Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (19-25/12)

Νέα έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης, καλλιτεχνικό αφιέρωμα στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Θ. Αγγελόπουλου και όλα τα ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Ένδυμα Ψυχής

Ένδυμα Ψυχής

70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα χρησιμοποιούνται από τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ ώστε να παρουσιαστούν με καλλιτεχνικό τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους. Φωτογραφία και κέντημα συνδυάζονται δημιουργώντας ένα ξεχωριστό είδος τέχνης, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 αλλά και την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Εγκαίνια: 19/12 (6 μ.μ.)

Info: Μουσείο Ακρόπολης (Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων) | 20/12/22-26/3/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 9 π.μ.. – 5 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. – 10 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 9 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution

Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution
© Vivi Papadimitriou

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, "Αναπαράσταση", πυρήνας του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενέπνευσε 12 καλλιτέχνες να εξερευνήσουν τις διαφορετικές παραλλαγές και αποδόσεις της αναπαράστασης: ανασύσταση, αναθέσπιση και ανακατασκευή. Η έκθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Momus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών της Θεσσαλονίκης, έρχεται τώρα στην Αθήνα με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού σκηνοθέτη.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αναστασίου, Ειρήνη Ευσταθίου, Αντώνης Θεοδωρίδης, Ναταλία Μαντά, Αντώνης Ντόνεφ, Βιβή Παπαδημητρίου, Larry Amponsah, Andrew Pierre Hart, το καλλιτεχνικό δίδυμο Hippolyte Hentgen (Lina Hentgen και Gaëlle Hippolyte),  Magdalena Karpinska, Asako Masunouchi

Εγκαίνια: 20/12 (7 μ.μ.)

Info: The Project Gallery | 20/12/22-28/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σάβ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Greek Kaleidoscope

Greek Kaleidoscope Βασίλης Φωτόπουλος - Untitled - 1999 - λάδι σε λινό μουσαμά
Βασίλης Φωτόπουλος - Untitled - 1999 - λάδι σε λινό μουσαμά

Τμήμα της μεγάλης συλλογής με περισσότερα από 200 έργα τέχνης του επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αποκαλύπτοντας τη βαθιά αγάπη του συλλέκτη για την τέχνη. Στους χώρους θα φιλοξενηθούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Βασίλη Φωτόπουλου, Αλέξη Ακριθάκη, Γιάννη Μόραλη και Αλέκου Φασιανού. Το σύνολο της συλλογής των σύγχρονων έργων είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο www.relatedart.com.

Εγκαίνια: 19/12 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 19/12/22-16/1/23 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ανδρέας Βουρλούμης ο Αττικός

Ανδρέας Βουρλούμης, Θέα από το παράθυρο, 1962
Ανδρέας Βουρλούμης, Θέα από το παράθυρο, 1962. Λάδι σε χαρτόνι, 28 x 39 εκ. Ιδιωτική συλλογή. Φωτό από την έκθεση Ειρήνη Βουρλούμη / Στον ίδιο χώρο. Φωτογραφίες σε διάλογο με τη ζωγραφική του Ανδρέα Βουρλούμη στο ΕΜΣΤ.

140 πίνακες και 80 λυτά σχέδια του Ανδρέα Βουρλούμη, 160 από αυτά αδημοσίευτα μέχρι σήμερα, στήνονται στο αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ και τιμούν τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του. Τοπία, νεκρές φύσεις, γυμνά και πορτραίτα αποκαλύπτουν την καλλιτεχνική πορεία του Βουρλούμη, από τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική, την περίοδο του 1920, την εφηβεία, καθώς και τη ζωή του στο Παρίσι, τα χρόνια της Κατοχής και τον θάνατό του.

Info: Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ | 21/12/22-28/2/23 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9.30 π.μ. - 8 μ.μ. |  Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.