Η φιλοσοφία της ιαπωνικής τέχνης kintsugi εγγράφεται σε μια έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το πρότζεκτ «Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη» επιμελείται η εικαστικός Έλλη Γρίβα.

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

Το Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποδέχεται την εικαστικό Έλλη Γρίβα, που επιμελείται έργα ειδικής ομάδας παιδιών και ενηλίκων, συστήνοντας στο κοινό έργα τους εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία του kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης της επιδιόρθωσης των σπασμένων κεραμικών με ρητίνη αναμεμειγμένη με χρυσό. Η έκθεση "Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη" εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

Μέσα από αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία το κεραμικό μεταμορφώνεται σε κάτι νέο. Η ζημιά, η φθορά όπως και η ατέλεια λειτουργούν όχι σαν μειονέκτημα, αλλά ως προτέρημα. Το σπάσιμο πια δεν κρύβεται αλλά αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο και το χρυσό που ρέει κατά μήκος των ρωγμών προσδίδει στο αντικείμενο μια ξεχωριστή ομορφιά. Η θραύση και η επισκευή αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστα στοιχεία της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του και μέρος της ιστορίας του. 

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

Η εικαστικός γίνεται βοηθός-αρωγός σε αυτή τη διαδρομή. Μέσα από την ερμηνεία και ανάλυση των έργων και αφού λάβει υπόψη την διαφορετικότητα του κάθε δημιουργού, συμβάλλει ώστε οι ζωγραφιές, τα μικρά κομμάτια που φέρνει ο καθένας μέσα του, να "συγκολληθούν" και να ολοκληρωθούν σε ένα ενιαίο και ξεχωριστό νέο έργο, όπως συμβαίνει και στη φιλοσοφία του kintsugi. Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη και το υλικό γίνεται το μέσο για να εκφραστεί ο αγώνας και η διαδρομή του με σκοπό να συναντήσει τον αληθινό εαυτό του και να φτάσει στην ολοκλήρωσή του. 

Η ίδια αναφέρει: "Οι ζωγραφιές των συμπορευτών μου, είναι οι ζωντανές αποδείξεις, του πώς η εμπιστοσύνη, η συνδεσιμότητα και η έκφραση, η αγάπη δηλαδή, μας απελευθερώνουν και μας θεραπεύουν. Η τέχνη ανακουφίζει!".

Εγκαίνια: 25/10 (5.30-8 μ.μ.)

Info: Καφέ Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου | από 25/10 | Ώρες λειτουργίας: 16/4-31/10: Τρ.: 1-8 μ.μ., Τετ.-Δευτ.: 8 π.μ. – 8 μ.μ., 1/11-31/3: Τρ.: 1-8 μ.μ., Τετ.-Δευτ.: 8.30-3.30 μ.μ. | Είσοδος: €12 (1/4-31/10), €6 (1/11-31/3) 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Kintsugi ή Μαζεί - Η Σπασμένη Λέξη

  • Ζωγραφική

«Η τέχνη ανακουφίζει!» λέει η εικαστικός Έλλη Γρίβα, αναφερομένη στη νέα έκθεση που επιμελείται στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Έργα ειδικής ομάδας από παιδιά και ενήλικες εμπνέονται από τη φιλοσοφία του kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης επιδιόρθωσης των σπασμένων κεραμικών με ρητίνη αναμεμειγμένη με χρυσό, μιας τεχνικής που δίνει νέα ζωή στο κεραμικό. Η Γρίβα, έχοντας μελετήσει την κάθε ζωγραφιά, ανέλαβε τη «συγκόλληση» των έργων σε ένα νέο ξεχωριστό πρότζεκτ, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο kintsugi. Ο κάθε καλλιτέχνης συναντά τον πραγματικό του εαυτό μέσα από τα υλικά, τα οποία εκφράζουν τον αγώνα και την πορεία του ατόμου προς την ολοκλήρωσή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.