Η φιλοσοφία της ιαπωνικής τέχνης kintsugi εγγράφεται σε μια έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το πρότζεκτ «Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη» επιμελείται η εικαστικός Έλλη Γρίβα.

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

Το Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποδέχεται την εικαστικό Έλλη Γρίβα, που επιμελείται έργα ειδικής ομάδας παιδιών και ενηλίκων, συστήνοντας στο κοινό έργα τους εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία του kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης της επιδιόρθωσης των σπασμένων κεραμικών με ρητίνη αναμεμειγμένη με χρυσό. Η έκθεση "Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη" εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

Μέσα από αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία το κεραμικό μεταμορφώνεται σε κάτι νέο. Η ζημιά, η φθορά όπως και η ατέλεια λειτουργούν όχι σαν μειονέκτημα, αλλά ως προτέρημα. Το σπάσιμο πια δεν κρύβεται αλλά αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο και το χρυσό που ρέει κατά μήκος των ρωγμών προσδίδει στο αντικείμενο μια ξεχωριστή ομορφιά. Η θραύση και η επισκευή αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστα στοιχεία της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του και μέρος της ιστορίας του. 

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

Η εικαστικός γίνεται βοηθός-αρωγός σε αυτή τη διαδρομή. Μέσα από την ερμηνεία και ανάλυση των έργων και αφού λάβει υπόψη την διαφορετικότητα του κάθε δημιουργού, συμβάλλει ώστε οι ζωγραφιές, τα μικρά κομμάτια που φέρνει ο καθένας μέσα του, να "συγκολληθούν" και να ολοκληρωθούν σε ένα ενιαίο και ξεχωριστό νέο έργο, όπως συμβαίνει και στη φιλοσοφία του kintsugi. Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη και το υλικό γίνεται το μέσο για να εκφραστεί ο αγώνας και η διαδρομή του με σκοπό να συναντήσει τον αληθινό εαυτό του και να φτάσει στην ολοκλήρωσή του. 

Η ίδια αναφέρει: "Οι ζωγραφιές των συμπορευτών μου, είναι οι ζωντανές αποδείξεις, του πώς η εμπιστοσύνη, η συνδεσιμότητα και η έκφραση, η αγάπη δηλαδή, μας απελευθερώνουν και μας θεραπεύουν. Η τέχνη ανακουφίζει!".

Εγκαίνια: 25/10 (5.30-8 μ.μ.)

Info: Καφέ Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου | από 25/10 | Ώρες λειτουργίας: 16/4-31/10: Τρ.: 1-8 μ.μ., Τετ.-Δευτ.: 8 π.μ. – 8 μ.μ., 1/11-31/3: Τρ.: 1-8 μ.μ., Τετ.-Δευτ.: 8.30-3.30 μ.μ. | Είσοδος: €12 (1/4-31/10), €6 (1/11-31/3) 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

  • Ζωγραφική

«Η τέχνη ανακουφίζει!» λέει η εικαστικός Έλλη Γρίβα, αναφερομένη στη νέα έκθεση που επιμελείται στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Έργα ειδικής ομάδας από παιδιά και ενήλικες εμπνέονται από τη φιλοσοφία του kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης επιδιόρθωσης των σπασμένων κεραμικών με ρητίνη αναμεμειγμένη με χρυσό, μιας τεχνικής που δίνει νέα ζωή στο κεραμικό. Η Γρίβα, έχοντας μελετήσει την κάθε ζωγραφιά, ανέλαβε τη «συγκόλληση» των έργων σε ένα νέο ξεχωριστό πρότζεκτ, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο kintsugi. Ο κάθε καλλιτέχνης συναντά τον πραγματικό του εαυτό μέσα από τα υλικά, τα οποία εκφράζουν τον αγώνα και την πορεία του ατόμου προς την ολοκλήρωσή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου προσκαλεί την ελληνική πολιτεία για την ολοκλήρωση του βραβευμένου Μνημείου Εθνικής Ενότητας

Το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1985 για την ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2022

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (5-11/12)

Χορός, NFTs και πολυμεσικές ομαδικές αφηγήσεις στα εικαστικά project που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

"Μικρά Ζωγραφικά Έργα" στη Sianti Gallery

Η καθιερωμένη ομαδική έκθεση της Sianti παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, νεότερων αλλά και παλαιότερων συνεργατών με στόχο να γεμίσουν τις μέρες των εορτών με χρώματα και ευχές.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού

Μια κυριακάτικη βόλτα σε ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο με σημαντικά εκθέματα σύγχρονης τέχνης.

Στον νέο του εκθεσιακό κύκλο, το ΕΜΣΤ εξερευνά την "αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου, επιμελείται τη μεγάλη ομαδική έκθεση "Modern Love" η οποία μελετά την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

34 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το κόκκινο χρώμα

Συνεχίζονται οι 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project "Ουράνιο τόξο - Rainbow".

"The Drawing Project": Το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης

Τετρακόσια περίπου έργα, συγκομιδή της εργασίας του Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.