Μια τελευταία ξενάγηση στο αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η έκθεση «Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις» ρίχνει αυλαία την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις © Vangelis Patsialos

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων λειτουργίας του, το Ινστιτούτο Γκαίτε επικεντρώθηκε στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο και παρουσιάζει την εγκατάσταση "Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις" της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα. Στις 11 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση.

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις
© Vangelis Patsialos

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το Ινστιτούτο Γκαίτε προσκάλεσε τους δύο νέους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες να "κοιτάξουν" μες στα αρχεία του και τους ανέθεσε να αναπτύξουν ένα έργο, το οποίο, μέσα από ιστορικά τεκμήρια, χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών στην Αθήνα, αλλά και πέρα από αυτήν. Μέσα από την τοποειδική αυτή έκθεση το Ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου, όπως και στις "διασταυρώσεις" του ίδιου του ινστιτούτου, με την κοινωνία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Ινστιτούτο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του στην Αθήνα, τροφοδοτούν και δομούν αποσπασματικά το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Mέσα από κείμενα και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του Γκαίτε κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη, οι δυο εικαστικοί επιχειρούν "να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού", όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, και στήνουν μια σειρά από αρχειακά επεισόδια. 

Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις
© Vangelis Patsialos

Αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς επιτόπιας έρευνας στα πολιτιστικά τεκμήρια του ινστιτούτου, η εγκατάσταση της Βαρβαρίτη και του Δελαγραμμάτικα αποτελεί μια σύνθεση από δεκαεννέα θεματικές ενότητες που εστιάζουν "σημειακά" σε συγκεκριμένες δράσεις και εκδηλώσεις από το 1950 και μετά. Γεγονότα και ιστορίες που πιθανά συγκλίνουν, ξεδιπλώνουν σημαντικές οικουμενικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας. Οι δύο καλλιτέχνες θέτουν υποδόρια καίρια ερωτήματα που αφορούν όλους μας, ενώ παράλληλα μας υπενθυμίζουν τη σημασία της στάσης και του αναστοχασμού σε μια "διαδρομή" με πολλαπλές κατευθύνσεις και ποικίλους προορισμούς. Η εγκατάσταση φιλοξενείται σε διαφορετικούς χώρους του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το ινστιτούτο.

Οι δυο καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στο εγχείρημά τους και να συλλέξουν υλικό που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, διαμορφώνοντας έτσι το δικό τους προσωπικό αρχείο. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης οι θεατές (κάθε ηλικίας) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες – ως το κλείσιμο της έκθεσης στις 12 Ιανουαρίου. 

Τελευταία ξενάγηση: 11 Ιανουαρίου (6 μ.μ.)
Διάρκεια: 30'
Γλώσσα: ελληνικά
Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Το Ινστιτούτο Γκαίτε γίνεται 70 και το γιορτάζει με μια εικαστική εγκατάσταση από την Ινώ Βαρβαρίτη και τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα: οι δυο τους μελετούν διεξοδικά το πολύχρονο ιστορικό αρχείο του ινστιτούτου και μέσα από φωτογραφίες, προγράμματα, φυλλάδια, καταλόγους και εκδόσεις πολιτιστικών δράσεων που το Γκαίτε υποστήριξε ανά τα χρόνια, κατασκευάζουν έναν πολιτισμικό χάρτη ο οποίος αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 70 έτη. Οι καλλιτέχνες μας προσκαλούν να γίνουμε συμμέτοχοι στην έκθεση και να συλλέξουμε κομμάτια από το ιστορικό αρχείο, δημιουργώντας τη δική τους προσωπική συλλογή.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.

"Infrared": Ο Γαλαξιακός Εξπρεσιονισμός του Αστέριου Τόρη

Αυτό που ο καλλιτέχνης αποκαλεί "infrared", μας αφήνει την ελευθερία των υποθέσεων και τον αναζητήσεών μας για τη θέση μας στο σύμπαν, σ’ ένα περίπλοκο περιβάλλον που ακόμη είναι γεμάτο από ανεξήγητα φαινόμενα.

Διαγωνισμοί για διευθυντές/διευθύντριες των μουσείων σύγχρονης τέχνης: ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση

O διαγωνισμός για την επιλογή διευθυντή/διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (MOMus) έχει προκαλέσει συζητήσεις στον κόσμο της τέχνης και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που επιμένουν και πρέπει να λυθούν.

"Purple Rain": Εικόνες από το ανήσυχο μυαλό του ζωγράφου Πάνου Παπαδόπουλου

Η έκθεση είναι το τρίτο ατομικό πρότζεκτ του καλλιτέχνη, το οποίο παρουσιάζει στην Eleni Koroneou Gallery.