Πώς θα μοιάζουν τα Εξάρχεια το 2040;

Ένα συμμετοχικό έργο των σπουδαστριών/- ών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΠΜ βασισμένο σε μια ιδέα της Νίνας Παππά.

Εξάρχεια 2040

Τα Εξάρχεια χαρακτηρίζονται από ένα σημαντικό ιστορικό παρελθόν αλλά και από ένα δυναμικό παρόν. Τα τελευταία χρόνια, παρά τον αντισυμβατικό χαρακτήρα της περιοχής, παρατηρούντατι προσπάθειες εξευγενισμού και τουριστικοποίησής της. Επιχειρείται μία μεταβολή η οποία δεν θα έχει μόνο επίπτωση στην μορφή και την ατμόσφαιρα των Εξαρχείων, αλλά και στο είδος της κινητικότητας που θα προκύψει.

Με αφετηρία τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές που βασίζονται στην επιτόπια έρευνα και στην αρχειακή λογική, φοιτήτριες/τές Erasmus διαφόρων χωρών που παρακολούθησαν αυτό το εξάμηνο την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και τακτικές/-οί φοιτήτριες/ -ές της ίδιας Σχολής παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησαν στην περιοχή των Εξαρχείων, μια ιδέα της Νίνας Παππά.

Με ελεύθερη ερευνητική προσέγγιση και αντικείμενο την περιοχή των Εξαρχείων, οι ομάδες συγκέντρωσαν δεδομένα όπως σημειώσεις, φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις και κυρίως συνεντεύξεις, με στόχο να προκύψει αρχικά μία ανακατασκευή των Εξαρχείων, όχι μόνο μέσω των τεκμηρίων με φυσική μορφή, αλλά και μέσω του βλέμματος και της φωνής αυτών που ζουν την καθημερινότητά τους εκεί. Σε δεύτερο στάδιο, οι ομάδες επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και διέκριναν ένα περίγραμμα των Εξαρχείων για το έτος 2040

Η παρουσίαση της δουλειάς αυτής γίνεται στο χώρο του Potential Project, που βρίσκεται στη γειτονιά των Εξαρχείων, για να έχει και την λειτουργία ενός καθρέφτη, ο οποίος δεν θα αντανακλά τη μορφή του παρόντος αλλά πιθανές εκδοχές του μέλλοντος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Wiktoria Wilczynska, Anna Zeberkiewicz, Kerstin Baier, Jakob Stricker, Josefine Hauschke, Jakob Traxler, Lea Stein, Luna Milani, Alexa Arana, Edgar Durand, Johanna Dittmar, Selina Felgentreff, Μαρινίκη Κουνάνη, Εβίνα Μοχλούλη

Εγκαίνια: 21/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Potential Project | 21-25/2 | Ώρες λειτουργίας: Τετ. - Σαβ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/03/2023

"Please find attached my CV": Μια περφόρμανς μαρτυρά τον αγώνα για εύρεση εργασίας

Η περφόρμανς αποτελεί ιδέα της καλλιτέχνιδας Ελίζας Σόρογκα.

Επανοραματιζόμαστε το ψηφιακό παιχνίδι στο The Art of Games in Greece 2023

Το Athens Digital Arts Festival και ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος καλούν δημιουργούς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αναδείξουν τα ψηφιακά παιχνίδια ως καλλιτεχνικά έργα.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ελένη Ρήγα, τι είναι "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών";

Η επιμελήτρια του νέου προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" στο Atopos μιλά για την ιστορία του οικοφεμινισμού, τις αφηγήσεις που θα δούμε στην έκθεση "Υγρή Καρδιά" και πώς τα περιθωριοποιημένα σώματα σχετίζονται με την πατριαρχική εκμετάλλευση της φύσης.

Το Χαλάνδρι αποκτά Δημοτική Πινακοθήκη

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα δημιουργηθεί ο χώρος με με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής και την προώθηση της εικαστικής εκπαίδευσης.

Heiner Goebbels: "Η τέχνη δεν είναι σταυρόλεξο, προσφέρει μια εμπειρία"

Μιλήσαμε με τον Γερμανό συνθέτη για το πρότζεκτ "7 Στήλες", που παρουσιάζει στο πλαίσιο της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και τις αντιρρήσεις του όσον αφορά την ύπαρξη συμβολισμών στην τέχνη.