Πώς θα μοιάζουν τα Εξάρχεια το 2040;

Ένα συμμετοχικό έργο των σπουδαστριών/- ών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΠΜ βασισμένο σε μια ιδέα της Νίνας Παππά.

Εξάρχεια 2040

Τα Εξάρχεια χαρακτηρίζονται από ένα σημαντικό ιστορικό παρελθόν αλλά και από ένα δυναμικό παρόν. Τα τελευταία χρόνια, παρά τον αντισυμβατικό χαρακτήρα της περιοχής, παρατηρούντατι προσπάθειες εξευγενισμού και τουριστικοποίησής της. Επιχειρείται μία μεταβολή η οποία δεν θα έχει μόνο επίπτωση στην μορφή και την ατμόσφαιρα των Εξαρχείων, αλλά και στο είδος της κινητικότητας που θα προκύψει.

Με αφετηρία τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που βασίζονται στην επιτόπια έρευνα και στην αρχειακή λογική, φοιτήτριες/τές Erasmus διαφόρων χωρών που παρακολούθησαν αυτό το εξάμηνο την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και τακτικές/-οί φοιτήτριες/ -ές της ίδιας Σχολής παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησαν στην περιοχή των Εξαρχείων, μια ιδέα της Νίνας Παππά.

Με ελεύθερη ερευνητική προσέγγιση και αντικείμενο την περιοχή των Εξαρχείων, οι ομάδες συγκέντρωσαν δεδομένα όπως σημειώσεις, φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις και κυρίως συνεντεύξεις, με στόχο να προκύψει αρχικά μία ανακατασκευή των Εξαρχείων, όχι μόνο μέσω των τεκμηρίων με φυσική μορφή, αλλά και μέσω του βλέμματος και της φωνής αυτών που ζουν την καθημερινότητά τους εκεί. Σε δεύτερο στάδιο, οι ομάδες επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και διέκριναν ένα περίγραμμα των Εξαρχείων για το έτος 2040

Η παρουσίαση της δουλειάς αυτής γίνεται στο χώρο του Potential Project, που βρίσκεται στη γειτονιά των Εξαρχείων, για να έχει και την λειτουργία ενός καθρέφτη, ο οποίος δεν θα αντανακλά τη μορφή του παρόντος αλλά πιθανές εκδοχές του μέλλοντος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Wiktoria Wilczynska, Anna Zeberkiewicz, Kerstin Baier, Jakob Stricker, Josefine Hauschke, Jakob Traxler, Lea Stein, Luna Milani, Alexa Arana, Edgar Durand, Johanna Dittmar, Selina Felgentreff, Μαρινίκη Κουνάνη, Εβίνα Μοχλούλη

Εγκαίνια: 21/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Potential Project | 21-25/2 | Ώρες λειτουργίας: Τετ. - Σαβ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μοναδικές καλοκαιρινές ξεναγήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το μουσείο υποδέχεται το καλοκαίρι διοργανώνοντας ειδικές κατευθυνόμενες περιηγήσεις στις εκθέσεις του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/06/2024

Μια εικαστική εγκατάσταση στο Καλλιμάρμαρο επανεξετάζει τις απαρχές της Ολυμπιακής Φλόγας

Το πρότζεκτ του καλλιτέχνη Olaf Nicolai είναι μια συνεργασία μεταξύ των Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin, Stiftung Federkiel και Tavros.

"Easternmost End": Πώς είναι να ζεις στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας;

Η Evana Natalia Tanner παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεσης, μέσω της οποίας αφηγείται ιστορίες από τα ταξίδια της στο Καστελόριζο.

"Prizing Eccentric Talents III": Είναι η συμμετοχή σε μια έκθεση σαν να παίρνεις βραβείο;

Η σειρά εκθέσεων "Prizing Eccentric Talents" του P.E.T. Projects συνεχίζεται διερευνώντας νέα ερωτήματα που αφορούν τον κόσμο της τέχνης.

"Μύθοι και Ιστορίες στο έργο του Γκίκα": Ανακαλύπτοντας την επίδραση που άσκησε η ελληνική μυθολογία στο έργο του καλλιτέχνη

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στο Σαντιρβάν της Δράμας, συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

"Poor Things. Τα κοστούμια": Δείτε φωτογραφίες από την εντυπωσιακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της Holly Waddington για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Ένα μοναδικό εύρημα για τη μινωϊκή αρχαιολογία ανακαλύφθηκε στο Καστέλλι

Η μνημειώδης κατασκευή βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του λόφου, σε τμήμα της κορυφής που είχε απαλλοτριωθεί για την τοποθέτηση Συστημάτων Επιτήρησης του νέου αερολιμένα.