Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/2)

Αφιέρωμα στην πρωτοπόρα φωτογράφο Nelly’s, ένα «Καταφύγιο» στην Καμχή και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Nelly’s

Nelly’s

Μια σημαντική μορφή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης επανασυστήνεται στο κοινό, μέσα από το εκθεσιακό αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη. 25 χρόνια μετά το θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γνωστή ως Nelly’s, παρουσιάζεται  μια αναδρομική έκθεση με τρεις κομβικές στάσεις σε πόλεις που διαμόρφωσαν το φωτογραφικό της βλέμμα: από τα μαθητικά της χρόνια στη Δρέσδη το 1920, στην εμπειρία της στην Αθήνα έως το 1966 και τα τελευταία της χρόνια στη Νέα Υόρκη, όπου συνταξιοδοτήθηκε μετά από 27 χρόνια δράσης.

Εγκαίνια: 23/2

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 23/2-23/7 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. – 10 μ.μ. | Είσοδος: €12, €9

Καταφύγιο/Safe Space

Καταφύγιο/Safe Space Ρεβέκκα Καμχή

Πηγή έμπνευσης για το πρότζεκτ στη Ρεβέκκα Καμχή αποτέλεσε μια πρακτική που υιοθετείται σε κλαμπ του εξωτερικού και εσωτερικού. Τα κινητά παραδίδονται στην είσοδο και οι κάμερές τους καλύπτονται με αυτοκόλλητα, διασφαλίζοντας έτσι την ιδιωτικότητα των θαμώνων. Τα διαφόρων ειδών έργα των καλλιτεχνών προσπαθούν να μεταφέρουν στον θεατή αυτόν τον καθησυχαστικό αέρα των κλαμπ, επαναπροσδιορίζοντας τα προσωπικά όρια.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Νομπουγιόσι Αράκι, Κάρεν Γιαζίνσκι, Μωρίς Γκανής, Ναν Γκόλντιν,  Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Σον Λαντερς, Λίλυ Λάντλοου, Ντιάννα Μαγκανιά, Ρος Μπλέκνερ, Φίλιπ Τααφφε, Συλβί Φλέρυ

Εγκαίνια: 22/2 (7 μ.μ.)

Info: Ρεβέκκα Καμχή | 22/2-1/4 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

70 Χρόνια Μικρός Ήρως

Μικρός Ήρως έκθεση
© Κάσδαγλης

Πολύ λίγα περιοδικά έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από τους Έλληνες αναγνώστες όσο ο "Μικρός Ήρως", του οποίου οι περιπέτειες είναι για πολλούς αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας. Με αφορμή τα 70 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού, οι εκδόσεις "Μικρός Ήρως" διοργανώνουν μια μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Κακογιάννη. 45 Έλληνες εικονογράφοι τιμούν το έργο του Θάνου Αστρίτη και δημιουργούν σκίτσα εμπνευσμένα από τις περιπέτειες του "Μικρού Ήρωα". Παράλληλα, στον δεύτερο όροφο του ιδρύματος παρουσιάζονται τεύχη και ένθετα της σειράς που κυκλοφόρησε από το 1953 έως το 1968, μαζί με σπάνια σκίτσα του εικονογράφου Βύρωνα Απτόσογλου.

Εγκαίνια: 21/2 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 21-28/2 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Εξάρχεια 2040

Εξάρχεια 2040

Φοιτήτριες του προγράμματος Erasmus από διάφορες χώρες, οι οποίες παρακολούθησαν μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., μαζί με φοιτήτριες της ίδιας σχολής, παρουσιάζουν μια έρευνα σχετικά με τη γειτονιά των Εξαρχείων και τι μορφή θα είχαν αυτά το έτος 2040. Τα δεδομένα που η ομάδα χρησιμοποίησε στη μελέτη της περιλαμβάνουν φωτογραφίες, βίντεο, σημειώσεις, ηχογραφήσεις και συνεντεύξεις, με στόχο να δημιουργηθεί μια ανακατασκευή των Εξαρχείων τόσο μέσω των φυσικής μορφής τεκμηρίων όσο και των αφηγήσεων από τους κατοίκους της περιοχής. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Wiktoria Wilczynska, Anna Zeberkiewicz, Kerstin Baier, Jakob Stricker, Josefine Hauschke, Jakob Traxler, Lea Stein, Luna Milani, Alexa Arana, Edgar Durand, Johanna Dittmar, Selina Felgentreff, Μαρινίκη Κουνάνη, Εβίνα Μοχλούλη

