Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/1)

Αισθήματα εγκατάλειψης στο Πάντειο, ένας διαδραστικός χάρτης υδάτινων πηγών στο Γκαίτε και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Κοίταξε πίσω / Look back ©Νίκος Ζαφειρόπουλος

Κοίταξε πίσω / Look Back

Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, έχοντας μελετήσει ιστορικά γεγονότα ξεριζωμού όπως την εισβολή στην Κύπρο, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις εκκενώσεις ορεινών χωριών στα χρόνια της Χούντας, αποτυπώνει φωτογραφικά το μετατραυματικό στρες όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι ή τον τόπο τους, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής τους. Επιχειρώντας μια πιο μοντέρνα προσέγγιση του ζητήματος, ο Ζαφειρόπουλος επικεντρώνεται στην έρημη περιοχή της Ελευθερούπολης Νέας Ιωνίας και του χωριού Σκούπι Αχαΐας. Η ερευνητική εργασία ολοκληρώθηκε το 2021 και η φωτογραφική δράση το 2022.

Εγκαίνια: 16/1 (6 μ.μ.)

Info: Πάντειο Πανεπιστήμιο | 16-26/1 | Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του πανεπιστημίου | Είσοδος ελεύθερη

Atlas of Mediterranean Liquidity

Atlas of Mediterranean Liquidity

Τα Ινστιτούτο Γκαίτε στη Μεσόγειο δημιουργούν μια σειρά ψηφιακών χαρτών που στοχεύουν στην ανάδειξη του νερού ως πολύτιμο φυσικό πόρο στην περιοχή της Μεσογείου. Για τον χάρτη της Ελλάδας, το ινστιτούτο και η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού ομάδα του Commonspace στρέφουν το βλέμμα στις κρυφές υδάτινες πηγές της Αθήνας. Δημιουργήθηκε ένας διαδραστικός χάρτης-εγκατάσταση από την αρχιτέκτονα Ελένη Σπυριδάκη, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει έναν "αθέατο" χάρτη του νερού.

Εγκαίνια: 19/1 (7-8 μ.μ.)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 19/1-16/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ.: 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αλέα

Αλέα

Τα έργα με μεικτά υλικά της Νατάσσα Σαρρή κρύβουν συμβολισμούς και αλληγορίες σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα της φύσης και έτσι, η καλλιτέχνις εκκινεί ένα διάλογο για τη φιλοσοφία της εικαστικής πράξης, ως μέθοδο αυτεπίγνωσης. Η "Αλέα" είναι ουσιαστικά ο δρόμος ζωής και στοχασμού, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στο άτομο και το φυσικό περιβάλλον, την καθημερινότητα, τον μύθο και τη φαντασία.

Εγκαίνια: 19/1 (8 μ.μ.)

Info: Genesis | 19/1-11/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…

Κώστας Ι. Σπυριούνης Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…

Ο Κώστας Σπυριούνης δεν είναι ο μόνος που αναπολεί τις ξέγνοιαστες, ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά η μελαγχολική διάθεση των έργων του πηγάζει κυρίως από αναμνήσεις προσωπικών βιωμάτων και τη νοσταλγία της νεότητας. Στον ζωγραφικό του καμβά προσπαθεί να αιχμαλωτίσει αυτά τα στοιχεία, τα οποία μεταφέρουν τον θεατή σε έναν χρόνο παρελθοντικό και αναλλοίωτο.

Εγκαίνια: 19/1 (5.30-9.30 μ.μ.)

Info: Σκουφά | 19/1-11/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η πιθανότητα του φόβου

'Η πιθανότητα του φόβου'

Η καραντίνα φαίνεται να εμπνέει συνεχώς την εγχώρια (και μη) εικαστική σκηνή: ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Τάκης Γιαλελής καταπιάνεται με τους φόβους και τις ανησυχίες που δημιούργησε ο εγκλεισμός, μέσα από τη νέα του ενότητα ζωγραφικών έργων. Δημιουργημένα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, τα έργα χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα και έντονη συναισθηματική φόρτιση, αναπτύσσοντας αινιγματικές αφηγήσεις που μιλούν για την έννοια της αναμονής, της επισφάλειας, του επικείμενου κινδύνου και του φόβου για το άγνωστο.

Εγκαίνια: 18/1 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 18-29/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6 - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.