωγραφική του Βασίλη Σίμου

Μια έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο "α" για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.