Πώς θα μοιάζουν τα Εξάρχεια το 2040;

Ένα συμμετοχικό έργο των σπουδαστριών/- ών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΠΜ βασισμένο σε μια ιδέα της Νίνας Παππά.

Εξάρχεια 2040

Τα Εξάρχεια χαρακτηρίζονται από ένα σημαντικό ιστορικό παρελθόν αλλά και από ένα δυναμικό παρόν. Τα τελευταία χρόνια, παρά τον αντισυμβατικό χαρακτήρα της περιοχής, παρατηρούντατι προσπάθειες εξευγενισμού και τουριστικοποίησής της. Επιχειρείται μία μεταβολή η οποία δεν θα έχει μόνο επίπτωση στην μορφή και την ατμόσφαιρα των Εξαρχείων, αλλά και στο είδος της κινητικότητας που θα προκύψει.

Με αφετηρία τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που βασίζονται στην επιτόπια έρευνα και στην αρχειακή λογική, φοιτήτριες/τές Erasmus διαφόρων χωρών που παρακολούθησαν αυτό το εξάμηνο την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και τακτικές/-οί φοιτήτριες/ -ές της ίδιας Σχολής παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησαν στην περιοχή των Εξαρχείων, μια ιδέα της Νίνας Παππά.

Με ελεύθερη ερευνητική προσέγγιση και αντικείμενο την περιοχή των Εξαρχείων, οι ομάδες συγκέντρωσαν δεδομένα όπως σημειώσεις, φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις και κυρίως συνεντεύξεις, με στόχο να προκύψει αρχικά μία ανακατασκευή των Εξαρχείων, όχι μόνο μέσω των τεκμηρίων με φυσική μορφή, αλλά και μέσω του βλέμματος και της φωνής αυτών που ζουν την καθημερινότητά τους εκεί. Σε δεύτερο στάδιο, οι ομάδες επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και διέκριναν ένα περίγραμμα των Εξαρχείων για το έτος 2040

Η παρουσίαση της δουλειάς αυτής γίνεται στο χώρο του Potential Project, που βρίσκεται στη γειτονιά των Εξαρχείων, για να έχει και την λειτουργία ενός καθρέφτη, ο οποίος δεν θα αντανακλά τη μορφή του παρόντος αλλά πιθανές εκδοχές του μέλλοντος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Wiktoria Wilczynska, Anna Zeberkiewicz, Kerstin Baier, Jakob Stricker, Josefine Hauschke, Jakob Traxler, Lea Stein, Luna Milani, Alexa Arana, Edgar Durand, Johanna Dittmar, Selina Felgentreff, Μαρινίκη Κουνάνη, Εβίνα Μοχλούλη

Εγκαίνια: 21/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Potential Project | 21-25/2 | Ώρες λειτουργίας: Τετ. - Σαβ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Potential Project

Ανδρέα Μεταξά 25, Αθήνα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.