Μια ζωγραφική καταγραφή των γεγονότων του ’22 από την Πελαγία Κυριαζή

Η ζωγράφος ερεύνησε τα αρχεία του Πολεμικού Μουσείου και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας ανάγνωσης για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.

Πελαγία Κυριαζή Χρονικό Ανταποκρίσεις

Η ατομική έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή με τίτλο "Χρονικό Ανταποκρίσεις" προσεγγίζει το ιστορικό γίγνεσθαι του 1922 με μία σειρά ομαδικών πορτρέτων στρατιωτών που τοποθετούνται χρονικά σε δύο γεγονότα: Στην παρέλαση της 2ας Μαΐου 1919 στη Σμύρνη, και στον χορό των στρατιωτών την 25η Μαρτίου σε κάποιο οροπέδιο της Μικράς Ασίας.

H ζωγράφος εστιάζει στο θέμα του συλλογικού βιώματος, της ομαδικής συμμετοχής σε μια κατάσταση στην οποία το ατομικό στοιχείο δύσκολα διακρίνεται. Η εικαστική σκέψη αναπαράγει αβίαστα την ψυχολογική δυναμική της μάζας στη συλλογική δράση που  έχει πολλές στιγμές και περικλείει τις αντιδράσεις ανθρώπων ομοιόμορφα ντυμένων με στολές. Η Πελαγία Κυριαζή επισκέφθηκε τη συλλογή του Πολεμικού Μουσείου και, ερευνώντας τα αρχεία και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, άρχισε μια νέα ανάγνωση για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.

Μελέτησε τη δουλειά του Γιώργου Προκοπίου και της Θάλειας Φλωρά - Καραβία με την επιθυμία να μάθει πώς λειτούργησε για αυτούς η επί τόπου εμπλοκή τους με τους στρατιώτες και τις καθημερινές καταστάσεις μάχης, ηρωισμού και τραύματος. Πώς βίωσαν εκείνοι ως καλλιτέχνες τον χρόνο που σταμάτησε τον Αύγουστο του 1922; 

Όπως λέει η ζωγράφος: "Το Χρονικό 1922, από μια ολοκληρωμένη ιστορική οντότητα, μεταπλάθεται σε μια δυναμική στο παρόν. Πλησιάζω τους καλλιτέχνες που ζήσανε στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, την Θάλεια Φλωρά - Καραβία και τον Γιώργο Προκοπίου, και αρχίζω τη δική μου ανταπόκριση μαζί τους μέσα από την ζωγραφική εμπειρία. Οι ανταποκρίσεις ξυπνούν, αγγίζουν διαφορετικά σημεία της Ιστορίας  κάθε φορά, θυμίζουν την περιπέτεια, γίνονται φωνή...  άνθρωποι  που φωνάζουν  σε μια επανασύνδεση με το σήμερα. Και μέσα στην καρδιά φωλιάζει η απώλεια, η συλλογική απώλεια και η ατομική. Μελέτησα την οδύνη της απώλειας, που φορά το πρόσωπο της στολής, το πρόσωπο της θεραπεύτριας".

Στο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση περιέχεται ένα κείμενο - απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου. Το έντυπο της έκθεσης  είναι χορηγία του Ίδρύματος Hellenic Diaspora.  

Εγκαίνια: 10/1 (4-9 μ.μ.)

Info: Πολεμικό Μουσείο | 7-22/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος: €6, €3

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολεμικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.