Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (17-23/10)

Η Οικία Κατακουζηνού αναβιώνει, ενώ η φύση επιστρέφει ως κυρίαρχο αφηγηματικό μέσο στις εκθέσεις που θα δούμε αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα.

Χριστίνα Μήτρεντσε

Super Ego

Μια site specific αναδρομική έκθεση από την Χριστίνα Μήτρεντσε αναβιώνει την ιστορική Οικία Κατακουζηνού. Χρησιμοποιώντας πολλαπλές τεχνικές και μέσα, η καλλιτέχνις ανοίγει έναν διάλογο με το αρχείο και τα έργα τέχνης της συλλογής των Κατακουζηνών, χωρίς κάποια συστηματική ταξινόμηση. Στην έκθεση περιλαμβάνονται παλαιότερα και νέα έργα, με οικείες και διεπιστημονικές προσεγγίσεις, όπως βιβλιογλυπτική, xειροποίητη μεταξοτυπία, ζωγραφική, κολάζ, κεραμικά, βιντεοπροβολές και ένα υφαντό χαλί. Μέσα σε ένα κτίριο πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας, η Μήτρεντσε μελετά τη σχέση σύγχρονης τέχνης και καλλιτεχνικής παραγωγής.

Info: Οικία Άγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού | 20/10-19/11 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Παρ.: 5-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Skyscape, Objects in Common

Flavia Stagi Skyscape, Objects in Common

Η Flavia Stagi συμμετέχει στο πρόγραμμα του Snehta Residency, "Walking Backwards", με μια ατομική έκθεση εμπνευσμένη από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Έννοιες όπως το ταξίδι και η μετατόπιση κυριαρχούν στην αφήγηση, με σημείο αναφοράς την περίπτωση του Δάντη ως πολιτικού εξόριστου. Οι καλλιτέχνες τέθηκαν να φανταστούν το δικό τους ταξίδι, μια φυσική ή φανταστική μετατόπιση υπό φόντο το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο.

Info: Echo Hub Athens | 21/10 - 23/10 | Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 3 - 7 μ.μ. 

Βασίλης Θεοχαράκης. Στην Άκρη…

Βασίλης Θεοχαράκης. Στην Άκρη

Ο ιδρυτής του Θεοχαράκη και αναγνωρισμένος καλλιτέχνης Βασίλης Θεοχαράκης εξακολουθεί να ζωγραφίζει παθιασμένα την άκρη μιας παραλίας, από ένα διαφορετικό ελληνικό μέρος κάθε φορά. Οι εικαστικές του αρχές παραμένουν οι ίδιες: σχεδιαστική οξύτητα, αρμονική χρωματική παλέτα, σταθερή συνθετική δομή. Τα τοπία του μας δίνουν την αίσθηση ότι ξεκινάμε ένα ταξίδι που δεν έχει τέλος, παραπέμποντας έτσι σε όνειρα. 35 νέες υδατογραφίες αποκαλύπτουν την αγάπη του Θεοχαράκη για τη ζωγραφική αλλά και τη φύση, την οποία αποτυπώνει με ένα μυστηριακό ύφος και έντονα φυσικά στοιχεία.

Εγκαίνια: 19/10 (8 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | 19/10/22-19/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Παράλληλες Μεταλλάξεις

Παράλληλες μεταλλάξεις

Τα έργα της Ράνιας Σχορετσανίτη αφηγούνται αφηρημένες κρυπτογραφημένες βιωματικές ιστορίες. Μια σειρά επίτοιχων και ελεύθερων γλυπτών μαζί με μονοχρωματικές συνθέσεις σε χαρτί αναδεικνύουν ένα μόνο σχήμα, το τραπέζιο, που επαναλαμβάνεται σε διαφορετικά μεγέθη και προοπτικές. Έτσι προκύπτει μια πολύπλοκη γεωμετρική αφήγηση που παίζει με την οπτική μας αντίληψη, ενώ η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την ποίηση και την πνευματική υπόσταση της γεωμετρίας για να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από ανθρώπινη υπέρβαση και τον εξαγνισμό της ψυχής.

Εγκαίνια: 20/10 (8 μ.μ.)

