Μια τελευταία ξενάγηση στο αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η έκθεση «Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις» ρίχνει αυλαία την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις © Vangelis Patsialos

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων λειτουργίας του, το Ινστιτούτο Γκαίτε επικεντρώθηκε στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο και παρουσιάζει την εγκατάσταση "Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις" της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα. Στις 11 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση.

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις
© Vangelis Patsialos

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το Ινστιτούτο Γκαίτε προσκάλεσε τους δύο νέους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες να "κοιτάξουν" μες στα αρχεία του και τους ανέθεσε να αναπτύξουν ένα έργο, το οποίο, μέσα από ιστορικά τεκμήρια, χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών στην Αθήνα, αλλά και πέρα από αυτήν. Μέσα από την τοποειδική αυτή έκθεση το Ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου, όπως και στις "διασταυρώσεις" του ίδιου του ινστιτούτου, με την κοινωνία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Ινστιτούτο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του στην Αθήνα, τροφοδοτούν και δομούν αποσπασματικά το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Mέσα από κείμενα και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του Γκαίτε κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη, οι δυο εικαστικοί επιχειρούν "να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού", όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, και στήνουν μια σειρά από αρχειακά επεισόδια. 

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις
© Vangelis Patsialos

Αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς επιτόπιας έρευνας στα πολιτιστικά τεκμήρια του ινστιτούτου, η εγκατάσταση της Βαρβαρίτη και του Δελαγραμμάτικα αποτελεί μια σύνθεση από δεκαεννέα θεματικές ενότητες που εστιάζουν "σημειακά" σε συγκεκριμένες δράσεις και εκδηλώσεις από το 1950 και μετά. Γεγονότα και ιστορίες που πιθανά συγκλίνουν, ξεδιπλώνουν σημαντικές οικουμενικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας. Οι δύο καλλιτέχνες θέτουν υποδόρια καίρια ερωτήματα που αφορούν όλους μας, ενώ παράλληλα μας υπενθυμίζουν τη σημασία της στάσης και του αναστοχασμού σε μια "διαδρομή" με πολλαπλές κατευθύνσεις και ποικίλους προορισμούς. Η εγκατάσταση φιλοξενείται σε διαφορετικούς χώρους του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το ινστιτούτο.

Οι δυο καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στο εγχείρημά τους και να συλλέξουν υλικό που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, διαμορφώνοντας έτσι το δικό τους προσωπικό αρχείο. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης οι θεατές (κάθε ηλικίας) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες – ως το κλείσιμο της έκθεσης στις 12 Ιανουαρίου. 

Τελευταία ξενάγηση: 11 Ιανουαρίου (6 μ.μ.)
Διάρκεια: 30'
Γλώσσα: ελληνικά
Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Το Ινστιτούτο Γκαίτε γίνεται 70 και το γιορτάζει με μια εικαστική εγκατάσταση από την Ινώ Βαρβαρίτη και τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα: οι δυο τους μελετούν διεξοδικά το πολύχρονο ιστορικό αρχείο του ινστιτούτου και μέσα από φωτογραφίες, προγράμματα, φυλλάδια, καταλόγους και εκδόσεις πολιτιστικών δράσεων που το Γκαίτε υποστήριξε ανά τα χρόνια, κατασκευάζουν έναν πολιτισμικό χάρτη ο οποίος αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 70 έτη. Οι καλλιτέχνες μας προσκαλούν να γίνουμε συμμέτοχοι στην έκθεση και να συλλέξουμε κομμάτια από το ιστορικό αρχείο, δημιουργώντας τη δική τους προσωπική συλλογή.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.