"Body Panels Mirrors Lights": Οι πολυδιάστατες εικαστικές συνδέσεις της Ραλλούς Παναγιώτου

Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Body Panels Mirrors Lights Ραλλού Παναγιώτου

Η γκαλερί Bernier / Eliades εγκαινιάζει το πρότζεκτ "Body Panels Mirrors Lights" της Ραλλούς Παναγιώτου, τη δεύτερη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στη γκαλερί.

Στην έκθεση "Body Panels Mirrors Lights" δύο σειρές έργων, μια σειρά γλυπτών και μία τυπωμάτων,  ξεδιπλώνονται μαζί, δημιουργώντας πολυδιάστατες συνδέσεις σε ένα επικαλούμενο τοπίο, ταυτόχρονα εξωτερικό / εσωτερικό, αστικό / εξοχικό, κατοικημένο / άδειο. Τα αντικείμενα στην έκθεση εμφανίζονται την ίδια στιγμή κοντινά στην αφή και σαν μακρινές σιλουέτες, δημιουργώντας ξαφνικές εναλλαγές σε μετρικές αξίες, συγκεκριμένα μεγέθη και εσωτερική κλίμακα.

Body Panels Mirrors Lights Ραλλού Παναγιώτου
"Νon starter in the hall (Arancio Solare)", 2021. arble, aluminium, and Lancia car paint, 110 x 91 x 6 cm. Photo by Paris Tavikian Courtesy of the artist & Benrier/Eliades Gallery

Η σειρά των τυπωμάτων απεικονίζει μεμονωμένα, εσωτερικά και εξωτερικά μέρη αυτοκινήτων, εικόνες που βρέθηκαν κι επιλέχθηκαν βάση μιας ιδιαίτερης αίσθησης ψυχολογικής υποβολής. Οι εικόνες απομονώνονται, διπλώνονται, μεγεθύνονται, γίνονται σχεδόν αφαιρετικές, μετατρέποντας το αντικείμενο σε σκηνικό τοπίο. Τα ονόματα και οι ορολογίες αυτών των στοιχειωδών τμημάτων με τη σειρά τους αποτελούν ένα μηχανισμό αφήγησης, μια γλώσσα για χωρικότητα, όρια, εκκίνηση, που συνδέεται με τη συνύπαρξη.

Στη σειρά με γλυπτά, επιφάνειες από ανάγλυφο μάρμαρο, λάκα, χυτό μέταλλο επικαλυμμένο με βαφές αυτοκινήτου (σε μια παλέτα επιλεγμένη τόσο για τη χρωματική της ιδιότητα όσο και για μια εσωτερική στοίχιση των ονομάτων και της μάρκας του κάθε χρώματος) συνδέονται μεταξύ τους σε συνθέσεις κι εμφανίζονται ταυτόχρονα ακίνητες και σε δυνητική δράση. Στις συνθέσεις, το σώμα συγχωνεύεται με τον χώρο, καθημερινές χειρονομίες και βιομηχανικά αντικείμενα αντηχούν σε μια βαθύτερη κλίμακα, ιστορική και γεωλογική. Με αναφορές σε μια ζωγραφική συγχώνευση του σώματος και του υλικού πλαισίου του, όπως στον Λορέντζο Λόττο και στον Κάρλο Κριβέλλι, λεπτομέρειες ρούχων, η πτυχή μιας γραβάτας, η καμπύλη μιας τζιν τσέπης, ξεφεύγουν από τη χρηστική τους αξία και υποβόσκουσες θεμελιακές ιδιότητες παίρνουν κεντρικό ρόλο. Η αίσθηση και η μνήμη συμπίπτουν, μετουσιώνονται στο συμβολικά μονιμότερο υλικό, όπου το προσωπικό και φευγαλέο παίρνουν τις διαστάσεις και την ένταση του ιστορικού και του κοινωνικού.

Body Panels Mirrors Lights Ραλλού Παναγιώτου
printed reference images. Courtesy of the artist & Benrier/Eliades Gallery

Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης διαδραματίζεται στον αρνητικό χώρο ανάμεσα στα έργα, με το κάθε έργο να είναι η καταγραφή τμήματος από ένα σύνολο που παραμένει άγνωστο και απρόσιτο στον θεατή. Μέσα από σχέσεις αλληλεπίδρασης, ο αρνητικός χώρος ανάμεσα στα έργα μετατρέπεται σε ένα πεδίο νέων πιθανοτήτων και συσχετισμών.

Εγκαίνια: 23/2 (6-9 μ.μ.)

Info: Bernier / Eliades | 23/2-30/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ. – 6.30 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: "Developed in privacy". Print on Baryta paper, and custom made aluminium frame, 110 x 179 x 2 cm. Photo by Paris Tavitian, Courtesy of the artist & Benrier/Eliades Gallery

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Bernier/Eliades

Επταχάλκου 11, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φαντάσματα μιας χαμένης κληρονομιάς 'στοιχειώνουν' το Μουσείο Ακρόπολης

Είδαμε το πρότζεκτ "Allspice", με το οποίο ο φημισμένος καλλιτέχνης Michael Rakowitz διερευνά ζητήματα απώλειας, επαναπατρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
12/05/2025

Δύο ερωτευμένοι στρατιώτες πρωταγωνιστούν στο νέο βιβλίο του Ίκαρου

Το "In Memoriam" είναι το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Άλις Γουίν και μιλά για τον έρωτα δύο νεαρών αντρών μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα του Πρώτου Παγκοσμίου.

Άρωμα Ιταλίας από τα νέα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη

Ο "Κήπος με τις πικροδάφνες" και οι "Ηλίθιες προθέσεις μου" είναι τα δύο βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν.

Τι ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Στοχεύοντας σε μουσεία "γεμάτα ζωή", ο δήμος Αθηναίων γιορτάζει την ημέρα με ελεύθερη είσοδο αλλά και δράσεις για μικρούς και μεγάλους σε Τεχνόπολη, Πινακοθήκη, Μουσείο Κάλλας και Πάρκο Ελευθερίας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (12-18/5)

Ο κατακερματισμένος κόσμος της εικόνας και της μνήμης, επιστροφή για το ΕΜΣΤ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε τις επόμενες μέρες.

Το graphic novel για τη ζωή του Θανάση Βέγγου παρουσιάζεται στο Comicdom Con Athens 2025

Στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Μικρών Ήρως θα παρευρεθούν οι δημιουργοί του Σπύρος Δερβενιώτης και Θανάσης Πέτρου, καθώς και ο Δημήτρης Πιατάς και ο Στάθης Καμβασινός.

Ραντεβού στο Επιγραφικό Μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι "Μουσεία και Κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή".