Μια ζωγραφική καταγραφή των γεγονότων του ’22 από την Πελαγία Κυριαζή

Η ζωγράφος ερεύνησε τα αρχεία του Πολεμικού Μουσείου και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας ανάγνωσης για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.

Πελαγία Κυριαζή Χρονικό Ανταποκρίσεις

Η ατομική έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή με τίτλο "Χρονικό Ανταποκρίσεις" προσεγγίζει το ιστορικό γίγνεσθαι του 1922 με μία σειρά ομαδικών πορτρέτων στρατιωτών που τοποθετούνται χρονικά σε δύο γεγονότα: Στην παρέλαση της 2ας Μαΐου 1919 στη Σμύρνη, και στον χορό των στρατιωτών την 25η Μαρτίου σε κάποιο οροπέδιο της Μικράς Ασίας.

H ζωγράφος εστιάζει στο θέμα του συλλογικού βιώματος, της ομαδικής συμμετοχής σε μια κατάσταση στην οποία το ατομικό στοιχείο δύσκολα διακρίνεται. Η εικαστική σκέψη αναπαράγει αβίαστα την ψυχολογική δυναμική της μάζας στη συλλογική δράση που  έχει πολλές στιγμές και περικλείει τις αντιδράσεις ανθρώπων ομοιόμορφα ντυμένων με στολές. Η Πελαγία Κυριαζή επισκέφθηκε τη συλλογή του Πολεμικού Μουσείου και, ερευνώντας τα αρχεία και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, άρχισε μια νέα ανάγνωση για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.

Μελέτησε τη δουλειά του Γιώργου Προκοπίου και της Θάλειας Φλωρά - Καραβία με την επιθυμία να μάθει πώς λειτούργησε για αυτούς η επί τόπου εμπλοκή τους με τους στρατιώτες και τις καθημερινές καταστάσεις μάχης, ηρωισμού και τραύματος. Πώς βίωσαν εκείνοι ως καλλιτέχνες τον χρόνο που σταμάτησε τον Αύγουστο του 1922; 

Όπως λέει η ζωγράφος: "Το Χρονικό 1922, από μια ολοκληρωμένη ιστορική οντότητα, μεταπλάθεται σε μια δυναμική στο παρόν. Πλησιάζω τους καλλιτέχνες που ζήσανε στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, την Θάλεια Φλωρά - Καραβία και τον Γιώργο Προκοπίου, και αρχίζω τη δική μου ανταπόκριση μαζί τους μέσα από την ζωγραφική εμπειρία. Οι ανταποκρίσεις ξυπνούν, αγγίζουν διαφορετικά σημεία της Ιστορίας  κάθε φορά, θυμίζουν την περιπέτεια, γίνονται φωνή...  άνθρωποι  που φωνάζουν  σε μια επανασύνδεση με το σήμερα. Και μέσα στην καρδιά φωλιάζει η απώλεια, η συλλογική απώλεια και η ατομική. Μελέτησα την οδύνη της απώλειας, που φορά το πρόσωπο της στολής, το πρόσωπο της θεραπεύτριας".

Στο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση περιέχεται ένα κείμενο - απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου. Το έντυπο της έκθεσης  είναι χορηγία του Ίδρύματος Hellenic Diaspora.  

Εγκαίνια: 10/1 (4-9 μ.μ.)

Info: Πολεμικό Μουσείο | 7-22/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος: €6, €3

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολεμικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.