Εγκαίνια: 21/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Potential Project | 21-25/2 | Ώρες λειτουργίας: Τετ. - Σαβ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Body Panels Mirrors Lights

Body Panels Mirrors Lights Ραλλού Παναγιώτου
"Developed in privacy". Print on Baryta paper, and custom made aluminium frame, 110 x 179 x 2 cm. Photo by Paris Tavitian, Courtesy of the artist & Benrier/Eliades Gallery

Για τη νέα της έκθεση, η Ραλλού Παναγιώτου δημιούργησε δύο σειρές έργων: μία γλυπτών και μία τυπωμάτων, οι οποίες συνδιαλέγονται σε ένα επικαλούμενο τοπίο μιλώντας για αντιθετικές έννοιες όπως εσωτερικό/εξωτερικό, αστικό/εξοχικό, κατοικημένο/άδειο. Τα εκθέματα εμφανίζονται κοντινά στην αφή και ταυτόχρονα σαν μακρινές σιλουέτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αναπάντεχες εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Εγκαίνια: 23/2 (6-9 μ.μ.)

Info: Bernier / Eliades | 23/2-30/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ. – 6.30 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

It's understood you're pressed for time

TUSK It's understood you're pressed for time
© Zωή Κραββαρίτη

To underground δίδυμο TUSK φέρνει στον χώρο της ERGO Collective τη μουσική του, γραμμένη σε μορφή ηχητικής εγκατάστασης. Το πρότζεκτ παρουσιάζεται μέσα από διάσπαρτα ηχεία και ενισχυτές, ειδικά σχεδιασμένα για τη γκαλερί. Αυτό που ενέπνευσε το μουσικό σχήμα για τη δημιουργία της εγκατάστασης είναι η σκέψη να δώσουμε χρόνο στο μυαλό και τον εαυτό μας να κάνει ένα διάλειμμα για λίγη ώρα. Μόλις η μουσική ξεκινήσει η πόρτα θα παραμείνει κλειστή για τη διάρκεια της εγκατάστασης.

Info: ERGO Collective | 22 & 23/2, 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

70 Χρόνια Μικρός Ήρως

  • Αφιερώματα

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του «Μικρού Ήρωα» (24/2/1953 – 24/2/2023), οι εκδόσεις Μικρός Ήρως πραγματοποιούν μια μοναδική έκθεση, από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κατά την οποία 45 διακεκριμένοι Έλληνες εικονογράφοι αφιερώνουν τις δημιουργίες τους στο αγαπημένο λαϊκό ανάγνωσμα. Τα 45 σκίτσα θα βρίσκονται στον πρώτο όροφο μαζί με τεύχη και ένθετα της σειράς καθώς και σπάνια σκίτσα του εικονογράφου του αναγνώσματος, Βύρωνα Απτόσογλου, τα οποία παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.

Καταφύγιο/ Safe Space

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση αφορμάται από μια πρακτική που υιοθετείται σε ορισμένα κλαμπ του εξωτερικού και εσωτερικού. Τα κινητά παραδίδονται στην είσοδο και οι κάμερες τους καλύπτονται με αυτοκόλλητα. Έτσι διασφαλίζεται και προστατεύεται η ιδιωτικότητα των θαμώνων. Αφήνονται, κάνουν ναρκωτικά, γνωρίζουν τον έρωτα της βραδιάς, όλα αυτά χωρίς να φοβούνται. Τα έργα που έχουν επιλεχθεί για την έκθεση αποπνέουν έναν αέρα καθησυχαστικό, και ίσως φροντιστικό, είτε λόγω της αισθητικής τους, είτε λόγω της εννοιολογικής τους σημασίας. Παραπέμπουν σε κάτι εσωτερικό και εσωστρεφές.

