Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

«Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή»

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 3 μ.μ.,  ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, Μάκης Μάτσας, θα εγκαινιάσουν από κοινού τη διπλή φωτογραφική έκθεση στη Βασιλίσσης Όλγας. Μία έκθεση - αφιέρωμα στις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες, με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και της εικαστικού Αρτέμιδος Αλκαλάη. Την διπλή φωτογραφική έκθεση, που θα είναι διαθέσιμη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, επιμελήθηκε και συντόνισε το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

"Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944" αποτυπώνει στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων, πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο φωτογραφικό υλικό το οποίο προσέρχεται εξ ολοκλήρου από το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, βλέπουμε χαρούμενες οικογενειακές στιγμές, φωτογραφίες γάμων, επαγγελματιών, μαθητών, φωτογραφίες από γειτονιές και τόπους προσευχής οι οποίες ξετυλίγουν τις ζωές ανθρώπων που κάποιοι εκτοπίστηκαν και άλλοι χάθηκαν.

"Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή". Στην έκθεση φωτογραφίας έργων της, η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά. Θίγονται ζητήματα ταυτότητας, προσωπικής και ιστορικής μνήμης, τραύματος, απώλειας και παράλληλα, αντίστασης μέσω της δημιουργίας. Το σπίτι, σύμβολο ασφάλειας, οικογενειακής θαλπωρής και παιχνιδιού σε καιρό ειρήνης, κλονίζεται και αφανίζεται σε καιρό πολέμου.

Η Αλκαλάη προσεγγίζει το θέμα και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος χρησιμοποιώντας τα υλικά της οικοτεχνίας και της μικροτεχνίας. Το ύφασμα, ο καμβάς, το χαρτί, το νήμα, το ξύλο και η κόλα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και καθορίζουν την υλική υπόσταση αλλά και το περιεχόμενο του έργου της. Με ρίζες στην ιστορία και πίστη στην ελληνική πολιτιστική παράδοση, δανείζεται τεχνικές που μετουσιώνει σε ένα σύγχρονο, προσωπικό καλλιτεχνικό ιδίωμα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Καλλιτέχνες από Ελλάδα και Ολλανδία αιχμαλωτίζουν το "Ελληνικό Φως"

Ένα δεκαήμερο art residency διοργανώνει το Κέντρο Τεχνών Μετς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/07/2024

To Zig Zag Festival φέρνει τέχνη και ανατροπές στο βουνό των Κενταύρων

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττουν σε μία συνάντηση με έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις και performance.

30 ζωγραφικά έργα του Θανάση Λάλα παρουσιάζονται στην Ύδρα

"Η Ζωή μιας απώλειας" θα φιλοξενείται στο νησί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τελευταία εβδομάδα με το Athens Photo Festival 2024

Last call για τις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ.

Η Έρση Σωτηροπούλου βραβεύεται από το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Για πρώτη φορά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θεσπίζει χρηματικό βραβείο που θα δίδεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Ανοίγει αύριο η ιστορική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων.

10 εκθέσεις που θα μας απαλλάξουν από τον καύσωνα

Μια λίστα με τις ωραιότερες εκθέσεις που μπορείτε να δείτε στην πόλη για να αποδράσετε από την αφόρητη ζέστη.