Μια ζωγραφική καταγραφή των γεγονότων του ’22 από την Πελαγία Κυριαζή

Η ζωγράφος ερεύνησε τα αρχεία του Πολεμικού Μουσείου και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας ανάγνωσης για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.

Πελαγία Κυριαζή Χρονικό Ανταποκρίσεις

Η ατομική έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή με τίτλο "Χρονικό Ανταποκρίσεις" προσεγγίζει το ιστορικό γίγνεσθαι του 1922 με μία σειρά ομαδικών πορτρέτων στρατιωτών που τοποθετούνται χρονικά σε δύο γεγονότα: Στην παρέλαση της 2ας Μαΐου 1919 στη Σμύρνη, και στον χορό των στρατιωτών την 25η Μαρτίου σε κάποιο οροπέδιο της Μικράς Ασίας.

H ζωγράφος εστιάζει στο θέμα του συλλογικού βιώματος, της ομαδικής συμμετοχής σε μια κατάσταση στην οποία το ατομικό στοιχείο δύσκολα διακρίνεται. Η εικαστική σκέψη αναπαράγει αβίαστα την ψυχολογική δυναμική της μάζας στη συλλογική δράση που  έχει πολλές στιγμές και περικλείει τις αντιδράσεις ανθρώπων ομοιόμορφα ντυμένων με στολές. Η Πελαγία Κυριαζή επισκέφθηκε τη συλλογή του Πολεμικού Μουσείου και, ερευνώντας τα αρχεία και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, άρχισε μια νέα ανάγνωση για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.

Μελέτησε τη δουλειά του Γιώργου Προκοπίου και της Θάλειας Φλωρά - Καραβία με την επιθυμία να μάθει πώς λειτούργησε για αυτούς η επί τόπου εμπλοκή τους με τους στρατιώτες και τις καθημερινές καταστάσεις μάχης, ηρωισμού και τραύματος. Πώς βίωσαν εκείνοι ως καλλιτέχνες τον χρόνο που σταμάτησε τον Αύγουστο του 1922; 

Όπως λέει η ζωγράφος: "Το Χρονικό 1922, από μια ολοκληρωμένη ιστορική οντότητα, μεταπλάθεται σε μια δυναμική στο παρόν. Πλησιάζω τους καλλιτέχνες που ζήσανε στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, την Θάλεια Φλωρά - Καραβία και τον Γιώργο Προκοπίου, και αρχίζω τη δική μου ανταπόκριση μαζί τους μέσα από την ζωγραφική εμπειρία. Οι ανταποκρίσεις ξυπνούν, αγγίζουν διαφορετικά σημεία της Ιστορίας  κάθε φορά, θυμίζουν την περιπέτεια, γίνονται φωνή...  άνθρωποι  που φωνάζουν  σε μια επανασύνδεση με το σήμερα. Και μέσα στην καρδιά φωλιάζει η απώλεια, η συλλογική απώλεια και η ατομική. Μελέτησα την οδύνη της απώλειας, που φορά το πρόσωπο της στολής, το πρόσωπο της θεραπεύτριας".

Στο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση περιέχεται ένα κείμενο - απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου. Το έντυπο της έκθεσης  είναι χορηγία του Ίδρύματος Hellenic Diaspora.  

Εγκαίνια: 10/1 (4-9 μ.μ.)

Info: Πολεμικό Μουσείο | 7-22/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος: €6, €3

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολεμικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.