Ανοιχτή συζήτηση για την έκθεση "Η πιθανότητα του φόβου" στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης του Τάκη Γιαλελή, με τίτλο "Η πιθανότητα του φόβου", πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η πιθανότητα του φόβου

Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης του Τάκη Γιαλελή, με τίτλο "Η πιθανότητα του φόβου", την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου (8 μ.μ) πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση στον 1ο όροφο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης", στον χώρο που λειτουργεί η έκθεση, με ομιλητές τους Μπία Παπαδοπούλου (ιστορικός τέχνης), Μαρία Λουτζακλή (ψυχαναλύτρια - ψυχοθεραπεύτρια) και τον αρχιτέκτονα-εικαστικό καλλιτέχνη Τάκη Γιαλελή. 

Σκοπός της συζήτησης είναι η ενεργή συμμετοχή του κοινού για ουσιαστική συζήτηση και δημιουργική ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για τον φόβο που είναι το θέμα που πραγματεύεται ο Τάκης Γιαλελής στην ενότητα των έργων του. Τα έργα που εκτίθενται δημιουργήθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας του covid-19, και όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Πρόεδρος ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα.

Η πιθανότητα του φόβου

Η ιστορικός τέχνης, Μπία Παπαδοπούλου, είναι διακεκριμένη στον χώρο της εικαστικής Τέχνης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ohio (BFA) με ανώτατες τιμές και το 1984 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλευ (ΜΑ) με ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης.
Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές εκθέσεις κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και ομαδικές εκθέσεις κυρίως σε μουσεία και δημοτικές πινακοθήκες, ανά την Ελλάδα και αλλού, ενώ έχει γράψει πλήθος κειμένων για ελληνικά και ξένα περιοδικά, μονογραφίες και καταλόγους καλλιτεχνών.

Η πιθανότητα του φόβου

Η ψυχαναλύτρια - ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Λουτζακλή, εκπαιδεύτηκε ψυχοθεραπευτικά/ ψυχαναλυτικά στο Λονδίνο [Psychodynamic Family  Αssociasion και στην  Tavistock clinic].
Στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκε στην " Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας" στην οποία είναι μέλος. Επίσης είναι συνεργαζόμενο μέλος της " Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας" και επιστημονικός συνεργάτης της "Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελαρόπουλος" στον τομέα της εκπαίδευσης και εποπτείας κλινικού έργου επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Έχει πολυετή εργασία στον χώρο της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και στο  Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς". Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά, ψυχαναλυτικά και ψυχοθεραπευτικά. Η σχέση της με την τέχνη τροφοδοτείται από την ψυχαναλυτική της παιδεία. Τα τελευταία 15 χρόνια η σχέση αυτή  αφορά  την πρακτική και θεωρητική ενασχόλησή της με την φωτογραφία.

Η πιθανότητα του φόβου

Ο Τάκης Γιαλελής, αρχιτέκτων – εικαστικός καλλιτέχνης, σπούδασε αρχιτεκτονική και φωτογραφία στο Rutgers University και New Jersey Institute of Technology με μεταπτυχιακές σπουδές (M.Arch) στο State University of New York στην Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, φωτογράφος και σχεδιαστής κοσμημάτων. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα από το 1995, το οποίο από το 2000 λειτουργεί ως εταιρία μελετών-κατασκευών, με υλοποίηση κτιρίων γραφείων και κατοικιών και άλλων έργων σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τάκης Γιαλελής. Η πιθανότητα του φόβου

  • Ζωγραφική

Τα έργα χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα μεγάλης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής φόρτισης με πολλαπλές αναγνώσεις. Η ιδιαίτερη σκέψη και κοινωνική ευαισθησία του καλλιτέχνη είναι εμφανής και κάθε σύνθεση λειτουργεί θεραπευτικά, ξορκίζοντας μέσα από τα εικαστικά, υπαρξιακά πειράματα του καλλιτέχνη το συναίσθημα του φόβου που αποτελεί το νέο χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.