"Μέσα στο Μυαλό του Άλλου": Μαθητές δημοτικού και καλλιτέχνες στήνουν μια ομαδική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών

Η έκθεση προέκυψε μέσα από ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο σύγχρονης τέχνης στο Κέντρο Τεχνών.

Μέσα στο Μυαλό του Άλλου © Guram Chachanidze

Το Potential Project σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση "Μέσα στο Μυαλό του Άλλου", στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων από τις 24 Φεβρουαρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μαθητριών και μαθητών από δημόσια δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού εργαστηρίου του Potential Project με τον ίδιο τίτλο και με προσκεκλημένους καλλιτέχνες τη Νίνα Παπακωνσταντίνου, τον Γιώργο Τσεριώνη, τον Βασίλη Γεροδήμο και τον Βαγγέλη Σάββα. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Potential Project απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά, πολιτισμικά και εθνικά περιβάλλοντα. Πρόκειται για ένα εργαστήρι σύγχρονης τέχνης για μαθήτριες και μαθητές δημόσιων σχολείων που υλοποιείται εντός των διδακτικών ωρών σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τους δασκάλους. Προσκαλεί καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι συνομιλούν με τα παιδιά και τα βοηθούν να κατανοήσουν το ρόλο της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την επίδρασή της στη σκέψη και την δυνατότητά της να διευρύνει την αντίληψη. 

Μέσα στο Μυαλό του Άλλου Νίνα Παπακωνστανίνου
© Guram Chachanidze
Νίνα Παπακωνστανίνου
Μέσα στο Μυαλό του Άλλου Βασίλης Γεροδήμος
© Guram Chachanidze
Βασίλης Γεροδήμος

Το "Μέσα στο Μυαλό του Άλλου", αναπτύσσοντας τη θεματική του γύρω από την κατανόηση της διαφορετικότητας, είχε στόχο τα παιδιά, μέσα από την επαφή με την τέχνη, να συλλάβουν την ιδέα μιας σύνθετης, πολυπολιτισμικής και εντέλει πιο ενδιαφέρουσας κοινωνίας όπου η αποδοχή του "Άλλου" είναι αυτονόητη και που μέσα  της όλοι μπορούν να συνυπάρχουν ισότιμα. 

Το εργαστήρι έλαβε χώρα τις σχολικές χρονιές 2021/22 με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. και 2022/23 με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ σε τέσσερα δημόσια δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων, όπου τα παιδιά των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, αφού πρώτα γνώρισαν τη δουλειά και τη σκέψη του προσκεκλημένου καλλιτέχνη και συζήτησαν τις ιδέες και σκέψεις τους, στη συνέχεια προχώρησαν στη συνδημιουργία ενός συλλογικού έργου τέχνης. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών σε μια ενιαία έκθεση των μικρών καλλιτεχνών.

Μέσα στο Μυαλό του Άλλου Βαγγέλης Σάββας
© Guram Chachanidze
Βαγγέλης Σάββας
Μέσα στο Μυαλό του Άλλου Γιώργος Τσεριώνης
© Guram Chachanidze
Γιώργος Τσεριώνης

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Νίνα Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Τσεριώνης, Βασίλης Γεροδήμος, Βαγγέλης Σάββας

Σχολεία:
35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 
51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
66ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
96ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 

Διοργάνωση εργαστηρίου και έκθεσης: Potential Project -  Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Καρολίνα Αλειφεροπούλου, Βασίλης Νάσης

Εγκαίνια: 24/2 (6-9 μ.μ.)

Info: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων | 24/2-5/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια ανοιχτή συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στο Tavros

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης "…that creeps from the earth", η οποία αφορά τη σχέση του ανθρώπου με την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/02/2024

"Kifissos": Η Κατερίνα Μπότσαρη και ο Karl Heinz Jeron γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ φύσης και αστικού σχεδιασμού

Αυτή η οπτικοακουστική εγκατάσταση έχει σκοπό να ανοίξει μια συζήτηση καθώς και προσωπικό αναστοχασμό γύρω από την κατάσταση του κατοικημένου χώρου και τι αυτός αποκαλύπτει στην ανθρωπότητα.

Το "1984" του Τζορτζ Όργουελ εξερευνά μια ομάδα χαρακτών στο ETCH INK

Η έκθεση "Σχέδιο Απόδρασης 1984/2024" διοργανώνεται από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών.

Το Young Book Designers Award 2024 περιμένει τις προτάσεις σας

Ο θεσμός που ξεκίνησε το 2022 επιστρέφει και καλεί νέους σχεδιαστές βιβλίων να υποβάλλουν τα έργα τους.

"CUTE": Μια έκθεση στο Λονδίνο που εξερευνά την ακαταμάχητη άνοδο της γλυκύτητας

Απ’ τη διαχρονική Hello Kitty μέχρι τα σκοτεινά mixed-media παραμύθια, κι απ’ την οικολογία στον καπιταλισμό, το "Somerset House" του Λονδίνου διερευνά τη σύνθετη δύναμη της χαριτωμενιάς -και το πώς συνδέεται με τις σύγχρονες υπαρξιακές μας αναζητήσεις.

PCAI και ΕΜΣΤ διερευνούν την έννοια της ταυτότητας μέσα σε σύγχρονους κήπους-καταφύγια

Μια εκδήλωση με αφορμή την έκδοση "Sheltered Gardens", βασισμένη στην ομότιτλη έκθεση που το PCAI παρουσίασε το 2022 στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους.

Η σειρά διαλέξεων "Γιώργος Γουναρόπουλος. Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις" αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του ζωγράφου και του έργου του

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.