Ραλλού Παναγιώτου. Body Panels Mirrors Lights

  • Μεικτά Μέσα

Στην έκθεση, δύο σειρές έργων, μια σειρά γλυπτών και μία τυπωμάτων, ξεδιπλώνονται μαζί, δημιουργώντας πολυδιάστατες συνδέσεις σε ένα επικαλούμενο τοπίο, ταυτόχρονα εξωτερικό / εσωτερικό, αστικό / εξοχικό, κατοικημένο / άδειο. Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργωντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Εξάρχεια 2040

  • Μεικτά Μέσα

Με αφετηρία τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που βασίζονται στην επιτόπια έρευνα και στην αρχειακή λογική, φοιτήτριες/τές Erasmus διαφόρων χωρών που παρακολούθησαν αυτό το εξάμηνο την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και τακτικές/-οί φοιτήτριες/ -ές της ίδιας Σχολής παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησαν στην περιοχή των Εξαρχείων. Με ελεύθερη ερευνητική προσέγγιση και αντικείμενο την περιοχή των Εξαρχείων, οι ομάδες συγκέντρωσαν δεδομένα όπως σημειώσεις, φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις και κυρίως συνεντεύξεις, με στόχο να προκύψει αρχικά μία ανακατασκευή των Εξαρχείων, όχι μόνο μέσω των τεκμηρίων με φυσική μορφή, αλλά και μέσω του βλέμματος και της φωνής αυτών που ζουν την καθημερινότητά τους εκεί. Πραγματοποιήθηκε μία ανάγνωση της περιοχής σε μικρή κλίμακα, η οποία επικεντρώνεται σε ιδιαίτερα θέματα (π.χ. μόνο όσον αφορά στον ήχο ή στις μυρωδιές) και όχι απαραίτητα σε μία καθολική συνθήκη. Σε δεύτερο στάδιο, οι ομάδες επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και διέκριναν ένα περίγραμμα των Εξαρχείων για το έτος 2040. Οι πειραματισμοί δεν έχουν απαραίτητα αντιστοιχίσεις με τις σημερινές προσπάθειες μεταβολής, ούτε και με το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, παρόλο που ήταν απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψη.

Nelly’s

  • Αφιερώματα

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο τιμής και διοργανώνει την αναδρομική της έκθεση και επανασυστήνει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

TUSK. It's understood you're pressed for time

  • Εγκαταστάσεις

Το μακροχρόνια φανερό-άφανο μουσικό ντουέτο ονόματι TUSK, παρουσιάζει την πρώτη του ηχητική εγκατάσταση, στο χώρο της ERGO Collective. Το it's understood you're pressed for time είναι μουσική γραμμένη ως ηχητική εγκατάσταση που παρουσιάζεται μέσα από διάσπαρτα ηχεία και ενισχυτές. Είναι σχεδιασμένη συγκεκριμένα για χώρο της ERGO. Κύρια πηγή έμπνευσης είναι η σκέψη να δώσεις χρόνο στο μυαλό και τον εαυτό σου να σβήσει για λίγη ώρα μέσα στη μέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Crossbreeds": Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου προτείνει ένα ανοίκειο μέλλον που θολώνει τα όρια έμψυχου-άψυχου

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη παρουσιάζει μια σειρά από νέα γλυπτά και σχέδια που προσομοιώνουν τη διαδικασία της πετροποίησης μέσω της χρήσης πορσελάνης, χαρτοπολτού και διαφορετικών πλαστικών εξαρτημάτων από αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/03/2023

Οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι για κάθε ηλικία

Νέοι τίτλοι ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας για παιδιά και ενήλικες, που είναι διαθέσιμοι από σήμερα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τετράποδοι επισκέπτες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4/4).

Η Σταματία Δημητρακοπούλου αποχαιρετά την Art Athina

Η Δημητρακοπούλου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της αθηναϊκής φουάρ για έξι συνεχόμενα χρόνια.

Μια ματιά στη ζωγραφική του Βασίλη Σίμου

Μια έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο "α" για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.