"Creative Solitude": Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών επιζητά τη μοναξιά

Μέσω της έκθεσης, η ομάδα του Dogma Athens αποπειράται να φωτίσει αυτόν τον τόσο ενδιαφέροντα δημιουργικό αταβισμό.

Creative Solitude Cats in Orbit Γιάννης Ρουσάκης

Στο εμβληματικό του έργο "Γράμματα σ’ένα νέο ποιητή", ο Αυστριακός ρομαντικός ποιητής, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, απευθύνεται σε έναν άγνωστο νέο που ζητά τη γνώμη του για τους στίχους που γράφει. Μέσα σε δέκα επιστολές, ο Ρίλκε, που δεν αποδέχεται το ρόλο του κριτικού, μοιράζεται με τον νεαρό την ποιητική του. Σε αρκετά σημεία μέσα στα γράμματά του, ο Ρίλκε εξυψώνει τον ρόλο της μοναξιάς, ως κατάστασης την οποία ο δημιουργός θα πρέπει να επιζητά. Το πιο δύσκολο, αλλά και πιο γόνιμο, θεωρεί πως είναι ο καλλιτέχνης να βυθίζεται σε αυτήν και να αναμετριέται με τον εσωτερικό του κόσμο, ανασύροντας από τα βάθη εκείνα το υλικό με το οποίο δημιουργεί τα έργα του.

Creative Solitude La Sombra Αντωνία Ηρωίδου
"La Sombra", Αντωνία Ηρωίδου

Ο κόσμος σήμερα ελάχιστα μοιάζει με αυτόν που έζησε ο Ρίλκε πριν από έναν αιώνα. Ήταν ήδη δύσκολο στις αρχές του 1900 ένας καλλιτέχνης, σαν άνθρωπος που μοιράζεται τη ζωή του με άλλους ανθρώπους, να πείσει τον εαυτό του να επιζητά τη μοναξιά, ώστε μέσα σε αυτήν να μπορεί να είναι πιο δημιουργικός. Στη σημερινή εποχή των καταιγιστικών ρυθμών, της αθρόας πληροφόρησης, του βομβαρδισμού των ερεθισμάτων, η επίτευξη της μοναξιάς μοιάζει κάτι ανέφικτο. Και όμως, παρά τη δυσκολία τόσο να επιδιώξει όσο και να διατηρήσει ο καλλιτέχνης την κατάσταση που ο Ρίλκε θεωρεί θεμελιώδη για τη δημιουργική διαδικασία, φαίνεται πως οι δημιουργοί ακόμη παράγουν το έργο τους στην ίδια συνθήκη, όπως και στις αρχές του 20ού αιώνα, ή και σε εποχές πριν από τότε.

Creative Solitude For the Sake of Future Days Νίκη Γκουλέμα
"For the Sake of Future Days", Νίκη Γκουλέμα
Creative Solitude My art, my body Χρύσανθος Χριστοδούλου
"My art, my body", Χρύσανθος Χριστοδούλου

Στην έκθεση "Creative Solitude", η ομάδα του Dogma Athens αποπειράται να φωτίσει αυτόν τον τόσο ενδιαφέροντα δημιουργικό αταβισμό, παρουσιάζοντας έργα δεκατριών σύγχρονων και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα, που είναι τεκμήρια αυτής της καταβύθισης στον εσωτερικό κόσμο των δημιουργών τους, μεταφέρουν στον θεατή κάτι από αυτή τη μοναξιά μέσα στην οποία ολοκληρώθηκαν, ενώ παράλληλα μιλούν για τη σχέση του δημιουργού με τον εξωτερικό κόσμο, υπό το πρίσμα της δημιουργικής αυτής διαδικασίας.

Τα έργα θα φιλοξενούνται από τις 4 έως και τις 18 Μαρτίου στο Cultural Space του Macart, ενός από τα μεγαλύτερα εργαστήρια γραφικών τεχνών της χώρας, όπου καθημερινά εδώ και 30 χρόνια παράγονται έργα καλλιτεχνών και δημιουργών από όλο το φάσμα του κλάδου. Οι δεκατρείς δημιουργοί συμμετέχουν στην έκθεση με έργα που έχουν προκύψει μέσω τεχνικών εκτύπωσης σε διαφορετικά υλικά, όπως το χαρτί, το ύφασμα, ο καμβάς και το βινύλιο. Έτσι, τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται πολύ κοντά στο περιβάλλον που δημιουργήθηκαν, στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής τους από την δημιουργική Μοναξιά στον εξωτερικό κόσμο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου | Νίκη Γκουλέμα | Αντωνία Ηρωίδου | Κωνσταντίνος Κωτσής | Γιώργος Λαμπρόπουλος | Ηλέκτρα Μάιπα | Θάνος Μακρής | Δημοσθένης Μπογιατζής | Ισιδώρα Παπαδούλη | Χριστίνα Παπαϊωάννου | Γιάννης Ρουσάκης | Κωνσταντίνος Τσιτσίγκος | Χρύσανθος Χριστοδούλου

Εγκαίνια: 4/3 (12-8 μ.μ.)

Info: Macart Cultural Space | 4-18/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. – 6 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: "Cats in Orbit", Γιάννης Ρουσάκης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Macart Cultural Space

Λενόρμαν 244, Κολωνός
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"CERAMYSTIQUE": Η Λεώνη Γιαγδζόγλου καταλαμβάνει τη "Βιτρίνα της Κριεζώτου" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων "Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

Νέοι τίτλοι για κάθε γούστο από τις εκδόσεις Πατάκη

Ποίηση, μυθιστορήματα, κωμωδία με δράματα και όμορφες ιστορίες που θα σας συντροφεύσουν στις νέες σελίδες των εκδόσεων Πατάκη.

"Η εκδρομή": Οι ατμοσφαιρικές εικόνες της Χριστίνας Κάλμπαρη στο Κέντρο Τεχνών

Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν" της Anna Seghers.

Γνωρίστε τις εμβληματικές "Σκιές" του Νίκου Κεσσανλή

Ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’60 ετοιμάζει η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Η Λένα Παπαληγούρα συναρπάστηκε από  το μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ "Επικίνδυνος οίκτος",  γιατί είναι "βαθύ και υπαρξιακό"

Η γνωστή κινηματογραφική, τηλεοπτική και θεατρική ηθοποιός δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να μην της αρέσει στο βιβλίο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/3)

Πρότζεκτ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, φωνητικοί βοηθοί με ανθρώπινη υπόσταση και ό,τι θα δούμε στις εκθέσεις που έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Η Ειρήνη Ρήγα μάς μεταφέρει σε έναν ονειρικό, μεταφυσικό κόσμο

Η νέα ατομική έκθεση της Ρήγα, "Αιώνιοι Κύκλοι - Πορεία στο Φως", θα παρουσιαστεί στον χώρο του ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.