Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του και να μάθετε όλο το παρασκήνιο του Φιλελληνικού κινήματος από την Αναγέννηση μέχρι την Επανάσταση του 1821, καθώς και τη σημασία του για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Το μουσείο θα δεχθεί δωρεάν όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων.
Το μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Ζησιμοπούλου και οι συλλογές του παρουσιάζονται σε 4 ορόφους: Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην αρχαιολατρία και την υιοθέτηση της κλασικής παιδείας από την Αναγέννηση έως τον 19ο αιώνα.

Στον όροφο έχει τοποθετηθεί το πρωτότυπο της σανδαλιζόμενης Νίκης, έργο του γλύπτη Βρούτου του 1900, στο οποίο θα στηριχθεί η Νίκη που θα δεσπόζει στο μνημείο των Φιλελλήνων που ετοιμάζει η ΕΕΦ επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Δίπλα από το γλυπτό της Νίκης έχουν τοποθετηθεί δύο πίνακες με τα ονόματα 1500 εμβληματικών Φιλελλήνων, την μνήμη και το έργο των οποίων τιμά το Μουσείο.

Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στην εξιδανικευμένη Ελλάδα, όπως την είδαν και την προέβαλαν οι Φιλέλληνες καλλιτέχνες. Η τέχνη αυτή αποδεικνύει τα αισθήματα θαυμασμού και αγάπης των Φιλελλήνων έναντι της Ελλάδας και της Ελληνικής παιδείας.

Ο τρίτος όροφος είναι αφιερωμένος στον φιλελληνισμό κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, και την συνεισφορά των Φιλελλήνων στο αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος, κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού.

Ο τέταρτος όροφος παρουσιάζει τις σχέσεις που είχε η Αμερικανική με την Ελληνική Επανάσταση, προβάλει τα πορτραίτα και την δράση σημαντικών Αμερικανών Φιλελλήνων. Ακόμη προβάλει την επίπτωση που είχε η Ελληνική Επανάσταση στον αγώνα για την κατάργηση της δουλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος καταγράφεται η επίδραση που είχε ο Ελληνικός πολιτισμός και η Αθηναϊκή δημοκρατία στο πολιτικό σύστημα και την αρχιτεκτονική στις ΗΠΑ.
Δηλώσεις συμμετοχής: info@phmus.org, 6974750361 | Ώρα έναρξης: 12 μ.μ.