Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (13-19/2)

Επετειακά αφιερώματα και ατομικά εικαστικά πρότζεκτ ανάμεσα στις εκθέσεις που έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

10 Χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

10 Χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

Με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας και εικαστικής της δράσης, η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου διοργανώνει μια επετειακή έκθεση με έργα από τη συλλογή του ιδρυτή της. Ο Γιώργος Βογιατζόγλου διαλέγει 10 έργα τέχνης από σπουδαίους Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς, όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Γιάννης Τσαρούχης και η Ελένη Μωραΐτη, των οποίων το έργο σημάδεψε την εγχώρια σκηνή από τον 20ο αιώνα και έπειτα.

Εγκαίνια: 18/2 (6-10 μ.μ.)

Info: Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου | 18/2-27/5 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Покидаю / Leaving behind

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας

Το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί για ένα τριήμερο το φωτογραφικό πρότζεκτ των Γιατρών του Κόσμου - Ελλάδας. Μέσα από 32 φωτογραφίες παρακολουθούμε την αποστολή του οργανισμού στην Ουκρανία και στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας, όπου το φαινόμενο της προσφυγικής κρίσης είναι πιο έντονο. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος των Γιατρών του Κόσμου O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity και συμπληρώνεται από μια σειρά συζητήσεων.

Εγκαίνια: 14/2 (προσέλευση κατόπιν πρόσκλησης)

Info: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων | 14-16/2 | Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Εσωστρέφεια σε μικρό format

Εσωστρέφεια σε μικρό format Πέτρος Ζουμπουλάκης

Ο πανάρχαιος "θεσμός" του αλκοόλ εμπνέει τον Πέτρο Ζουμπουλάκη για μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων. Πρόκειται για πίνακες που ο καλλιτέχνης δημιούργησε εν μέσω πανδημίας και, όπως τονίζει ο Μάνος Στεφανίδης, αποτελούν πειραματισμούς με νέες τεχνικές, έξω από το συνηθισμένο ύφος του Ζουμπουλάκη. 

Εγκαίνια: 15/2 (7 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Αργώ | 15/2-11/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Κτίσματα: Θεμέλια της Ψυχής

ΚΤΙΣΜΑΤΑ: Θεμέλια της Ψυχής

Τα ανοίκεια οικοδομήματα που ζωγραφίζει ο Γιώργος Λουλούδης είναι κάτι περισσότερο από λειτουργικές δομές. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αντικατοπτρίσει στον καμβά τον εσωτερικό του κόσμο και προσωπικές αναμνήσεις. Η παρουσία του κτιρίου εδώ έχει συμβολικές διαστάσεις, υπό την έννοια ότι εκφράζει ψυχικές διαθέσεις, όπως το τραύμα, η επούλωσή του και η σχέση αυτών των στοιχείων με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Εγκαίνια: 14/2 (8 μ.μ.)

Info: Genesis | 14/2-11/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μια θέση ανάμεσά τους

Ανδρέας Καμουτσής Μια Θέση Ανάμεσά τους
© Ανδρέας Καμουτσής

Το φωτογραφικό πρότζεκτ του Ανδρέα Καμουτσή είναι αποτέλεσμα μιας 8ετης εργασίας, από το 2015 έως το 2022. Στα ταξίδια του σε Δανία, Ελλάδα, Σερβία, Ισραήλ, Τουρκία, Μαρόκο, Ισπανία και Πορτογαλία, ο Καμουτσής συχνά απαθανάτιζε αντιφατικές καταστάσεις, όπως η μοναξιά και η μοναχικότητα, παρατηρώντας περαστικούς που συναντούσε περιπλανώμενος στις πόλεις. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια εικαστικής ψυχοθεραπείας στον χώρο του TAF / The Art Foundation.

Εγκαίνια: 14/2 (7 μ.μ.)

Info: TAF / The Art Foundation | 14-19/2 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 12-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώργος Λουλούδης. Κτίσματα: Θεμέλια της Ψυχής

  • Ζωγραφική

Tα ανοίκεια οικοδομήματα που ο Λουλούδης ζωγραφίζει, είναι προβολές του εσωτερικού του κόσμου και φορείς αναμνήσεων. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το κτίριο περισσότερο συμβολικά, επιδιώκοντας μέσω αυτού να εκφράσει ψυχικές διαθέσεις, όπως το ψυχικό τραύμα, η επούλωσή του και η σχέση αυτών των δύο με την ανθρώπινη ύπαρξη.

10 Χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

  • Μεικτά Μέσα

Φέτος, η Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας και παρουσιάζει μια επετειακή έκθεση με έργα 10 Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών από τη συλλογή του Γιώργου Βογιατζόγλου.

Ανδρέας Καμουτσής. Μια Θέση Ανάμεσά τους

  • Φωτογραφία

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύχρονου προσωπικού φωτογραφικού πρότζεκτ που διήρκησε 8 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες (Δανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Σερβία, Τουρκία, Μαρόκο, Ισπανία, Πορτογαλία) με 8 διαφορετικές Fujifilm μηχανές. Με σημείο αναφοράς την γλώσσα της εικόνας ο φωτογράφος εξερευνεί ανθρώπινες καταστάσεις, πολλές φορές αντιφατικές, όπως η μοναξιά και η μοναχικότητα, που ενδεχομένως όλοι έχουμε βιώσει και που ο κάθε θεατής μπορεί να τις αποκωδικοποιήσει με το δικό του τρόπο. Πρωταγωνιστές ήταν τυχαίοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, που βάδιζαν σε παράλληλες πορείες δίχως να συναντιούνται.

Покидаю / Leaving behind

  • Φωτογραφία

Η φωτογραφική έκθεση στοχεύει στην ενημέρωση για την προσφυγική κρίση από την Ουκρανία. Έχοντας κλείσει 10 μήνες ανθρωπιστικής δράσης στην Ουκρανία, οι Γιατροί του Κόσμου -Ελλάδας παρουσιάζουν φωτογραφικό υλικό και αφηγήσεις από το πρόσφατο έργο τους. Πρόκειται επί της ουσίας για μια σειρά 32 φωτογραφιών με κύριο θέμα την Αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία και στα σύνορα Ουκρανίας / Ρουμανίας.

Πέτρος Ζουμπουλάκης. Εσωστρέφεια σε μικρό format

  • Ζωγραφική

Η τελευταία ενότητα έργων του καλλιτέχνη πρόκειται για συνθέσεις που ο φιλοτέχνησε στην περίοδο του κορονοϊού, Τα συγκεκριμένα έργα έχουν ως θέμα τον πανάρχαιο «θεσμό» του αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".