"Original Voices": Η καθημερινότητά μας μέσα από την εικαστική ματιά του Χάρη Λάμπερτ

Η έκθεση-φόρος τιμής για τον καλλιτέχνη στη Roma Gallery τον επανασυστήνει παρουσιάζοντας ένα έργο που δίνει έμφαση στην αφύπνιση του θεατή και στην αμεσότητα της συμμετοχής του.

Χάρης Λάμπερτ

Ο Χάρης Λάμπερτ (1955-2018), άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Αντιδρώντας στη σοβαροφάνεια και τη σπουδαιοφάνεια που χαρακτηρίζει πολλούς καλλιτέχνες της γενιάς του, υιοθέτησε ένα ποπ ζωγραφικό ιδίωμα που προβάλλει την ανάγκη για θετική ενέργεια και το πάθος για ζωή. Η ατομική του έκθεση στη Roma Gallery με τίτλο "Original Voices" που κάνει εγκαίνια την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, επανασυστήνει έναν καλλιτέχνη με πρωτότυπο έργο, το οποίο δίνει έμφαση στην αφύπνιση του θεατή και στην αμεσότητα της συμμετοχής του.

Εμπνεόμενος από την ποπ μουσική και την τζαζ, ο Λάμπερτ θεωρούσε ότι "η μουσική έχει εικόνα και η εικόνα έχει μουσική" και ότι "δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την εικόνα από τη μουσική". Στη ζωγραφική του ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί έντονα φωσφοριζέ χρώματα που λειτουργούν πέρα από το οπτικό φάσμα και αναδεικνύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία του black light, μεταφέροντας έτσι μια διαχρονική και μεταφυσική διάσταση. Οι ζωγραφικές συνθέσεις του περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα φράσεις-δηλώσεις, όπως "ART is love, fun, philosophy" και "Happy Family", οι οποίες αποκαλύπτουν την κοσμοθεωρία του καλλιτέχνη. Όπως τόνιζε ο ίδιος, η ζωγραφική του δεν απεικονίζει ιδέες αλλά μετουσιωμένες και συγκερασμένες πραγματικότητες και έννοιες της καθημερινότητας που βιώνουμε.

Συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν, τον Μιχαήλ Άγγελο με τον Andy Warhol, τον Βελάσκεθ με ήρωες των κόμικς, ο Λάμπερτ επιχείρησε να εξυψώσει την pop art δίνοντας στη ζωγραφική του μια πνευματική διάσταση. Η ανθρωποκεντρική ζωγραφική του μεταφέρει μηνύματα αγάπης, συμφιλίωσης και ειρήνης.

Εγκαίνια: 10/11 (7 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 10/11 - 10/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ. Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".