"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

welcome to the uncanny

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) επιστρέφει την άνοιξη του 2023 για τη 19η διοργάνωσή του τόσο στον φυσικό όσο και τον ψηφιακό χώρο προσκαλώντας καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο. Υπό τον τίτλο "Welcome to the Uncanny", το φεστιβάλ διερευνά την αίσθηση κάτι γνώριμου αλλά παράξενου εμβαθύνοντας στην έννοια του ανοίκειου — πώς εκδηλώνεται σήμερα και πώς σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και με τα όρια μεταξύ ψηφιακού και φυσικού κόσμου;

Το uncanny (ανοίκειο) αναφέρεται σε κάτι που είναι οικείο αλλά συγχρόνως ανησυχητικά παράξενο, ένα συναίσθημα ανάμεσα στο δέος και την ανατριχίλα. Αρχικά περιέγραφε συναισθήματα προς ανθρώπινες οντότητες με μυστηριώδη χαρακτηριστικά, αλλά σήμερα προσδιορίζει κυρίως συναισθήματα προς άψυχα αντικείμενα που προσομοιάζουν την πραγματική ζωή, όπως τα ρομπότ και κάθε είδους ψηφιακή προσομοίωση.

Το 19ο Athens Digital Arts Festival διερευνά πώς τα θολά όρια μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού, του ανθρώπου και της μηχανής μπορούν να δημιουργήσουν ένα απόκοσμο ή παράξενο συναίσθημα και μας προσκαλεί να αναστοχαστείτε το ανοίκειο.

Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια εμβυθιστική εμπειρία που στρέφει το βλέμμα στο μέλλον, το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, επιστήμονες, στοχαστές, τεχνολόγους και δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αναδείξουν την έννοια του ανοίκειου υποβάλλοντας τις προτάσεις τους στις ακόλουθες κατηγορίες: Installations, Video Art, Performances, Web Art, Animation, Digital Image, VR/AR, Games, Talks, Workshops, Music και Kids. Οι καλλιτέχνες έχουν μία τελευταία ευκαιρία να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Cindy Sherman: Ποια είναι η θρυλική φωτογράφος που τιμά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης;

Οι φωτογραφίες της πρωτοποριακής Cindy Sherman γεμίζουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς αυτό στρέφει και πάλι τα φώτα του στη σύγχρονη δημιουργία, προβάλλοντας, όχι απλώς το έργο μιας τρομερά επιδραστικής καλλιτέχνιδας, αλλά και τη σχέση του με την κυκλαδική τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
29/05/2024

Ιούνιος στην Εθνική Πινακοθήκη με ξεναγήσεις και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ συνεχίζουν τις δράσεις τους και το καλοκαίρι.

"CTRL+τ": Η Normandie Luscher "μιλάει" για τη διαχείριση του τραύματος και την επούλωση του

Οι επισκέπτες της γκαλερί θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν με την εγκατάσταση, να μοιραστούν τις δικές τους αναμνήσεις και τραύματα αλλά και να συνεισφέρουν με τις ευχές τους, οδηγούμενοι να βρουν τη δική τους επούλωση.

Η έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα" ενθαρρύνει την αποδοχή της διαφορετικότητας

Τα εκθέματα αποτελούν κωδικοποιημένες ιστορίες γυναικών, ειπωμένες από το στόμα γυναικών, αποδομένες με γυναικεία γραφή.

Πώς λειτουργεί η εξουσία; Ο Geoffroy de Lagasnerie συνομιλεί με την Αθηνά Αθανασίου

Η Αθηνά Αθανασίου θα συζητήσει με τον συγγραφέα για τις δομές εξουσίας, την αυθαιρεσία και τη βία, με αφορμή το καινούριο του βιβλίο.

"Tsiaras, Poseidon & The Hyperbolic Horse": Ο Φίλιππος Τσιάρας δημιουργεί ένα σύμπαν από υπέρ-φαντασιακά άλογα

Ο Τσιάρας χρησιμοποιεί ό,τι υλικά και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης μπορεί να φανταστεί κανείς για να ανακαλύψει και να αποδομήσει το άλογο – φωτογραφία, ζωγραφική, κεραμική, μπρούτζο και γυαλί.

Οι φετινοί νικητές του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Μαμιδάκη ταξιδεύουν στην Κρήτη

Τα έργα θα παρουσιαστούν μαζί με το "Six Breaths per Minute" της Μαρίας Λουίζου.