Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/1)

Αισθήματα εγκατάλειψης στο Πάντειο, ένας διαδραστικός χάρτης υδάτινων πηγών στο Γκαίτε και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Κοίταξε πίσω / Look back ©Νίκος Ζαφειρόπουλος

Κοίταξε πίσω / Look Back

Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, έχοντας μελετήσει ιστορικά γεγονότα ξεριζωμού όπως την εισβολή στην Κύπρο, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις εκκενώσεις ορεινών χωριών στα χρόνια της Χούντας, αποτυπώνει φωτογραφικά το μετατραυματικό στρες όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι ή τον τόπο τους, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής τους. Επιχειρώντας μια πιο μοντέρνα προσέγγιση του ζητήματος, ο Ζαφειρόπουλος επικεντρώνεται στην έρημη περιοχή της Ελευθερούπολης Νέας Ιωνίας και του χωριού Σκούπι Αχαΐας. Η ερευνητική εργασία ολοκληρώθηκε το 2021 και η φωτογραφική δράση το 2022.

Εγκαίνια: 16/1 (6 μ.μ.)

Info: Πάντειο Πανεπιστήμιο | 16-26/1 | Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του πανεπιστημίου | Είσοδος ελεύθερη

Atlas of Mediterranean Liquidity

Atlas of Mediterranean Liquidity

Τα Ινστιτούτο Γκαίτε στη Μεσόγειο δημιουργούν μια σειρά ψηφιακών χαρτών που στοχεύουν στην ανάδειξη του νερού ως πολύτιμο φυσικό πόρο στην περιοχή της Μεσογείου. Για τον χάρτη της Ελλάδας, το ινστιτούτο και η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού ομάδα του Commonspace στρέφουν το βλέμμα στις κρυφές υδάτινες πηγές της Αθήνας. Δημιουργήθηκε ένας διαδραστικός χάρτης-εγκατάσταση από την αρχιτέκτονα Ελένη Σπυριδάκη, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει έναν "αθέατο" χάρτη του νερού.

Εγκαίνια: 19/1 (7-8 μ.μ.)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 19/1-16/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ.: 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αλέα

Αλέα

Τα έργα με μεικτά υλικά της Νατάσσα Σαρρή κρύβουν συμβολισμούς και αλληγορίες σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα της φύσης και έτσι, η καλλιτέχνις εκκινεί ένα διάλογο για τη φιλοσοφία της εικαστικής πράξης, ως μέθοδο αυτεπίγνωσης. Η "Αλέα" είναι ουσιαστικά ο δρόμος ζωής και στοχασμού, αλλά και ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στο άτομο και το φυσικό περιβάλλον, την καθημερινότητα, τον μύθο και τη φαντασία.

Εγκαίνια: 19/1 (8 μ.μ.)

Info: Genesis | 19/1-11/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…

Κώστας Ι. Σπυριούνης Καί τό θέρος ἤδη παρῆλθεν…

Ο Κώστας Σπυριούνης δεν είναι ο μόνος που αναπολεί τις ξέγνοιαστες, ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά η μελαγχολική διάθεση των έργων του πηγάζει κυρίως από αναμνήσεις προσωπικών βιωμάτων και τη νοσταλγία της νεότητας. Στον ζωγραφικό του καμβά προσπαθεί να αιχμαλωτίσει αυτά τα στοιχεία, τα οποία μεταφέρουν τον θεατή σε έναν χρόνο παρελθοντικό και αναλλοίωτο.

Εγκαίνια: 19/1 (5.30-9.30 μ.μ.)

Info: Σκουφά | 19/1-11/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η πιθανότητα του φόβου

'Η πιθανότητα του φόβου'

Η καραντίνα φαίνεται να εμπνέει συνεχώς την εγχώρια (και μη) εικαστική σκηνή: ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Τάκης Γιαλελής καταπιάνεται με τους φόβους και τις ανησυχίες που δημιούργησε ο εγκλεισμός, μέσα από τη νέα του ενότητα ζωγραφικών έργων. Δημιουργημένα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, τα έργα χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα και έντονη συναισθηματική φόρτιση, αναπτύσσοντας αινιγματικές αφηγήσεις που μιλούν για την έννοια της αναμονής, της επισφάλειας, του επικείμενου κινδύνου και του φόβου για το άγνωστο.

Εγκαίνια: 18/1 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 18-29/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6 - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

To Athens Digital Arts Festival γιορτάζει 20 χρόνια παρουσίας κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση

Δύο κεντρικά σημεία της πόλης θα μετατραπούν σε μια ζωντανή σκηνή καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνολογικού πειραματισμού, φιλοξενώντας το 20ό Athens Digital Arts Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

"Κέντησα κλωστή-κλωστή τον δικό μου μύθο...": Χειροποίητα παιδικά ρούχα γίνονται έργα τέχνης στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Πρόκειται για ένα μικρό δειγματολόγιο σύγχρονων ρούχων για την "ηλικία της αθωότητας" (1-9 ετών), εμπνευσμένα από την παράδοση του Ελληνικού Πολιτισμού, από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του.

"Home(r) keeps me alive": Γιατί η "Οδύσσεια" παραμένει διαχρονική

Μια ομάδα καλλιτεχνών εμπνέεται από το ομηρικό έπος και αναδεικνύει διαφορετικούς και πολύπλευρους τρόπος πρόσληψης του.

Δύο μοναδικές ξεναγήσεις στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή για φοιτητές (και όχι μόνο)

Φοιτητές από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορούν να δουν έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, να συζητήσουν, να θέσουν ερωτήματα γύρω από την σύγχρονη τέχνη και να περιηγηθούν στους χώρους της γκαλερί.

Βαγγέλης Τσάκος και Θάνος Τσίγκος: Μια έκθεση-αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας

Φωτογραφικά και ζωγραφικά έργα, μαρτυρίες, δημοσιεύματα, σπάνιες εκδόσεις και πολύτιμα υλικά, προϊόντα εκτενούς έρευνας, περιγράφουν την ιστορία τους και αναδεικνύουν ένα μικρό μόλις κομμάτι του ιδιαίτερα πλούσιου έργου τους.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο Open House Athens 2024

Πέντε κτίρια της Εθνικής Τράπεζας, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα οποία μπορείτε να δείτε μέσω του φετινού Open House Athens.

"Πίνδος – Ιμαλάια Τοπιογραφικές Αναζητήσεις 2012-2024": Η Ιωάννα Κωνσταντίνου περιγράφει με τη δική της εικαστική γλώσσα τη φύση

Οι ορεινοί όγκοι, τα φαράγγια, τα ηφαίστεια, οι λίμνες, οι καταρράκτες, τα βράχια, οι βραχονησίδες αποκτούν μια διαφορετική εικονογραφική υπόσταση.