Info: Mamush Gallery Μπενάκειο Εμπορικό Κέντρο | 20-31/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Cascade

Dimitris Kokoris, Cascade,, 2022

Ο Δημήτρης Κόκορης κατασκευάζει υβριδικά περιβάλλοντα μέσα στα οποία φυσικά τοπία αστικοποιούνται και αντίστοιχα αστικοί κόσμοι εξαϋλώνονται. Ένα σχόλιο για τη συσσώρευση πληροφοριών στη σύγχρονη εποχή, αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα και την παραμορφωμένη παιδικότητα. Ανακαλώντας τη μνήμη του, ο εικαστικός ζωγραφίζει με χρωματιστά μολύβια και λεπτό πενάκι ένα ευρύ πολυθεματικό σύνολο το οποίο θα κατανοήσουμε καλύτερα μόνο όταν δώσουμε προσοχή στις λεπτομέρειες της κάθε σύνθεσης. 

Εγκαίνια: 20/10 (7 - 10 μ.μ. )

Info: ΑΛΜΑ | 20/10-26/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11 π.μ. - 8 μ.μ. | Τετ., Σαβ. 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

η κρύπτη

Ατομική έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου

Δουλεύοντας πυρετωδώς στο εργαστήριό του τα 2 τελευταία χρόνια, ο Τάσος Μαντζαβίνος δημιούργησε μια σειρά αινιγματικών ζωγραφικών έργων και κατασκευών, συγκερασμός αναμνήσεων και συναισθημάτων με εμφανείς εμπνεύσεις από τη μυθολογία, τον χριστιανισμό και τη λαϊκή εικονογραφία. Το πένθιμο ύφος των έργων του αναδεικνύεται όχι μόνο μέσω της εκφραστικότητας των μορφών του, αλλά και με τις έντονες φωτοσκιάσεις και εναλλαγές χρωμάτων. Οι χειροποίητες κατασκευές είναι από ξύλινα και πλαστικά υλικά στα οποία δίνεται μια νέα ζωή και μια νέα ευκαιρία να απεικονίσουν τις σκέψεις του καλλιτέχνη. 

Εγκαίνια: 20/10 | 5 – 9 μ.μ.

Info: Γκαλερί Σκουφά | 20/10-12/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 11 π.μ. – 3.30 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. – 9 μ.μ, Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 – 3.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια

Ζωγραφική. Ρετσιτατίβο για τη φύση και την επιείκεια

20 έργα από τις πρόσφατες ενότητες του Κωνσταντίνου Παπαργύρη μας καλούν σε μια επανάγνωση της φύσης, επιχειρώντας έναν διάλογο μεταξύ της σημερινής σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Ανθρώπινες φιγούρες βρίσκονται παντού: στα δέντρα, στα φρούτα, στους ουρανούς, στα ποτάμια που ο Παπαργύρης ζωγραφίζει. Με βασικά εργαλεία το χρώμα και το φως, ο εικαστικός προσπαθεί να επανασυνδέσει το άτομο "με τη χαμένη του μαγεία", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Εγκαίνια: 17/10 (8 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά | 17-23/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 6-10 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Seeing the Invisible

Εθνικός Κήπος

Το Πεδίον του Άρεως, ο Βοτανικός Κήπος και ολοένα και περισσότερα πάρκα και φυσικοί χώροι έχουν αρχίσει να φιλοξενούν εκθέσεις, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της τέχνης και του περιβάλλοντος. Τώρα σειρά έχει ο Εθνικός Κήπος, με μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης. Τα 13 έργα που κρύβονται στα διάφορα μονοπάτια του κήπου δημιουργήθηκαν με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και αποκαλύπτονται στον θεατή μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής "Seeing the invisible". Με βασική θεματική την σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος, καθώς και τις συνδέσεις που προκύπτουν με την τέχνη, την τεχνολογία και τη φύση, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Refik Anadol, El Anatsui, Ori Gersht, Isaac Julien CBE RA, Mohammed Kazem, Sigalit Landau, Daito Manabe, Sarah Meyohas, Mel O’Callaghan, Pamela Rosenkranz, Timur Si-Qin, Jakob Kudsk Steensen, Ai Weiwei

Info: Εθνικός Κήπος | 22/10/22-Σεπτέμβριος 2023 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.