"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

Στέφανι Ίρις Ορατή Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα

Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα. Ένα παιχνίδι σε διαδοχική σειρά που γεννά συνδυασμούς, σχήματα, παλμό. Η ενέργεια τρέφεται από εμπιστοσύνη στην παραγωγή της εικόνας. Μια διαδικασία που απαιτεί ρυθμό για να πλησιάσει σε ένα στάδιο μη συνειδητότητας. Σε μια κατάσταση ενδιάμεση, που αιωρείται στο μεταίχμιο.

Καθημερινά αντικείμενα, με τον συμβολισμό τους και την φόρμα τους αποτελούν σημείο αναφοράς. Η αφή και η όραση ωθούν την μνήμη και την αντίληψη στην εμπειρία του αντικειμένου που πάλλεται. Σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης από το περιγραφικό, γεννάται η αμεσότητα της γραμμής. Η ζωγραφική γίνεται ένα παιχνίδι μνήμης, κατά τη διάρκεια του οποίου το προσδοκώμενο βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση.

Το παιχνίδι ξεκινά εκεί όπου οριοθετείται. Ο περιορισμός και η εστίαση στο συγκεκριμένο απελευθερώνουν την εικόνα. Μια προσπάθεια αποδέσμευσης του δισδιάστατου. Το μέγεθος του χαρτιού και της γραμμής γίνονται κίνηση και διάθεση. Το κάδρο γινεται σκηνή. Το χρώμα και οι υφές γίνονται σκηνικά. O αρνητικός χώρος γίνεται σιωπή.

Ο χώρος φανερώνεται ως μια επιφάνεια για να υπάρξει η γραμμή ως μελάνι, οξείδιο κεραμικής, χαρτί. Μια ιστορία που χτίζεται μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνδιαλλαγή των διαφορετικών μέσων. Κάθε υπαινιγμός γίνεται στίχος ή αφορισμός. Η εικόνα ακολουθεί τη λέξη• η λέξη ακολουθεί την εικόνα. Μια αλυσιδωτή αλληλουχία σκέψεων που καθοδηγείται από το ένστικτο και τον αυθορμητισμό. Αυτό που παρουσιάζεται είναι μια κλεφτή ματιά, ένα φευγαλέο σχέδιο ως απόηχος αυτού του ειρμού.

Η έκθεση "Πρόσωπο, Ζώο, Πράγμα" παρουσιάζει τη ζωγραφική δουλειά της Στέφανι Ίρις Οράτη, μαζί με έργα χαρακτικής και κολάζ. Σε μια προσπάθεια αναζήτησης μιας γλώσσας που διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές, η Στέφανι προσκαλεί την Ειρήνη Σταματιάδη στην έκθεση στο πλαίσιο της κεραμικής τους συνεργασίας, μέσα από την οποία οι δυο τους αντιλαμβάνονται τη ζωγραφική ως μέρος του σπιτιού παρά ενός στείρου εκθεσιακού χώρου. Την έκθεση επιμελούνται οι Ειρήνη Σταματιάδη και Έλλη Αντωνίου.

Εγκαίνια: 7/12 (7-9 μ.μ.)

Info: ERGO Collective | 7-11/12 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.