Το ερευνητικό πρότζεκτ "[α] border of dying" επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες

Το έργο αποτελείται από μια διπλή περφόρμανς, μια εικαστική εγκατάσταση και ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.

[a] border of dying ©Christos Chatzis

Το κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου φιλοξενεί το νέο project space του Flux Laboratory Athens. Οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου ενεργοποιούνται ξανά, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με το καλλιτεχνικό πρότζεκτ "[α] border of dying", μια συνεργασία των VIGIL με το Flux Laboratory και το brand "IT'S A SHIRT"

Τον περασμένο Νοέμβριο οι VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Φωτεινή Σταματελοπούλου) ξεκίνησαν να εργάζονται επιτόπια ως residents καταλαμβάνοντας το παλιό χημικό εργαστήριο του ισογείου και άλλους χώρους προκειμένου να διεξάγουν την εικαστική και χορογραφική τους έρευνα. Ο τίτλος "[α] border of dying" που κινείται μεταξύ των ορίων των λέξεων ‘dying’ (= ξεψυχώ, σβήνω) και ‘dyeing’ (βαφή), παραπέμπει τόσο στο αντικείμενο και τη διαδικασία της εικαστικής περφόρμανς και εγκατάστασης, όσο και στην αρχική ταυτότητα του ίδιου του κτιρίου - συμβόλου του χημικού κλάδου- που πλέον έχει καταργηθεί.

Το Flux Laboratory Athens επιχειρώντας μια συσχέτιση μεταξύ της ιστορίας του κτιρίου, των βιομηχανικών στοιχείων του, αλλά και με την έννοια της οικογενειακής επιχείρησης ως μοντέλου, προσκάλεσε τη Χριστίνα Χριστοδούλου, ιδρύτρια του "IT'S A SHIRT", να δημιουργήσει και να επιμεληθεί τα ενδύματα που χρησιμοποίησαν οι VIGIL κατά τον πειραματισμό τους με τα υφάσματα.

Το "[a] border of dying" είναι ένα διακλαδικό ερευνητικό έργο που εστιάζει στις εικαστικές τέχνες μέσα από το πρίσμα της χρήσης και του αποχρωματισμού των υφασμάτων, όπως και της κίνησης, μέσα από την οποία το ανθρώπινο σώμα προσεγγίζεται ως εργαλείο και εξερευνώνται οι έννοιες της διάβρωσης και της αλλαγής.

Η εικαστική περφόρμανς θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στις 8 & 9.30 μ.μ. στον 4ο όροφο του κτιρίου. Στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζεται έως τις 4 Μαρτίου η εγκατάσταση που δημιούργησαν και επιμελήθηκαν οι VIGIL κατά τη διάρκεια του residency. Την Κυριακή 5 Μαρτίου οι VIGIL διοργανώνουν ένα εργαστήριο όπου θα εξερευνήσουν μαζί με το κοινό τις τεχνικές και τη διαδικασία αποχρωματισμού.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

VIGIL. [a] border of dying

  • Εγκαταστάσεις

Το «[a] border of dying» είναι ένα διακλαδικό ερευνητικό έργο που εστιάζει στις εικαστικές τέχνες μέσα από το πρίσμα της χρήσης και του αποχρωματισμού των υφασμάτων, όπως και της κίνησης, μέσα από την οποία το ανθρώπινο σώμα προσεγγίζεται ως εργαλείο και εξερευνώνται οι έννοιες της διάβρωσης και της αλλαγής. Η κινητική έρευνα των VIGIL διαρθρώνεται γύρω από τις έννοιες του δέρματος, του χρόνου, της μεταμόρφωσης και της διάβρωσης, της προσπάθειας και της συνύπαρξης. Το έργο εξερευνά το δίπολο ύπαρξης-μη ύπαρξης και της αντίστασης του σώματος μέσα σε αυτό, καθώς και το δίπολο ενεργητικότητας-παθητικότητας που διαπερνά αυτή την αντίσταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Vulnera": Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς δημιουργεί γκροτέσκες, ετερόδοξες εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη περιλαμβάνει έργα της τελευταίας δεκαετίας που προσεγγίζουν έννοιες όπως το τραύµα, το ανοίκειο, η φθαρτότητα, το αποτρόπαιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/02/2024

Λίγες ακόμα δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας

Ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο για τον Μάρτιο.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου μας "βάζει" στην ατομική του έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Σάλτσμπουργκ που συνδέει Βορρά και Νότο μέσα από το πρίσμα του (υπερ)τουρισμού

Κλιματική κρίση, ελληνικός αιγιαλός, προσωπικό και πλανητικό burn out, ήχοι της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Ο καλλιτέχνης μας μιλά με αφορμή την ατομική του έκθεση στην Salzburger Kunstverein 'με τίτλο 'Sunseekers or Dimming the Sun or'' που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου.

Η Αλεξάνδρα Ισακίδη δημιουργεί τη δική της μοναδική "Neverland"

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα τα οποία θα χαρακτήριζε κανείς ως αλληγορικά με συμβολισμούς που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία.

Η γυναικεία μορφή στη συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δυο θεματικές ξεναγήσεις διοργανώνει το ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ένα παλιό εργοστάσιο αυτοκινήτων αναβιώνει μέσω μιας πολυμεσικής έκθεσης στον "Ελληνικό Κόσμο"

Η εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη ξαναγυρνά στο εγκαταλελειμένο εργοστάσιο της οικογένειάς της και δημιουργεί ένα πολυμορφικό πρότζεκτ με τίτλο "assembling memories".

Ο πολιτισμός ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης αποτίμησης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των έργων πολιτισμού.