Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

[a] border of dying ©Christos Chatzis

Το κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου φιλοξενεί το νέο project space του Flux Laboratory Athens. Οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου ενεργοποιούνται ξανά, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με το καλλιτεχνικό πρότζεκτ "[α] border of dying", μια συνεργασία των VIGIL με το Flux Laboratory και το brand "IT'S A SHIRT"

Τον περασμένο Νοέμβριο οι VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Φωτεινή Σταματελοπούλου) ξεκίνησαν να εργάζονται επιτόπια ως residents καταλαμβάνοντας το παλιό χημικό εργαστήριο του ισογείου και άλλους χώρους προκειμένου να διεξάγουν την εικαστική και χορογραφική τους έρευνα. Ο τίτλος "[α] border of dying" που κινείται μεταξύ των ορίων των λέξεων ‘dying’ (= ξεψυχώ, σβήνω) και ‘dyeing’ (βαφή), παραπέμπει τόσο στο αντικείμενο και τη διαδικασία της εικαστικής περφόρμανς και εγκατάστασης, όσο και στην αρχική ταυτότητα του ίδιου του κτιρίου - συμβόλου του χημικού κλάδου- που πλέον έχει καταργηθεί.

Το Flux Laboratory Athens επιχειρώντας μια συσχέτιση μεταξύ της ιστορίας του κτιρίου, των βιομηχανικών στοιχείων του, αλλά και με την έννοια της οικογενειακής επιχείρησης ως μοντέλου, προσκάλεσε τη Χριστίνα Χριστοδούλου, ιδρύτρια του "IT'S A SHIRT", να δημιουργήσει και να επιμεληθεί τα ενδύματα που χρησιμοποίησαν οι VIGIL κατά τον πειραματισμό τους με τα υφάσματα.

Το "[a] border of dying" είναι ένα διακλαδικό ερευνητικό έργο που εστιάζει στις εικαστικές τέχνες μέσα από το πρίσμα της χρήσης και του αποχρωματισμού των υφασμάτων, όπως και της κίνησης, μέσα από την οποία το ανθρώπινο σώμα προσεγγίζεται ως εργαλείο και εξερευνώνται οι έννοιες της διάβρωσης και της αλλαγής.

Η εικαστική περφόρμανς θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στις 8 & 9.30 μ.μ. στον 4ο όροφο του κτιρίου. Στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζεται έως τις 4 Μαρτίου η εγκατάσταση που δημιούργησαν και επιμελήθηκαν οι VIGIL κατά τη διάρκεια του residency. Την Κυριακή 5 Μαρτίου οι VIGIL διοργανώνουν ένα εργαστήριο όπου θα εξερευνήσουν μαζί με το κοινό τις τεχνικές και τη διαδικασία αποχρωματισμού.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

VIGIL. [a] border of dying

  • Εγκαταστάσεις

Το «[a] border of dying» είναι ένα διακλαδικό ερευνητικό έργο που εστιάζει στις εικαστικές τέχνες μέσα από το πρίσμα της χρήσης και του αποχρωματισμού των υφασμάτων, όπως και της κίνησης, μέσα από την οποία το ανθρώπινο σώμα προσεγγίζεται ως εργαλείο και εξερευνώνται οι έννοιες της διάβρωσης και της αλλαγής. Η κινητική έρευνα των VIGIL διαρθρώνεται γύρω από τις έννοιες του δέρματος, του χρόνου, της μεταμόρφωσης και της διάβρωσης, της προσπάθειας και της συνύπαρξης. Το έργο εξερευνά το δίπολο ύπαρξης-μη ύπαρξης και της αντίστασης του σώματος μέσα σε αυτό, καθώς και το δίπολο ενεργητικότητας-παθητικότητας που διαπερνά αυτή την αντίσταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.

"Infrared": Ο Γαλαξιακός Εξπρεσιονισμός του Αστέριου Τόρη

Αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί "infrared", μας αφήνει την ελευθερία των υποθέσεων και τον αναζητήσεών μας για τη θέση μας στο σύμπαν, σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον που ακόμη είναι γεμάτο από ανεξήγητα φαινόμενα.