Τι κάνει όλος αυτός ο κόσμος Σάββατο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;

Το άνοιγμα του ΕΜΣΤ στην πόλη αλλά και οι συνέργειες φέρνουν διαφορετικά κοινά και αξίζει να διευρυνθούν.

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΜΣΤ Φεμινιστική ξενάγηση στο ΕΜΣΤ © Δημήτρης Τζαμτζής

Παρόλη την αναστάτωση που μπορεί να προκάλεσε ως προς την παρακολούθηση της εκδήλωσης, το να φτάνουμε πριν δυο Σάββατα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και να βλέπουμε ουρές και ένα φουαγιέ γεμάτο κόσμο για την φεμινιστική ξενάγηση που πρότειναν οι ερευνήτριες του "Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο" μόνο χαρά μπορεί να μας γεμίζει. Η ανταπόκριση του μουσείου στην πρόταση του Κέντρου και των επιμελητριών της πολύ ενδιαφέρουσας νέας έκδοσης "Φεμινιστικές θεωρίες, αισθητικές πρακτικές και παγκοσμιοποιημένες τεχνολογίες” Ελπίδας Καραμπά και Ίριδας Λυκουριώτη (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας) και η περαιτέρω αξιοποίησή της σε συνεργασία με επιμελητές του ΕΜΣΤ μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναδούμε τη συλλογή με άλλο μάτι (συνειδητοποιώντας μεταξύ άλλων και το έλλειμμα που υπάρχει στον υπάρχοντα τρόπο παρουσίασης της συλλογής που ακολουθεί φορμαλιστικές σε μεγάλο βαθμό κατηγοριοποιήσεις).

Φεμινιστική ξενάγηση στο ΕΜΣΤ
© Δημήτρης Τζαμτζής

Φεμινιστική ξενάγηση στο ΕΜΣΤ
© Δημήτρης Τζαμτζής

Και είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι το ΕΜΣΤ ξεκινά μια σειρά θεματικών και επιτελεστικών ξεναγήσεων που έχει ως στόχο του να δημιουργήσει συνομιλίες με καίρια γνωστικά πεδία και να αναδείξει αναπάντεχες όψεις της συλλογής. Ξαναβρεθήκαμε στο ΕΜΣΤ και το περασμένο Σάββατο για το συμπόσιο "Πέρα-από-το-Kράτος” που οργάνωσαν οι Jonas Staal, Κατερίνα Γρέγου και Θεόφιλος Τραμπούλης με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης "Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος” και το οποίο με τις παρεμβάσεις καλλιτεχνών, επιστημόνων και θεωρητικών από διαφορετικά πεδία έδωσε μια πολύτιμη συν-αισθηματική και σχεσιακή διάσταση που έλειπε από την έκθεση. 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ STATECRAFT
© Δημήτρης Τζαμτζής

Και συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά τα δύο Σάββατο τόσο στις δράσεις αυτές καθαυτές όσο και στα διαλείμματα στο καφέ ή στα σκαλιά της εισόδου πριν και μετά ξαναβρήκαμε κόσμο που είχαμε ακόμη και χρόνια να δούμε, πέρα από τον στενό κύκλο του κοινού της τέχνης, αρχιτέκτονες, ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, ανοίξαμε συζητήσεις, νιώσαμε ένα αίσθημα κοινότητας που βρίσκουμε συνήθως σε εξωθεσμικούς χώρους και έχει άλλη βαρύτητα να το νιώθουμε και στο μουσείο. Το άνοιγμα στο ΕΜΣΤ στην πόλη και στα διαφορετικά κοινά της έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τα νούμερα της επισκεψιμότητας έχουν ήδη ανέβει πολύ όπως άλλωστε και ο αριθμός αυτών που δίνουν το παρών από την εικαστική, και όχι μόνο, όπως είπαμε, κοινότητα της πόλης.

VASKOS Περφόρμανς στο STATECRAFT

VASKOS Περφόρμανς στο STATECRAFT
Από την περφόρμανς των VASKOS "Τραγούδια της πατρίδας μας"
με φόντο το έργο του Jonas Staal "New Unions"

Δίνουμε λοιπόν ραντεβού στις 10 Δεκεμβρίου για την ημερίδα "Από την ιθαγένεια στην πολιτειότητα", σε οργάνωση του Θεόφιλου Τραμπούλη και του καθηγητή στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου, η οποία επιχειρεί να διευρύνει τη συζήτηση που άνοιξε η έκθεση "Statecraft” και ελπίζουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή για ένα όσο γίνεται πιο ανοιχτό και δημόσιο μουσείο - εργαστήρι ιδεών και σημείο διαλόγου και συνάντησης. Γιατί αυτό που δείχνουν αυτά τα γεγονότα είναι ότι πρέπει προγραμματικά να επιδιωχθούν άλλες συνέργειες, πρωτοβουλιών που μπορούν και έχουν δείξει με το έργο τους ότι μπορούν να ενεργοποιήσουν και άλλα κοινά (μικρά ή μεγάλα, δεν έχει σημασία) και να διηγούνται κι άλλες ιστορίες που μέχρι τώρα δεν συμπεριλαμβάνονταν στη θεσμική ατζέντα και την επίσημη αφήγηση. 

Φεμινιστική ξενάγηση στο ΕΜΣΤ
© Δημήτρης Τζαμτζής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημοπρασία στη μνήμη της Χριστίνας Πρέκα για καλό σκοπό

Με δωρεά της Μερόπης και του Γιώργου Πρέκα, 94 σπουδαία έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη συλλογή της Χριστίνας Πρέκα θα δημοπρατηθούν στη μνήμη της από τον Οίκο Vergos Auctions.

30/11/2022

Θεόκλητε Τριανταφυλλίδη, το μετα-σύμπαν θα είναι ουτοπία ή εφιάλτης;

Ο καλλιτέχνης στήνει στη The Breeder μια πλούσια οπτικοακουστική εμπειρία και μας μιλά για τις δύο όψεις του ψηφιακού περιβάλλοντος στο πρότζεκτ "Pheromone Spa" και όλα όσα τον ενέπνευσαν για τη δημιουργία του.

Το Bridge Festival 2022 είναι μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο

Το ετήσιο φεστιβάλ που λειτουργεί ως γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην εκάστοτε τιμώμενη χώρα και την Ελλάδα, πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με τιμώμενη χώρα το Λουξεμβούργο.

Αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία στην έκθεση "Από την πατρίδα: Τεκμήρια και μνήμες"

Μια παρουσίαση αυθεντικών τεκμηρίων και προφορικών μαρτυρίων στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που επιτυγχάνει να αναδείξει τις ποικίλες πτυχές της περιπέτειας του μικρασιατικού ελληνισμού.

"Αθηναϊκές τοπογραφίες" στη Νέα Υόρκη από τη FokiaNou Art Space

Το καλλιτεχνικό δίδυμο της FokiaNou Art Space, Παναγιώτης Βούλγαρης - Mary Cox, θα πραγματοποιήσει μια διατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΑΑΑ3Α στη Νέα Υόρκη, που διευθύνει η Blanka Amezkua, ιδρύτρια επίσης της FokiaNou.

Η "φωτογραφική επανάσταση" της Έλλης Παπαδημητρίου

Η έκθεση "Η αδρή ουσία των πραγμάτων" που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει την διαδρομή μιας σημαντικής προσωπικότητας των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ελλάδας.

Δώρα εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό στο Cycladic Shop

Με αφορμή την έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής", αγαπημένα δώρα του Cycladic Shop εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, ξεχωρίζουν στις επιλογές μας.